Coğrafi işaretli Cırgalan biberinde kurutma mesaisi başladıKayseri'nin Kocasinan ilçesi Cırgalan Mahallesi'nde yüzyıllardır ata tohumuyla üretilen coğrafi işaretli Cırgalan biberinde kurutma mesaisi başladı. Bölgede çiftçilik yapan İbrahim Yavuncu (57), “Biberimiz, kan kırmızısı ve organik olması nedeniyle farklı aroması ile tercih ediliyor. Ülkemizin çoğu yerine bu biberi gönderiyoruz” dedi.
Yüksekova'da ekşi elma mesaisiHakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan Emrah Çılgın (37), 2 bin rakımlı kırsal köylerde toplanan ekşi elmaları güneşte kurutup şehir dışındaki fabrikalara satıyor. Eşi, çocuğu ve akrabalarıyla kuruttukları elmaları satan Çılgın, ailesini buradan elde ettiği gelirle geçindiriyor.
İncirde hasat başladı; kerevetlerde kurutuluyorİNCİRDE ülke üretiminin yüzde 22'sinin karşılandığı İzmir'de hasat başladı. Şehrin incir üretiminin yüzde 60'ının karşılandığı Tire'de ağaç dallarından hasat edilen incirler, toplandıktan sonra kurutulmaya bırakılıyor. Kuru incirin en fazla ihraç edildiği Avrupa Birliği ülkelerinden aflatoksin ve okratoksin nedeniyle geri çevrilmemesi için üreticiler, incirlerini kerevetlerde kurutuyor.
Ataşehir’de ücretsiz çamaşırhane açıldıATAŞEHİR Belediyesi, Rotary Kulübü iş birliğiyle ekonomik zorluk yaşayan ihtiyaç sahibi vatandaşlar ile ilçede ikamet eden üniversite öğrencilerine ücretsiz hizmet verecek olan ‘Çamaşırhane’, Örnek Mahallesi’nde açıldı.
'Bayramda sağlık için ikramınız kuru meyve olsun’Kurban Bayramı’nı daha sağlıklı geçirmek için sofralarda ve ikramlarda kuru meyvelere yer açılmasını öneren Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gözde Dumlu Bilgin, “Bu bayram sofralarınızı doğal lezzetler olan kuru meyvelerle süsleyerek hem geleneklerinizi yaşatmak hem de sağlıklı bir bayram geçirmek mümkün. Misafirlerinize şeker ve çikolata yerine sunacağınız kuru meyveler hem nostaljik hem de sağlıklı bir ikram seçeneği olacaktır. Hem sevdiklerinizi hem kendinizi koruyun” dedi.
Karadeniz 'fındık' yoluKaradeniz Bölgesi’nde fındık hasadı sürürken, bazı üreticiler ise ürünlerini toplayıp kurutma işlemine geçti. Trabzon’da, dik ve eğimli arazi yapısına sahip bölgede harmana elverişli arazi bulmakta zorlanan üreticiler, Karadeniz Sahil Yolu’ndaki TIR parkı, cep ve kaldırımları kullanıyor. Üreticiler, hırsızlık olayları ve yağışa karşı gece gündüz ürünün başında nöbet tutuyor. Sahil kesiminde kurutma işleminin daha hızlı olduğunu belirten Zeynel Aydın, “Köylerimizde arazi bayağı meyilli. Buraya getirip kurutmak daha kolay oluyor. Orada kurutacak alanımız yok” dedi.
Trabzon'da fındık alımında 'kurutma' rötarı; sahil yolu harman olduKaradeniz Bölgesi'nde fındıkta hasadı tamamlayan üreticiler, fındığı kurutma telaşına düştü. Dik ve eğimli arazinin hakim olduğu bölgede harmanda düz yer bulmakta zorlanan üreticiler, fındığını kurutmak için Karadeniz Sahil Yolu kenarındaki alanlara yöneldi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nde bugün randevulu sitemle alımların yapılması beklenirken, Trabzon'da kurutma işlemi tamamlanamadığı için 1 Eylül’e erteleme oldu.