Geri Dön
Politika Bakan Yumaklı: 3 milyar 870 milyon liralık hayvancılık destekleme ödemelerini hesaplara yatırıyoruz

Bakan Yumaklı: 3 milyar 870 milyon liralık hayvancılık destekleme ödemelerini hesaplara yatırıyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Buradan küçükbaş hayvancılığın başkenti Van'dan da bir müjde vermek istiyorum. Anaç koyun keçi desteği ve sürü yenileme desteği başta olmak üzere birçok başlıkta toplam 3 milyar 870 milyon liralık hayvancılık destekleme ödemelerini bu cuma, saat 18.00'den itibaren üreticilerimizin hesaplarına aktarmış olacağız" dedi.

Bakan Yumaklı: 3 milyar 870 milyon liralık hayvancılık destekleme ödemelerini hesaplara yatırıyoruz

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Van'a gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Valiliği ziyaret etti. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı ile bir süre görüşen Bakan Yumaklı daha sonra açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, Türkiye Yüzyılı'nı, üretimin ve üreticinin yüzyılı yapmak adına çıktıkları bu yolda Türkiye’mizin kuzeyden güneye, doğudan batıya bütün illerine ziyaretlerinin sürdüğünü söyledi. Bakan Yumaklı, şöyle konuştu:

“Bugün de tarımsal üretimimiz için son derece önemli bir ilimiz olan Van'dayız. Bu Serhat şehrimizde son 21 yılda uyguladığımız politikalarla güçlü bir tarımsal altyapının oluşmasını sağladık. Yaklaşık 38,4 milyar liralık yatırım ve desteklerle birlikte bu altyapının oluşması sağlanmış oldu. Su ve sulama alanında 23,5 milyar yatırımla 173 tesis hizmete alındı. Kırsal kalkınma desteklerimizde devam ediyor. Ağaçlandırma anlamında da 6,6 milyon fidan ve tohumu toprakla buluşturduk. Yaklaşık 1,1 milyon dekar alana sahip 14 tarımsal ovamızı koruma altına aldık. Van'da üretilen 18 üründe yine coğrafi işaret alarak markalaşma yolunda önemli adım attı. Bitkisel üretimimiz bu geçtiğimiz süre içerisinde 7 kat, süt üretimimizde yaklaşık yüzde 133 artmış oldu. Van tarımsal hasılasını 21 yılda 19 kat artmış oldu. Bu nedenle Van'a potansiyelini geliştirmek adına önümüzdeki dönemde de son 21 yılda yapılandan daha planlı, daha verimli, daha ekonomik tarımsal üretim yapılması adına destekler devam edecek" dedi.

Son dönemde tarım sektörünün gelişmesi ve sorunların çözümüne ilişkin devrim niteliğinde düzenlemeler yapıldığını söyleyen Bakan Yumaklı, "Kullanılmayan tarım arazilerinden suya göre tarım, tarımsal üretim planlaması, TÜİK ile başlayan tarım sayımı çalışması dahil olmak üzere ülkemizdeki sektör paydaşlarını etkileyecek bütün unsurları göz önüne alarak bu düzenlemeleri hayata geçirdik geçirmeye devam ediyoruz. Yine bildiğiniz gibi, hayvancılık yol haritasını açıklamıştık. Burada da gençlerin kadınların ve aile işletmelerinin desteklenmesi, hayvan hastalıklarıyla mücadele, sürü verimliliğini ve kalitesini arttırmak adına sürünün değişimi yine küçükbaş hayvanlara yapılacak olan aşıların ücretsiz bir şekilde tamamlanması gibi birçok husus bu yol haritamızda açıklanmış oldu" dedi.

'BARAJIN İNŞAASINA BAŞLAYACAĞIZ'

Bakan Yumaklı, bir müjde vermek isteğini belirterek, "Anaç koyun keçi desteği ve sürü yenileme desteği başta olmak üzere birçok başlıkta toplam 3 milyar 870 milyon liralık hayvancılık destekleme ödemeleri bu cuma saat 18.00'den itibaren üreticilerimizin hesaplarına aktarmış olacağız. Tüm üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun. Van özelinde de iki müjdemiz daha olacak. Su tarımsal üretim için son derece önemli. Van Çaldıran Çubuklu Barajı ve Sulaması Projesi'nin ihalesini 2023 yılı sonunda yapmıştık.

Hava şartları müsaade ettiğinde ilk kazmayı da vurarak barajın inşasına başlayacağız. 50 bin dekar sulama alanına sahip, 11 yerleşim yerindeki verimli tarım arazilerini de suyla buluşturmuş daha verimli ve kaliteli üretimin temelini atmış olacağız. Van merkez ve ilçelerinde 215 milyon lira maliyetli 11 adet taşkın koruma projemizi de 2024 yılı yatırım programına aldık.

Van'da güçlü tarımı oluşturmak adına üretim yapan gayret gösteren emek sarf eden bütün paydaşlarıma canı gönülden teşekkür ediyorum" diye konuştu.

SEÇİM OFİSİNİ ZİYARET ETTİ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Valiliğin ardından geçtiği Gürpınar ilçesinde AK Parti seçim bürosunu ziyaret etti. Bakan Yumaklı, konuşmasında, ülke olarak güçlerinin birlik ve beraberlikten kaynaklandığını söyledi. Gürpınar'ın yüz ölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biri olduğunu belirterek üretimin önemine dikkat çeken Bakan Yumaklı, "Hep söylüyoruz, bu memleketin üretmeye ihtiyacı var. Bu memleketin insanının layık olduğu daha iyiye ulaşmaya hakkı var. Bizler de bunun için, geçtiğimiz sene 2022 sonundaki tarımsal üretim rakamımız, bitkisel üretim rakamımız 129 milyon tondu. 2023 sonunda bu rakam 137 milyon tona geldi. Biz bunları arttıracağız, kendi vatandaşımızın ihtiyacını göreceğiz. Memleketimize gelen turistlerin ihtiyacını göreceğiz ve ihraç edeceğiz. O yapmış olduğumuz ihracattan elde etmiş olduğumuz gelirler de işte buralarda size hizmet olarak geri dönecek. İnşallah biz buradan bir tek kardeşimizin bile göçmesini istemeyiz. Kendi atasının toprağında üretimini yapsın" dedi.

Gürpınar'daki küçükbaş hayvancılığı geliştirmek için çaba gösterdiklerini de belirten Bakan Yumaklı, "Biz milletimizin gönüllerini fethetmek için varız. Bunu her yerde söylüyoruz. Biz gelecek seçimler için değil, gelecek nesiller için çalışıyoruz. Bunun için de devam edeceğiz inşallah. Milletimizin ferasetini, sağduyusuna, vizyon ve hizmet siyasetine, eser siyasetine verdiği değeri biliyoruz, güveniyoruz.

İnşallah, 31 Mart'ta hem Gürpınar için, hem de Van için siz kıymetli hemşerilerimizin o sağduyuları gerçek belediyecilik olan teveccühünüz sonucunu verecektir. Ben bu vesileyle hem Van'da, hem de Van'ın bütün ilçelerinde aday olmuş kardeşlerimize canıgönülden başarılar diliyorum. Yine söylüyorum; çalışan, gayret eden, emek veren kimler varsa Allah onlardan razı olsun. Bir kez daha altını çizerek ifade edelim, tam da yanı başlarında olacağız. Ben bu vesileyle hepinizin Ramazan'ı Şerif'inizi tebrik ediyorum" diye konuştu.

YEM BİTKİSİ VE SIVAT DAĞITIMI YAPILDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gürpınar'dan sonra Gevaş ilçesine geçerek önce seçim ofisini ziyaret etti, ardından Van'ın Tuşba ilçesindeki Tarımsal Araştırma Enstitüsü önünde düzenlenen Mera Islah Projesi Kapsamında Yem Bitkileri Tohumu ve Sıvat Dağıtım Töreni'ne katıldı. Bakan Yumaklı, Van'ın tarımsal üretim için önemli bir merkez olduğunu, mera varlığı konusunda da Türkiye birincisi olduğunu belirtti. Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün önemine ve iklim değişikliklerine dikkat çeken Yumaklı, şöyle konuştu:

"İklim değişiklikleri var. Sizler de Van'da bunun etkisini zaman zaman görüyorsunuz; bütün bunlar aslında gıda arz güvenliği ile alakalı. Bir ülkenin, bir şehrin insanının beslenmeleri ile alakalı, temel ihtiyaçları ile alakalı hususları temin etme konusunda bütün ülkeleri yeniden düşünmeye sevk etmiş durumda. İşte bütün bunlar araştırma enstitülerinin geleceğe dair ülkeyi hazırlama konusundaki önemini bir kez daha ortaya koymuş durumda. Bu açıdan Van'ımızda kurulan bu araştırma enstitüsü, beş ilimizde sekiz konuda Ar-Geçalışması yapacak. Beş il için birlikte özellikle bu bölgesel enstitümüz tarımsal üretim ve gıda ile alakalı konularda geleceğe dönük problemler ve çözümlerini ilişkin araştırmalar yürütecek. Tekraren hayırlı olsun diliyorum."

'KUZU VE OĞLAKTA KORUYUCU AŞI DESTEĞİ VERECEĞİZ'

Van'ın önemli hayvansal üretim merkezlerimizden biri olduğunu ancak halihazırdaki potansiyelinin maalesef istenilen düzeyde olmadığını kaydeden Yumaklı, "Özellikle bu bölgede aile işletmelerine, kuzu ve oğlakta yeniden koruyucu aşı desteği vereceğiz. Ayrıca küçükbaş hayvanlara koyun keçi çiçek aşısını yeni doğan tüm küçükbaş hayvanların aşılarını yapacağız ve bütün bunları ücretsiz olarak bakanlık olarak karşılamış olacağız inşallah. Amacımız, anaç hayvan sayısını da artırmak. Beş yıllık hayvancılık yol haritasından Van ilimizin de çok önemli bir pay alacağını düşünüyorum" dedi.

'HAYVAN SAYIMIZI 10 MİLYONA ÇIKARMA KARARLILIĞINDAYIZ'

Yumaklı, Türkiye'de en çok mera ıslahının yapıldığı kentte olduklarını da belirterek, şöyle konuştu:

"Şu anda 23 kırsal mahalledeki yetiştiricilerimize 30 ton yonca, 25 ton korunga tohumu, 160 ton gübre ve 1250 adet sıvat dağıtımını gerçekleştireceğiz. İnşallah diğer bir projemiz de bunu da son derece önemsiyoruz; çünkü hayvan sayımızı 10 milyona çıkarma kararlılığındayız. Bu projeyle alakalı bakanlık olarak da sizlere gereken desteği vereceğiz. Her zaman yanı başınızdayız. Katkılarınızdan dolayı bu projenin olması ile alakalı çabalarınızdan dolayı sizi ve ekibinizi tebrik ediyorum. Bizler çalışmalarımızı, politikalarımızı yaparken önce millet, diye yola çıkıyoruz. Bize verilen sorumluluk kapsamında Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Gece, gündüz çalışacaksınız' talimatı üzerine çalışıyoruz. Ancak potansiyellerimizi üretimlerimizi marka haline getirmeden, satışını sağlamadan gerekli ilerlemeyi sağlamamız mümkün değil. Dolayısıyla sektörlerimizin güçlü olması lazım, üretimlerimizin güçlü, kaliteli verimli olması lazım. Şu anda 18 tane var; coğrafi işareti almış. Ama daha çok coğrafi işareti alıp, Van'ın mutlaka dünya çapında bir markasının olmasını sağlamamız lazım. Bu konuda Sanayi Bakanlığımızla da çalıştığımızın haberini buradan vermek istiyorum. Değerli kardeşlerim, Van'a hayırlı bir iş için geldik. Bugün burada bu tohumların dağıtımını yapacağız elbette. Daha önceden koyunlar da dağıtılmıştı. Bundan sonraki dönem için şu anda bütün ekibimiz de burada. Van'la alakalı özel projeler yaparak daha ileriye taşıyacağız. Bir daha altını çiziyorum; daha verimli, daha kaliteli ve daha sürdürülebilir yapmak üzere bir arada çalışmaya devam edeceğiz hem valilik hem yerel yönetimler hem bakanlık el ele vererek bunu sağlayacak sağlayacağız inşallah diyorum."

Yumaklı, daha sonra Tuşba ilçesi Atmaca Mahallesi'nde oturan çiftçi Bülent Çılgın'ın ziyaret etti, burada ağılın önünde bir kuzuyu kucağına alıp sevdi. Yumaklı, daha sonra da yürütülen projelerle ilgili Çılgın ile sohbet etti. Yumaklı buradan da seçim bürosu ziyaretinde bulundu.