Geri Dön
Kültür&Sanat Jackie Matisse'in Uçurtma Zamanı isimli sergisi Arter'de ziyarete açıldı

Jackie Matisse'in Uçurtma Zamanı isimli sergisi Arter'de ziyarete açıldı

Jackie Matisse'in Uçurtma Zamanı isimli sergisi Arter'de ziyarete açıldı. Gill Eatherley'nin küratörlüğünü üstlendiği sergi, Matisse'in uçurtmalarını tüm göz alıcılıklarıyla Arter'in yüksek ve alçak tavanlı, aydınlık ve karanlık farklı alanlarında ilk kez boylu boyunca sergileyerek onlara iç mekânda bütünlüklü bir bakış sunuyor.

Jackie Matisse'in Uçurtma Zamanı isimli sergisi Arter'de ziyarete açıldı

Sergiyle paralel etkinlikler kapsamında düzenlenen, hareket tasarımı ve yönetimini Polly Motley'nin, video ve canlı görüntü tasarımını Molly Davies'in üstlendiği Deniz Kuyrukları Performansları 23, 24, 25 ve 26 Mayıs tarihlerinde her akşam saat 19:30'da Arter'de ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.

Sergi, sanatçının şans olgusu ve farklı sanatsal işbirlikleri yoluyla yarattığı eserlerine kapsamlı bir bakış sunuyor. 2021 yılında 89 yaşında hayatını kaybeden Matisse, imzası hâline gelen uçurtmalarını 1976 yılında çıktığı bir seyahat esnasında İstanbul semalarında uçurmuştu. Bugün canlı renkleriyle Arter binasının ön cephesinde beliren 'Gökkuşağı' uçurtmaları yoldan geçenleri karşılıyor.

Jackie Matisse, büyükbabası Henri Matisse'in, 1950 yılında, 80. doğum gününü kutladığı Fransa'nın Nice kentindeki evinin tavanına resimlerini çizerken torunlarına verdiği 'Elinizden başka herhangi bir iş geliyorsa sanatçı olmayın. Sanat, fevkalade meşakkatli bir yoldur' nasihatine kulak asmaz. Jackie Matisse'in sanat pratiği, 1962 yılında edindiği bir uçurtmayı ormanda ağaçlar arasında kaybetmesiyle başlar. Bu tesadüfi olay, sanatçının kendi yolculuğuna yön vermesinde etkili olur.

1959-1968 yılları arasında, taşınabilir minyatür monografisi Valizdeki Kutu'nun yapımında Marcel Duchamp'a yardımcı olurken edindiği becerilerden de yararlanan Jackie Matisse, boya kalemleri ve fırçalarıyla, bulutların arasında, sualtında, kâğıt, ahşap ve kumaş yüzeylerde gezinen, farklı mecraları ve kıtaları kateden yaratıcı bir serüvene çıkar. Jackie Matisse, sanatı dünyanın dört bir yanında harekete geçiren dinamik bir form olarak gördüğü uçurtmalarını kesmek, yapıştırmak, düğümlemek, katlamak, dikmek, birbirine eklemek, baskı yoluyla çoğaltmak, bağlamak, çizmek, ayırmak, toplamak, lehimlemek ve nihayet uçurmaktan yaşamı boyunca asla vazgeçmez.

Uçurtma Zamanı, ziyaretçileri -3. kata inerken bakışlarını bir kez daha yukarı çevirmeye davet ediyor. Dev bir mozaik izlenimi yaratan Gökyüzü Pireleri Sirki, yelken kumaşından üretilerek bir ağ üzerine sabitlenmiş çok sayıda küçük uçurtmayı keşfe açıyor.

Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz.