Edirne tava ciğerinin garnitürü acı biberi lokumla birleştirdi; ismini ‘Dünya Hali’ koyduEdirne’de şekerleme ustası Arif Meriç (67), kentin coğrafi işaret tescilli meşhur tava ciğerinin yanında sunulan Karaağaç acı biberini, lokumla birleştirdi. Acı biberli lokuma ‘Dünya Hali’ adını veren Meriç, "Önce tatlandırıyor, ‘ha bunda acı falan yok’ diyor müşteri. Ondan sonra bakıyorum gözlerinden mutluluk gözyaşı geliyor. Tatlı acı, ikisi bir arada. Bu bir ‘dünya hali’ lokumudur" dedi.
8 asırlık çarşıdaki dükkanda müşterinin gözü önünde yaptığı lokumları satıyorKayseri’de 8 asırlık kapalı çarşıda esnaf Mükremin Erdal Cebe (60), imalathanesinin de içinde bulunduğu dükkanda başta kaymaklı olmak üzere 14 çeşit lokum üretiyor. 50 yıllık lokum ustası Cebe, “Türkiye'de ilk defa gözünüzün önünde lokum yapılıyor ve satışı da burada. Yani vatandaşın gözü önünde yapılıyor. Vatandaşın gözü önünde tepsiyi verip satış yapılıyor” dedi.Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan 8 asırlık kapalı çarşıda esnaflık yapan Mükremin Erdal Cebe, lokum işine 10 yaşında çırak olarak başladı. Geçen süreçte birçok yerde çalışan Cebe, zamanla bu işte usta oldu. Uzun yıllardır lokum satışı yapan Cebe, 6 yıl önce patronunun isteği üzerine ‘kaymaklı lokum’ yapmaya başladı. Tarihi kapalı çarşıda müşterilerin gözü önünde yaptığı lokumları satan Cebe, başta kaymaklı olmak üzere 14 çeşit lokum üretiyor. Ürettiği lokumların vatandaşlar tarafından beğenildiğini söyleyen 50 yıllık lokum ustası Cebe, Türkiye’nin her yerine ürettiği lokumları ulaştırıyor. Cebe, “50 senedir bu meslekle uğraşıyorum. Şu anda yaptığımız kaymaklı lokuma da 6 senedir burada devam ediyoruz. Şükürler olsun, iyi bir potansiyel, iyi bir yerimiz var. Camii Kebir Mahallesi'nde güzel bir yerimiz var. Görmüş olduğunuz lokumların hepsini gözünüzün önünde yapıyoruz. Gözünüzün önünde satışı yapıyoruz. Burada halka hizmet ediyoruz. Lokum işini uzun yıllardır yapıyorduk. 5-6 sene önce de bizim rahmetli patronumuz ‘Usta bu işi yapalım’ demişti. Öyle deyince ‘Bismillah’ dedik. Artık bu işe başladık. Kayseri'ye de böyle bir şey gerekiyordu. Çok şükür işimiz de güzel oldu. Türkiye'nin her tarafına kargomuzda var” ifadelerini kullandı.‘MÜŞTERİLERİMİZİN YÜZDE 80’İ YURT DIŞI’Dükkanda 14 çeşit lokum üreten Cebe, “Şu anda görmüş olduğunuz çeşitlerimiz Antep fıstıklı, çikolatalı Antep fıstıklı, kaymaklı, tahinli, frambuaz, portakal, limon, karamel gibi çeşitler de var. Bu çeşitleri devamlı yapıyoruz. Vatandaşlar gerçekten çok beğendi. Müşterilerimizin yüzde 80’i yurt dışı. Oraya daha çok gönderiyoruz. Kendileri de götürüyorlar zaten. Çok güzel tepkiler alıyoruz. Biz de memnunuz. Arkadaşlar da memnun, yiyenler de memnun. Böyle devam ediyoruz. Daha ileri götürmeye uğraşıyoruz, gayret içindeyiz” diye konuştu.‘BİZ LOKUMUMUZDA İDDİALIYIZ’Afyonkarahisar’dan da müşterilerinin olduğunu aktaran Cebe, “Rakip olaraktan değil de biz de kendi çapımızda bu şekilde devam ettiriyoruz. Yani Afyonkarahisar'a gönderdiğimiz oluyor. Afyonkarahisar'dan gelen müşterilerimiz de var. Kendilerinin söylediğine göre de ‘Afyonkarahisar'dan daha iyi lokum yapıyorsunuz’ diyorlar. Ama şimdi bunu söylerken onları da küçümseme veya kötü amaçlı söylemiyorum. Ama şükürler olsun biz lokumumuzda iddialıyız” dedi.’6 SENE DEĞİL, 60 SENE DAHA GÖTÜRECEĞİZ’İmalathanesi ve satış yeri aynı dükkan içinde bulunan Erdal Cebe, şöyle konuştu“Türkiye'de ilk defa gözünüzün önünde lokum yapılıyor ve satışı da burada. Yani vatandaşın gözü önünde yapılıyor. Vatandaşın gözün önünde tepsiyi verip gözü önünde satış yapılıyor. Yerimiz kapalı çarşı girişi Camii Kebir'in yanında. Kayseri Kapalı Çarşı'nın 800 senelik tarihi var. Uzun yıllardır biz de buradayız. Kaymaklı lokumu yaptığımız şekilde de herkese ikram edebiliyoruz. Herhangi bir bozulma falan bir şey yok. İşimizi bu şekilde devam ettiriyoruz. 6 sene değil, bu işi götürebilirsek 60 sene daha götüreceğiz inşallah.” (DHA)
8 asırlık çarşıdaki dükkanda müşterinin gözü önünde yaptığı lokumları satıyorKayseri’de 8 asırlık kapalı çarşıda esnaf Mükremin Erdal Cebe (60), imalathanesinin de içinde bulunduğu dükkanda başta kaymaklı olmak üzere 14 çeşit lokum üretiyor. 50 yıllık lokum ustası Cebe, “Türkiye'de ilk defa gözünüzün önünde lokum yapılıyor ve satışı da burada. Yani vatandaşın gözü önünde yapılıyor. Vatandaşın gözü önünde tepsiyi verip satış yapılıyor” dedi.
Otellerin dolduğu Safranbolu’da 300 ton lokum satılması hedefleniyorKarabük'ün Safranbolu ilçesinde otel, han ve tarihi konaklarda rezervasyon oranı 9 günlük bayram tatili öncesi yüzde 100’e ulaştı. İlçede tatilcilerin en çok rağbet gösterdiği coğrafi işaret tescilli Safranbolu lokumu için imalathanelerde farklı çeşitlerde lokumlar üretildi. Lokum üreticisi Erdinç Sezer, bayram tatili boyunca 250-300 ton lokum satılmasını tahmin ettiklerini söyledi.
Otellerin dolduğu Safranbolu’da 300 ton lokum satılması hedefleniyorKarabük'ün Safranbolu ilçesinde otel, han ve tarihi konaklarda rezervasyon oranı 9 günlük bayram tatili öncesi yüzde 100’e ulaştı. İlçede tatilcilerin en çok rağbet gösterdiği coğrafi işaret tescilli Safranbolu lokumu için imalathanelerde farklı çeşitlerde lokumlar üretildi. Lokum üreticisi Erdinç Sezer, bayram tatili boyunca 250-300 ton lokum satılmasını tahmin ettiklerini söyledi.
Afyonkarahisar'da 250 çeşit lokum üretiliyorTürkiye'nin şekerleme ve lokum üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'da kaymaklı, cevizli ve fındıklı başta olmak üzere 250'ye yakın lokum çeşidi üretiliyor. Yurt içi ve yurt dışında yoğun rağbet gören Afyon lokumlarında bu yıl ihracat rakamlarında düşüş yaşandı. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSÜ) Meclis Üyesi, Şekerleme ve İçecek Meslek Grubu Komisyon Üyesi Ahmet Akkent, geçen yılın 8 aylık döneminde 1 milyon 350 bin dolar olan ihracatın ham madde maliyetleri ve döviz pariteleri nedeniyle bu yılın aynı dönemde 650 bin dolar civarında kaldığını söyledi.
Afyonkarahisar 'da 250 çeşit lokum üretiliyorTürkiye'nin şekerleme ve lokum üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'da kaymaklı, cevizli ve fındıklı başta olmak üzere 250'ye yakın lokum çeşidi üretiliyor. Yurt içi ve yurt dışında yoğun rağbet gören Afyon lokumlarında bu yıl ihracat rakamlarında düşüş yaşandı. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSÜ) Meclis Üyesi, Şekerleme ve İçecek Meslek Grubu Komisyon Üyesi Ahmet Akkent, geçen yılın 8 aylık döneminde 1 milyon 350 bin dolar olan ihracatın ham madde maliyetleri ve döviz pariteleri nedeniyle bu yılın aynı dönemde 650 bin dolar civarında kaldığını söyledi.
Şekercibaşı'nın tatlı barlı mağazası İstiklal Caddesi'ndeGeleneksel Türk tatlıcılığın öncülerinden, 1777’den beri varlığını sürdüren ve Türkiye’nin en eski markalarından biri olan Ali Muhiddin Hacı Bekir’in İstiklal Caddesi’ndeki ikonik tasarımlı yeni mağazası ziyaretçilerine kapılarını açtı. Osmanlı’da sarayın ‘şekercibaşı’ ünvanını verdiği ve Türk lokumunu bugünkü haline getiren Ali Muhiddin Hacı Bekir’in geçmişin izlerini taşıyan yeni mağazasında, gün yüzüne çıkmamış aileye ait eski belge, şekerlemeler ve fotoğraflar yer alıyor. Mağazanın alt katında ise Japonların sushi barından esinlenerek tasarım sürecine dahil edilen bir tatlı barı yer alıyor.
Lokum, Afyon'un şekerleme ihracatının lokomotifiAfyonkarahisar'da geçen yıl 5 milyon dolar olan lokum ve şekerleme ihracatının 3 milyonluk bölümünü, lokum oluşturdu. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Altınay, "Afyonkarahisar hem dünyanın hem Türkiye'nin lokum ihtiyacının büyük bölümünü ilimiz karşılamakta" dedi.