Endemik bitki türlerine üniversitelerden koruma kalkanı
Endemik bitki türlerine üniversitelerden koruma kalkanı Ankara'da Türkiye'ye özgü tehlike altındaki 30 bitki türünün korunması için çalışma başlatıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü öncülüğündeki proje kapsamında tehlike altındaki türler üniversitelere eğitim ve koruma çalışmaları yapmaları için sahiplendirildi.
23.05.2023 Video
Endemik bitki türleri için doku ve DNA bankası
Endemik bitki türleri için doku ve DNA bankası Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesindeki gen bankalarında muhafaza edilen tohumlar, genetik yapısını koruyarak uzun yıllar saklanabiliyor. Endemik türleri içeren genetik kaynakların moleküler düzeyde tanımlanması amacıyla 'BARKODTÜRK' adıyla yerli ve milli dijital veri tabanı uygulamaya geçirildi. Böylece endemik bitkilerden başlayarak doku ve DNA Bankası oluşturularak, bu türlerin kayıt altına alınması çalışmalarına başlandı.
16.11.2022 Foto Galeri
Nesli tehlikedeki 5 endemik balık koruma altında
Nesli tehlikedeki 5 endemik balık koruma altında Türkiye'de nesli yok olma tehlikesindeki endemik balık türlerinden 5'i, laboratuvarda korumaya alındı. Balıklardan 3'ünün üretimi başarıya ulaşırken, 2'sinin çalışmaları sürüyor. Bu balıklar sadece Acıgöl, Kırkgöz ve Nemrut Gölü, Boğaçayı ile Manavgat- Peri Köprüsü arasındaki iç sularda yaşıyor.
20.08.2022 Foto Galeri
Yeni bulduğu endemik bitkiye ölen eşinin ismi verildi
Yeni bulduğu endemik bitkiye ölen eşinin ismi verildi Denizli'nin Çameli ilçesinde, 3 yıl önce bulduğu endemik bitki türüne soyadı atfedilerek 'Rindera cetineri' adı verilen Orman Mühendisi Rasim Çetiner'in (62), bulduğu bir başka endemik türe ise 17 yıl önce hayatını kaybeden eşi Alime Çetiner'in ismi verildi. Endemik tür, 'Achillea alimeana' ismini aldı.
5.08.2022 Foto Galeri
Ayvalık’ta, tüylüçay grubuna ait yeni endemik bitki bulundu
Ayvalık’ta, tüylüçay grubuna ait yeni endemik bitki bulundu Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, biyoçeşitlilik envanter çalışmaları sırasında, Badavut sahilinden toplanan tüylüçay (stachys) grubuna ait bitki, incelemelerin ardından yeni alt tür olarak kayıtlara girdi. Yeni endemik türün bilimsel adı ise ‘stachys cretica subsp gulendamiana’ oldu.
21.03.2022 Sağlık-Yaşam
Endemik bitkileri barındıran ormana 'taş ocağı' tepkisi
Endemik bitkileri barındıran ormana 'taş ocağı' tepkisi Ordu'nun Fatsa ilçesine bağlı Kayaköy Akçakese Mahallesi'nde maden sahası olarak belirlenen alan üzerinde taş ocağı yapımı için çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. Koruma altındaki 'orman' ve 'ayı gülü' gibi endemik bitki türlerini barındıran alanda açılmak istenen taş ocağına yöre halkı, doğal yaşam alanlarının zarar göreceğini belirterek karşı çıkıyor. Kayaköy-Akçakese Mahallesi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Işık, "3'üncü defa taş ocağı açılmaya çalışılmasındaki ısrarı anlamıyoruz" dedi.
11.03.2022 Gündem

Benzer Haber Etiketleri

endemik bitki bitki ankara üniversiteler dna