Geri Dön
Politika Bakan Tunç: 'Gezi yargılanamaz' ne demek

Bakan Tunç: 'Gezi yargılanamaz' ne demek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargıtay'ın Gezi Parkı davası kararına yönelik eleştirilerle ilgili, "Hukuk devletinde sokakları ateşe verenlerin, insanları öldürenlerin, onları tahrik edenlerin hesabı sorulmayacak mı? Hesabı sorulmazsa orada hukuk devletinden bahsetmek mümkün olabilir mi? 'Gezi yargılanamazne demek?" dedi.

Bakan Tunç: 'Gezi yargılanamaz' ne demek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kastamonu'nun Tosya ilçesinde Tosya Adalet Sarayı'nın açılış törenine katıldı. Bakan Tunç'a Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Tosya Kaymakamı Uğur Ünsal, İl Emniyet Müdürü Kayhan Ay eşlik etti. Bakan Tunç, yurt genelinde yapımına devam edilen yeni adalet sarayları olduğunu belirterek, "6 Şubat depremleri nedeni ile de 11 vilayetimizde ağır hasar gören binalarımızı yeniden inşa edeceğiz. Onları da süratli bir şekilde 1-2 yıl içerisinde yeniden o şehirlerimize kazandırmamızın mücadelesini veriyoruz. Önceliğimiz tabii ki deprem bölgesi" ifadelerini kullandı.

'PARTİMİZİN ADI ADALET'

İnsanı güçlendirirken adaletten ayrılmayacaklarını söyleyen Tunç, "Her alanda adalet; 'adalet' dediğimiz zaman sadece yargı akla gelmesin. Eğitimde adalet, sağlıkta adalet, yatırımlarda adalet, eşitlik, hakkaniyet, dış politikalarda adalet; dolayısıyla partimizin adı adalet. Burada da adalet sarayımızı açıyoruz ve adaletten hiç ayrılmadan, hukukun üstünlüğünden hiç bir zaman taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz inşallah" dedi.

'MİLLİ İRADEYE SAHİP ÇIKTIK'

Temel hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin birer birer kaldırıldığını belirten Bakan Tunç, "Bundan sonra da engel koymak isteyen olursa, onların önünde milletimiz ile beraber duracağız. Demokrasimizi güçlendirmeye, demokrasi çıtamızı yükseltmeye milli iradenin bayrağını hiç bir zaman yere düşürmemeye gayret göstereceğiz. Bunu hep sizin desteğinizle yaptık. Gezi olaylarını sizlerin desteği ile birlik bütünlüğü sayesinde aştık. 17-25 Aralık yargı ve emniyet darbesi sürecini, sizlerin verdiği desteklerle aştık. 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişimi kalkışmasında, yine milletimizin desteği ile demokrasiye sahip çıktık. Milli iradeye sahip çıktık. Ülkemize sahip çıktık. Özellikle o gece kahramanca mücadele eden ve darbecilere karşı hemen ilk dakikalardan itibaren soruşturmaları başlatan yargı mensuplarımıza, savcılarımıza, hakimlerimize müteşekkiriz. Milletimiz ile beraber hareket ettiler. İşte milletin yargısı bu. Birilerinin hazmedemediği husus da bu" diye konuştu.

'YARGI BAĞIMSIZ'

Yargıtay'ın Gezi Parkı davasında, Osman Kavala ile Can Atalay'ın da arasında olduğu 5 sanığın mahkumiyetlerini onamasına ilişkin, karalama kampanyaları olduğuna değinen Tunç, şöyle konuştu:

"Yargı bağımsız. Anayasa'mızın 9'uncu maddesi; 'Yargı yetkisi, bağımsız mahkemelerce kullanılır. Tarafsız mahkemelerce kullanılır.' Anayasamızın 138'inci maddesi açık; 'Hiç bir organ, merci, kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere, hakimlere emir ve talimat veremez.' Yargı kararları eleştirilebilir; ancak yargı kararları üzerinden özellikle yargının tamamını töhmet altında bırakabilecek, hakarete varan cümlelerle saldırırsanız orada Anayasa'nın 138'inci maddesini hatırlatmak gerekir. Siz sokakları ateşe vereceksiniz, onlarca insanın ölümüne neden olacaksınız, kamunun özel şahısların araçlarını altüst edip ortalığı ateşe verip, dükkanları taşlayacaksınız, Gezi olaylarını çıkarıp, 'Gezi masumdu' diyeceksiniz. Hukuk devletinde sokakları ateşe verenlerin, insanları öldürenlerin, onları tahrik edenlerin hesabı sorulmayacak mı? Hesabı sorulmazsa orada hukuk devletinden bahsetmek mümkün olabilir mi? 'Gezi yargılanamazne demek? Gezi'nin ne olduğunu bu millet gördü. Orada 2 ağaç bahane edilerek sokakları ateşe verenlerle ilgili yargı sürecinin haksız bir yargılama olduğunu nasıl söyleyebilirsiniz? Ve bunu söylerken de 'Talimatla karar verdiler' diyerek yargıya hakaret ederseniz, burada siz yargı bağımsızlığına, tarafsızlığına saygı duymuyor, hukuk devletini benimsemiyorsunuz demektir" diye konuştu.

Bakan Tunç’un konuşmasının ardından dua edildikten sonra açılış kurdelesi kesildi. Yeni adalet sarayını gezen Tunç, hayırlı olsun dileklerini iletti.

KARABÜK'E GEÇTİ

Kastamonu ziyaretinin ardından Karabük’e gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’u Valilik binasında Vali Mustafa Yavuz ve protokol üyeleri karşıladı. Valilik defterini imzalayan Bakan Tunç’a Vali Yavuz hediye takdim etti. Brifing sonrası açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gazetecilerin Stockholm’de gerçekleştirilen eylemlere ilişkin sorusuna "Maalesef İsveç’te ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde bu tür eylemler artık sistematik hale geldi. Dışişleri Bakanlığımız gerekli açıklamayı yaptı. Yine şunu söylüyoruz. Bu tür eylemler toplantı ve gösteri yürüyüşü kapsamında sayılamaz. Resmi bir binanın önünde, bazen meclis binaları, bu kez de bizim büyükelçiliğimizin önünde bu gerçekleşmiş. Başka bir devletin devlet başkanına hakaret edilirken o hakaretlere müsamaha gösterilmemesi gerekir, hukuk devletinde. Bunun önlenmesi gerekir maalesef bunun önlenmediğini görüyoruz. Kur'an-ı Kerim’e yönelik saldırılar Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik hakaret içerikli gösteriler bunlar ne yazık ki İsveç makamları tarafından bugüne kadar önlenmedi defalarca uyarıldıkları halde. Kaldı ki İsveç, NATO’da müttefikimiz olmak isteyen bir ülke. Dolayısıyla güvenlik anlamında Türkiye ile müttefik olmak isteyen bir ülkenin, Türkiye’nin özellikle hem Cumhurbaşkanımıza yönelik hem de Kur'an-ı Kerim’e yönelik saldırıları karşısında bunları önleyici tedbirleri alması gerekir. Bilakis önleyici tedbirler almaktan ziyade adeta onları koruyucu bir mekanizmanın orada işlediğini görüyoruz. Bu da bizi rahatsız ediyor, ülke ve millet olarak rahatsız ediyor" dedi.

İsveç’in gerekli soruşturma ve yargılama işlemlerini yapması gerektiğini ifade eden Tunç, "Önümüzdeki süreçte İsveç’in NATO’ya üyelik konusu TBMM’ye geldiğinde bunlar değerlendirilecektir. O nedenle İsveç makamlarının duyarlı olması lazım. Bu eylemleri, bu çirkinlikleri sergileyenler hakkındaki gerekli adli soruşturma ve kovuşturmaları yapmaları gerekir. İsveç’ten bunu bugüne kadar beklediğimiz gibi bundan sonra da bekliyoruz" diye konuştu.

'ÖNEMLİ BAŞARILARA İMZA ATTIK'

Karabük Belediye Başkanlığı’nı ziyaret eden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, daha sonra AK Parti İl Başkanlığı’nda partililer ile bir araya geldi. AK Parti’nin 22 yıla çok şey sığdırdığını ve genç bir parti olduğunu ifade eden Tunç önemli başarılara imza attıklarını söyledi. İstikrarlı kalkınma hamlesinde, dünya projeleriyle taviz vermeden şehirleri daha yaşanılabilir hale getirmek için çalışacaklarını söyleyen Tunç, “Türkiye’nin fiziki kalkınmasını sağlarken şu geçtiğimiz 21 yılda demokrasi standartlarını da daha yükseğe taşıdık. Adalet alanında, adalete güvenin tahsis anlamında, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı anlamında geldiğimiz mesafeyi hiç küçümsememek lazım. O yargıya sürekli taş atanlar, laf atanlar; ‘yargıya güvenin tahsis standartlarını da daha yükseğe çıkardık." dedi. 

21 yılda temel hak ve özgürlük standartlarını yükselttiklerini ifade eden Tunç, “Bir başörtüsü problemi, katsayı problemi, özgürlükler noktasındaki kısıtlamalar. Kadın erkek ayrımı, fırsat eşitsizlikleri artık geride kaldı. Bundan sonra temel hak ve özgürlüklerin önüne engel koymak isteyenler karşısında milletimizi bulur. Çünkü milletimiz artık özgürlüğe alıştı. Hukukun üstünlüğü noktasındaki standartların yüksekliğinden hiç kimse vazgeçmeyecek.” diye konuştu.

‘HEDEFİMİZ ANAYASAYI DEMOKRATİK HALE GETİRMEK’

Hedeflerinin demokratik bir anayasa olduğunu belirten Tunç, “Bundan sonra hedefimiz inşallah anayasamızı daha demokratik hale getirmek. Demokratik sivil bir anayasaya milletimizi kavuşturmak inşallah. Bunun için gayret gösteriyoruz, Cumhurbaşkanımız da 12 Eylül Anayasa Sempozyumu’nda da ifade etti. Bu milletimize borcumuz. Bu borcu inşallah 28’nci dönem parlamentosunda gerçekleştirmek istiyoruz. Tüm partilerin uzlaşması lazım. Anayasanın nitelikli çoğunlukla geçmesi mümkün değil farkındayız. Bütün siyasi partilerin millete olan borcu. Bu uzlaşmaya kim yanaşırsa, millet onu takdir eder. Kim uzak durursa millet de onları not eder ve yeri geldiğinde cevabı verir. Meşru olmayanların yazıp çizdiği, seçilmiş bir meclisin yapmadığı bir anayasa ile Türkiye yüzyılında yürümek Türkiye’ye yakışmaz. O nedenle milletimize olan borcu inşallah bu dönemde gerçekleştirmenin gayreti içerisinde oluruz.” ifadelerini kullandı.

CHP’DEN AK PARTİ’YE GEÇEN GENÇLERE ROZET TAKILDI

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Karabük Gençlik Kolları’nda çeşitli görevlerde bulunarak AK Parti’ye geçmeye karar veren 11 gence, Bakan Tunç tarafından parti rozeti takdim edildi.