Geri Dön
Politika Bakan Uraloğlu: 2002'den bu yana ulaşım ve iletişim altyapısına 275 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik

Bakan Uraloğlu: 2002'den bu yana ulaşım ve iletişim altyapısına 275 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adbulkadir Uraloğlu, "2002 yılından bu yana ülkemizin ulaşım ve iletişim altyapısına tam 275 milyar dolar, sadece kara yolları içinse 165 milyar doların üstünde yatırım gerçekleştirdik" dedi.

Bakan Uraloğlu: 2002'den bu yana ulaşım ve iletişim altyapısına 275 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik

Bakan Uraloğlu, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Bilecik'e geldi. Bursa Yenişehir Havalimanı'nda Bilecik Valisi Şefik Aygöl, AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir ve partililerce karşılanan Uraloğlu, yapımı tamamlanan Yenişehir-Bursa kara yolu açılış programına katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Yol, medeniyettir' sözünü hatırlatan Uraloğlu, 22 yılda ulaşım ve iletişime 275 milyar dolar yatırım yaptıklarını ifade etti. Uraloğlu, "Cumhurbaşkanımızın Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Yol medeniyettir, yol gelişmedir, yol büyümedir' sözünden hareketle, Türkiye'nin doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi demeden, ülkemizin ulaşım altyapısını güçlendirmek ve vatandaşlarımıza daha konforlu bir yaşam sunmak hedefiyle durmadan yılmadan çalışıyoruz. 2002 yılından bu yana ülkemizin ulaşım ve iletişim altyapısına tam 275 milyar dolar, sadece kara yolları içinse 165 milyar doların üstünde yatırım gerçekleştirdik. 2002 yılında 6 bin 100 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğumuzu yaklaşık 29 bin 400 kilometreye çıkardık. Sadece 6 ilimiz bölünmüş yollar ile birbirine bağlıydı, bugün 77 ili bölünmüş yollarla birbirine bağladık. 1714 kilometre olan otoyol uzunluğumuzu, 3 bin 726 kilometreye ulaştırdık. Geçit vermeyen dağları tünellerle, vadileri köprülerle aştık. Ülkemizi yarınlara taşıyacak yeni kara yolu projelerine de devam ediyoruz" dedi.

YENİ KARA YOLU 3,9 MİLYARA MAL OLDU

Uraloğlu, yapımı tamamlanan Yenişehir-Bursa kara yolunun 3,9 milyar liraya mal olduğunu söyledi. Bazı aksaklıklar nedeniyle tamamlanma sürecinin uzadığını ifade eden Uraloğlu, "Bilecik'te 3,9 milyar liralık proje bedelli Yenişehir-Bilecik Yolu'nun açılış merasimindeyiz. Projemiz kapsamında, bitümlü sıcak karışım kaplamalı 41,6 kilometre bölünmüş yol, köprülü kavşak, 2 adet 158 metre uzunluğunda köprü ve 22 adet hemzemin kavşak, 9 adet tarımsal alt geçit inşa ettik. Uyguladığımız yeni projeyle 97 virajı ortadan kaldırdık. Minimum kurp yarıçapını da 40 metreden 300 metreye yükselterek çok daha güvenli ve konforlu bir yolculuk imkanı sağladık. Ulaşım süresini de 51 dakikadan 25 dakikaya düşürdük. Böylece zamandan 162 milyon lira, akaryakıttan 61 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 223 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 4 bin 356 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız. Bilecik'i, Kütahya’ya, Eskişehir'e, Sakarya'ya, Kocaeli'ye, Bursa'ya, Yalova'ya, Yenişehir Havalimanı, Gemlik ve Bandırma limanlarına bölünmüş yollarla bağladık. Hasılı Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve Ege Denizi’ne bağlamış olduk" diye konuştu.

'HÜSNÜ KARDEŞİMİ SEÇELİM'

Açılışın ardından Karayolları çalışanlarıyla sohbet eden Uraloğlu, Bilecik Valisi Şefik Aygöl'ü makamında ziyaret etti. Bilecik kent merkezinde parti üyeleri ile beraber esnafı dolaşan Uraloğlu, Bozüyük ilçesine geçip, Seçim Koordinasyon Merkezi açılışında belediye başkan adayı Hüsnü Ersoy'a destek istedi. Uraloğlu, "Burada şehir içerisinde 3 tane hemzemin geçit vardı. Bir tanesini yaptık, 2 tanesi daha duruyor. O bir tanesinin bağlantı yolları da duyduğum kadarıyla yeni yapıldı. Halbuki onun çok kolay yapılması lazım. Vekilim söylüyor, bağlantı yolları 5 yılda yapıldı. O zaman bununla ilgili size şunu söyleyeyim; yapılmış olan en son hukuki düzenlemeye göre, bu görev belediyelerin görevi. Bozüyük, Bilecik kiminse. Ama size şöyle bir söz vereyim; 31 Mart'ta, Hüsnü kardeşimi seçelim, belediye ile beraber o ikisini de yapalım" dedi. Konuşmaların ardından Seçim Koordinasyon Merkezi'nin açılışını yapan Uraloğlu, kentten ayrıldı.

'BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE YAPACAĞIMIZ İŞ BİRLİĞİ KIYMETLİ'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bursa'da Çalı Kavşağı-Hasanağa Bağlantı Yolu'nun açılışını yaptı. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, AK Parti Bursa milletvekilleri Mustafa Varank ve Emine Yavuz Gözgeç, Milliyetçi Hareket Partisi Bursa Milletvekili Fevzi Zırhlıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, Milliyetçi Hareket Partisi Nilüfer İlçe Başkanı Levent Karakoç, AK Parti Nilüfer İlçe Başkanı Furkan Alpaslan ve AK Parti Nilüfer Belediye başkan adayı Celil Çolak'ın da katıldığı törende konuşan Uraloğlu, "Buranın birinci etabını bitirerek trafiğe açmıştık. Şimdi iki ikinci etabını da bitirdik. Burada şu bizim için kıymetli. Büyükşehir Belediyesi ile bizim yapacağımız iş birliği, yol arkadaşlığı kıymetli. En güzel örneklerinden bir tanesini burada yaşıyoruz. Burada Büyükşehir Belediyesi ile beraber yaptığımız iş birliği ile bu yolumuzu açtık. Gerçekten çok yüksek bir trafik hacmine sahip ve Bursa'mıza güzel hizmetler edeceğine inanıyorum" dedi.

'ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ'

Yerel yönetimlerle iş birliğinin önemine dikkat çeken Uraloğlu, "Bursa'mızda daha ne lazım, dediğim gibi gelişen şehirde, büyüyen şehirde, ulaşımla ilgili yeni ihtiyaçlar var. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız bu anlamda, 2029 projeksiyonunda oturdu, Bursa'mızı çalıştı. Biz de bu anlamda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak kendisine nasıl destek veririz diye istişareler ettik. Ve sonuçta da o projeleri sizlere hazırladı. Büyükşehir, birçok özellikle kamulaştırma problemini, imar problemini hallettiği ölçüde, biz de o şehrin ulaşımına, altyapısına, bakanlık olarak katkı sağlıyoruz, destek veriyoruz. Kuzey yoludur, güney yoludur, onlarla ilgili çalışmalardan başkanım bahsetti. 'Kamulaştırmaları bitirdik, bitirmek üzereyiz' dedi. 'İmar uygulamalarıyla bitirmek üzereyiz' dedi. Bunları yapınca bize de yolu yapmak düşüyor. O anlamda biz de üzerimize, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, üzerimize düşeni yapacağız. Burada mutlaka, Kuzey Çevre Otoyolu'nu da mutlaka hayata geçireceğiz. Bursa'mız için şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da inşallah Bursa'mıza hizmet edeceğiz. Bakın sadece buradaki hızlı tren projemizi bitirdiğimizde, Bursa'dan artık sadece 2 saat 15 dakikada hem Ankara'ya hem İstanbul'a gidebileceğiz. Dolayısıyla Bursa'mız daha yaşanabilir, daha gelişmiş bir şehir haline gelecektir" diye konuştu.

‘ADETA KENT İÇİ RAYLI SİSTEM FIRTINASI ESTİRİYORUZ’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Emek- Şehir Hastanesi Metro Hattı İlk İstasyonu’nun açılışını gerçekleştirdi. Türkiye Yüzyılı vizyonuyla kent içi raylı sistem fırtınası estirdiklerini söyleyen Bakan Uraloğlu, “2002 yılından bu yana, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, şehirlerimizi hızlı trenlerle birbirlerine bağlarken, şehir içi raylı sistemleri de birbiri ardına hayata geçiriyoruz. Türkiye Yüzyılı’nda adeta bir kent içi raylı sistem fırtınasını da estiriyoruz. Ülke genelinde inşa ettiğimiz kent içi raylı sistem hattı uzunluğumuz 433 kilometre oldu. Sadece İstanbul’da bu sene 34 kilometrelik raylı sistem hattını hayata geçirdik. İstanbul, Kocaeli ve Bursa’da toplam 47 kilometrelik bir hattın çalışmasını devam ettiriyoruz bir taraftan da. Şimdi Bursa’da hayata geçirdiğimiz Emek-Şehir Hastanesi Metro Hattı’nın ilk kısmı, Emek İstasyonu-Balat İstasyonu arasını ve Balat İstasyonu’nu tamamlamanın da sevincini yaşıyoruz” diye konuştu.

‘BURSA’YA 202 MİLYAR LİRALIK YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİK’

22 yıllık iktidarları döneminde Bursa’ya yapılan ve devam eden yatırımlara ilişkin bilgi veren Bakan Uraloğlu, şöyle konuştu:

“2002 yılından bu tarafa, Bursa'nın ulaşım ve iletişim altyapısına tam 202 milyar liralık yatırım gerçekleştirdik. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak bölünmüş yol uzunluğumuzu 609 kilometreye çıkardık. Yine bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol uzunluğumuzu 787 kilometreye çıkardık. İstanbul- Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolumuzu bitirdik. Bursa Çevre Otoyolunu, Bursa-İnegöl-Bozüyük-Ankara Sınırı Yolumuzu, Bursa yine Devlet Yolu, İzmir Yolumuzu bitirdik. Önemli güzergahlarımızı tamamladık. Az önce de Çalı-Kayapa-Hasanağa İl Yolu’nun 2’nci Etabı’nı bitirdik. Diğer etaplarıyla ilgili de yine büyükşehir belediyemizle gerekli iş birliği içerisinde çalışmalarımızı önümüzdeki dönemlerde yürüteceğiz. Mevcut halinde 2.9 kilometre bölünmüş yolun 14 kilometresi tek yol olmak üzere, 16.9 kilometresi hizmet veren Çalı Yolumuzun tamamını inşallah bölünmüş yol haline getireceğiz. Bursa'yı hızlı tren ağına katacak çalışmaları da başlattık. Bursa-Ankara Hızlı Tren hattımızı Ankara- İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattına bağlantılı olarak saatte 200 kilometrelik hızla, inşallah bitirdiğimizde işletmeye açacağız. Önümüzdeki senenin sonu inşallah bunu gerçekleştirmiş olacağız. 201 kilometrelik tam bir hattı bitiriyoruz. Çalışmalarımız halen devam ediyor. Çalışmalarımızı bitirdiğimizde, biz Ankara-Bursa arasını 2 saat 15 dakikaya, yine Bursa-İstanbul arasını 2 saat 15 dakikaya indirmiş olacağız, hızlı, yüksek hızlı tren konforuyla. Hiç şüphesiz Bursa'da devam etmekte olan en önemli ulaşım projelerimizden biri de açılışını yapacağımız Emek Yüksek Hızlı Tren Garı-Şehir Hastanesi Hafif Raylı Sistem Hattı, kısa adıyla Şehir Hastanesi Metrosudur. Projemiz sayesinde mevcutta işletmede olan Emek-Arabayatağı Metro Hattı, yapacağımız uzatma ile Mudanya Bulvarı'nı geçerek, Yüksek Hızlı Tren Garı ve nihayetinde Şehir Hastanesi’ne ulaşacak. Saatte 80 kilometre tasarım hızı ile günlük tam 110 bin yolcuya inşallah hizmet edecek. 4 istasyondan oluşan hattımız 4,9 kilometre uzunluğunda olacaktır. Yapımı devam eden Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Hattı ile metromuzu entegre ederek, Bursalılara hızlı tren erişimi için konforlu ve dakik bir ulaşım tesis edeceğiz. Yeni projemize Bursaray batı hattında yer alan mevcut Uludağ Üniversitesi İstasyonu'nda da üniversite arazisinde yapılacak olan Depo Hattından 1100 metrelik bir uzunlukla da bütün raylı sistemlerin bakım onarımını inşallah gerçekleştirmiş olacağız bu şekilde.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 28 Mart’ta Bursa'ya geleceğini hatırlatan Uraloğlu, “Bursa'mız inşallah 28’ine kadar gerekli hazırlıkları yaparak, büyükşehir belediyemiz, 28’inde Cumhurbaşkanımızın da ilimize gelmesiyle, Emek ile Balat arasındaki kesimi de inşallah sizlerin hizmetine sunmuş olacağız” dedi.

‘1 NİSAN’DAN İTBAREN HİZMETLERİMİZE İNŞALLAH DEVAM EDECEĞİZ’

Konuşmasında 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere de değinen Bakan Uraloğlu, “Önümüzde bir seçim var, bu seçim bizler için kıymetli. Alinur Aktaş kardeşimizle beraber, biz Bursa'ya güzel hizmetler yaptık. Onun ilçe belediye başkanlığı döneminde de güzel hizmetler, güzel iş birliğimiz oldu. İnşallah 31 Mart akşamında tekrar Alinur Aktaş kardeşimizi seçerek, 1 Nisan sabahından itibaren biz burada, durmak yok yola devam diyerek hizmetlerimize inşallah devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

'BİZ, ÜLKEMİZİN TARİHİNE DE SAHİP ÇIKIYORUZ'

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından İznik ilçesinde düzenlenen iftarı katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ardından restorasyon çalışmaları tamamlanan 'İznik Roma Tiyatrosu-İstanbul Kapı-Yenişehir Kapı'yı ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Türkiye tarihine ve geçmişine de sahip çıkıldığını belirten Uraloğlu, “Buradaki iç içe giren kemerlerin nasıl kesiştiğini ve düz bir arazide nasıl bir yapının yükseltinin, yükseltildiğini gerçekten çok hoşuma giderek gördüm ve çok da mutlu oldum. Bu eserin ortaya çıkarılması, bir gayretin, bir ilginin sonucudur. Artık ülkemizde biz sadece insanları ulaştırmıyoruz. Sadece seyahat ettirmiyoruz. Gerçekten her dönemde olan, ülkemizin, vatanımızın, topraklarımızın biz tarihine de, geçmişine de sahip çıkıyoruz'' dedi.

'BUNLAR, İNSANLIĞIN ESERİDİR, KORUMAK BİZE YAKIŞIR'

Eserlerin korunması gerektiğine dikkati çeken Bakan Uraloğlu, ''2017 yılından itibaren Alinur Başkanımız sadece insana dokunmamış, sadece ulaştırmamış, tarihe de dokunmuş. Bu eserin gün yüzüne çıkmasına ciddi katkıda bulunmuş. Ben o anlamda da kendisine teşekkür ediyorum. Gerçekten ben mutlu oldum. Ya şu dönemin eseridir onu gerçekten de korumak gerekir mi? Bu dönemin eseridir korumak gerekir mi? Bunlar, insanlığın eseridir. İnsanlık tarihinin eseridir. Onun için korumak da bize yakışır'' diye konuştu.

'BİZ, ÜLKEMİZİN TARİHİNE DE SAHİP ÇIKIYORUZ'

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından İznik ilçesinde düzenlenen iftarı katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ardından restorasyon çalışmaları tamamlanan 'İznik Roma Tiyatrosu-İstanbul Kapı-Yenişehir Kapı'yı ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Türkiye tarihine ve geçmişine de sahip çıkıldığını belirten Uraloğlu, “Buradaki iç içe giren kemerlerin nasıl kesiştiğini ve düz bir arazide nasıl bir yapının yükseltinin, yükseltildiğini gerçekten çok hoşuma giderek gördüm ve çok da mutlu oldum. Bu eserin ortaya çıkarılması, bir gayretin, bir ilginin sonucudur. Artık ülkemizde biz sadece insanları ulaştırmıyoruz. Sadece seyahat ettirmiyoruz. Gerçekten her dönemde olan, ülkemizin, vatanımızın, topraklarımızın biz tarihine de, geçmişine de sahip çıkıyoruz'' dedi.

 

'BUNLAR, İNSANLIĞIN ESERİDİR, KORUMAK BİZE YAKIŞIR'

Eserlerin korunması gerektiğine dikkati çeken Bakan Uraloğlu, ''2017 yılından itibaren Alinur Başkanımız sadece insana dokunmamış, sadece ulaştırmamış, tarihe de dokunmuş. Bu eserin gün yüzüne çıkmasına ciddi katkıda bulunmuş. Ben o anlamda da kendisine teşekkür ediyorum. Gerçekten ben mutlu oldum. Ya şu dönemin eseridir onu gerçekten de korumak gerekir mi? Bu dönemin eseridir korumak gerekir mi? Bunlar, insanlığın eseridir. İnsanlık tarihinin eseridir. Onun için korumak da bize yakışır'' diye konuştu.(DHA)

Yiğithan HÜYÜK Memet Can YEŞİLBAŞ/BURSA, (DHA)