Geri Dön
PolitikaBakan Yumaklı: Kurbanlık ile ilgili hiçbir sorunumuz yok, yeterli düzeyde

Bakan Yumaklı: Kurbanlık ile ilgili hiçbir sorunumuz yok, yeterli düzeyde

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Halkımızın kurban ibadetini rahat bir şekilde yerine getirebilmesi için bakanlık olarak bütün tedbirlerimizi almış durumdayız. Bu kapsamda ülke genelinde hem İçişleri Bakanlığımız ile hem de Ulaştırma Bakanlığımız ile belli bir periyotta kontrollerimizi uygulamalarımızı gerçekleştirmiş olacağız. Aynı zamanda hayvan satış yerlerinde de denetimlerimiz sıkı bir şekilde devam edecek. Bu sene kurbanlık ile ilgili hiçbir sorunumuz yok, yeterli düzeyde" dedi.

Bakan Yumaklı: Kurbanlık ile ilgili hiçbir sorunumuz yok, yeterli düzeyde

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı çeşitli ziyaretlerde bulunmak için Kayseri'ye geldi. Bakan Yumaklı ilk olarak Kocasinan ilçesi Beydeğirmeni Mahallesi'nde Kayseri Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonu'nun açılışına katıldı. Türkiye'de tarım sektörünün stratejik alanlarından birisinin hayvancılık olduğunu belirten Bakan Yumaklı, "Hem kırsal kalkınmaya sağladığı fayda açısından hem de gıda arz güvenliğinin özellikle hayvansal üretim açısından önemli bir bölümü olması hasebiyle hem de sanayimiz için önemli bir ham madde kaynağı olması açısından son derece önemli. Hayvancılıkla alakalı, daha doğrusu hayvansal üretimle alakalı konulara proaktif bir şekilde bakmanın, yeni bir bakış getirmenin gerekli olduğuna inandık. Bütün faaliyetlerimizde, bütün kararlarımızı bu minvalde alıyoruz" dedi.

Bakan Yumaklı: Kurbanlık ile ilgili hiçbir sorunumuz yok, yeterli düzeyde

HAYVANCILIK YOL HARİTASI

Geçen yıl ocak ayında açıklanan 5 yıllık 'Hayvancılık Yol Haritası'nı hatırlatan Yumaklı, "Neden 'Hayvancılık Yol Haritası' diyoruz. Çünkü bizim ne yapılacağı konusunda çok net çerçevesi çizilmiş, herkesin doğru bir şekilde anlayacağı, faydalanabileceği bir program açıklamamız gerekiyordu. 5 ana başlığı vardı. Birincisi; hayvansal üretim planlaması. Sadece bitkisel üretimde değil, hayvansal üretiminde de gerçekleşti. İkincisi, destekleme modelimizin bu üretim planlamasına uygun ve entegre bir şekilde yeniden dizayn edilmesi. Üçüncüsü, anaç hayvan sayısında artış. Dördüncü, eylem planının yeniden revize edilerek hayata geçirilmesi. Beşincisi en önemlisi de hayvan hastalıkları ile mücadeleydi" diye konuştu.

Bakan Yumaklı: Kurbanlık ile ilgili hiçbir sorunumuz yok, yeterli düzeyde

'ÇOK ÖNEMLİ MESAFELER KATETTİK'

Hayvansal üretimin zor bir iş olduğunu bildiklerini söyleyen İbrahim Yumaklı, "Yol haritasında belirlemiş olduğumuz hedeflere bugün itibarıyla çok önemli mesafeler katederek ulaşma yönünde hakikaten sadece bizim değil, bakanlık olarak üreticilerimizin de büyük desteğiyle bir yerlere geldiğimizi söyleyebilirim. Hayvansal üretim planlamasına 1 Ocak 2024'te geçtik. Yeni destekleme modelini de entegre ettik. Söylediğim gibi üretimi özellikle teşvik edecek konuları bunun içerisine koyduk ve en son Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 'Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek' projesi ile de bunu bir kademe daha yukarı çıkarmış olduk. Yol haritamızın özellikle hayvan sağlığı konusunu bu 5 başlıktan en sonuncusu olarak da uygulamaya devam ediyoruz" dedi.

Bakan Yumaklı: Kurbanlık ile ilgili hiçbir sorunumuz yok, yeterli düzeyde

'BUNLARDAN 550'SİNDE UYGUNSUZLUK ÇIKTI'

Bakan Yumaklı, "Hayvan hastalığı dediğimiz konuysa yaşadık hepimiz, buna benzer olayların çok kolay görülebildiği ortamları sağlıyor. Dolayısıyla içinde bulunmuş olduğumuz Veteriner Yol Kontrol Noktası işte bu uygunsuzlukları Türkiye'nin başka yerlerine sirayet etmeden yayılmadan engellemek, anında müdahale etmek imkanını bize veriyor. Seçim yerleri çok önemli. Çünkü Türkiye'mizin kavşak noktalarında tespit ettik bunları. Dolayısıyla hayvan sahiplerinin özellikle mevzuatlara uygun şekilde olmasını temin edecek bu istasyonlar sayesinde bugüne kadar 16 bin sevki aracı kontrol ettik. Bunlardan 550'sinde uygunsuzluk çıktı. Tabii amacımız, bir uygunsuzluğu yakalayıp ona ceza vermek değil. Onun sebeplerini de burada tespit edip, önleyici faaliyetlerde bulunmak. Bu manada şu ana kadar tabii ki bunun bir cezayı yaptırımı vardı, 30 milyon liraya yakın bir cezayı müeyyide uyguladık" diye konuştu.

Bakan Yumaklı: Kurbanlık ile ilgili hiçbir sorunumuz yok, yeterli düzeyde

ARZ EDİLEN KURBAN ORANLARI

Kurban Bayramı'na ilişkin de Yumaklı, "Halkımızın kurban ibadetini rahat bir şekilde yerine getirebilmesi için bakanlık olarak bütün tedbirlerimizi almış durumdayız. Bu kapsamda ülke genelinde hem İçişleri Bakanlığımız ile hem de Ulaştırma Bakanlığımız ile belli bir periyotta kontrollerimizi uygulamalarımızı gerçekleştirmiş olacağız. Aynı zamanda hayvan satış yerlerinde de denetimlerimiz sıkı bir şekilde devam edecek. Bu sene kurbanlık ile ilgili hiçbir sorunumuz yok, yeterli düzeyde. Büyükbaş hayvanda geçen sene kesilen kurbanın yüzde 60 daha fazlası olan kurbanlığı bu sene arz ettik. Yine küçükbaş hayvanda geçen sene kesilen hayvanların yüzde 55 daha fazlasını kurbanlık olarak arz etmiş durumdayız. Bu minvalde herkes ibadetlerini gönül rahatlığıyla yerine getirebilmiş olacak. Şimdiden hem sizlerin hem de bütün milletimizin Kurban Bayramı'nı tebrik ediyorum" dedi.

Bakan Yumaklı: Kurbanlık ile ilgili hiçbir sorunumuz yok, yeterli düzeyde

'BİZLER BİR BÜTÜNÜN PARÇASIYIZ'

Kayseri Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonu'nun Türkiye'deki beşinci tesis olduğunu ve ülke genelinde kavşak noktalarda kurulduğunu ifade eden Bakan Yumaklı, "Yapılan işin büyüğü küçüğü yoktur. Bugün Türkiye'nin, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bütün dünya siyasetine yön veren şekilde hangi konuları domine ettiğini ve hangi konularda dünya konjonktürün içerisinde bizatihi Türkiye'nin adeta çok önemli ayrılmaz bir parçası olduğu ile alakalı nerelere geldiğini hepiniz takip ediyorsunuz. Bizler de o kararlılığa, Türkiye'nin o gücüne büyük küçük demeden çok farklı konular demeden yaptığımız işin hangisi olursa olsun en iyisini yaparak destek vereceğiz. Çünkü bizler bir bütünün bir parçasıyız. Dişlinin, bir makinanın dişlileri onlardan küçük bir parçanın bile farklı bir şekilde hatalı bir şekilde işlemesinin nelere mal olduğunu herhalde hepimize en yakından biliyoruz" diye konuştu.

TOHUM TEMİN TÖRENİNE KATILDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kayseri’de Kocasinan ilçesi Beydeğirmeni Mahallesi'nde Kayseri Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonu'nun açılışının ardından, Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Bakan Yumaklı daha sonra da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi Tohum Temin Töreni’ne katıldı.

Kayseri çiftçisine verilen desteklere değinen Bakan Yumaklı, “Yıllardır başarıyla uyguladığımız, üreticilerimiz tarafından da benimsenen, aslında mikro projelerin büyük bir bütünü nasıl oluşturduğunu gösteren tarım arazilerinin etkinleştirilmesi projesinin bugün itibariyle Kayseri'de bir programını icra ediyoruz. Kayserili çiftçilerimize son 23 yılda yürüttüğümüz birçok projeyle hem güçlü ve dirençli bir altyapı kazandırdık, hem de birkaç rakamla aslında olayın büyüklüğünü hep birlikte idrak edelim istedim. 100 milyar liralık bir yatırımdan bahsediyoruz, tarım, orman ve su alanında. Sadece bunun 67.3 milyar lirası su ve sulama yatırımları. 181 tesisten bahsediyoruz. Bunun önemine, özellikle iklim değişikliğinin artık bizleri bırakın etkilemeyi hayatımızın neredeyse değiştirir hale geldiği bir dönemde bizler suyun önemini bundan sonra çok daha fazla idrak etmiş olacağız. Hakeza orman alanında 112 milyon adetlik bir fidanı toprakla buluşturmuşuz. Yeter mi? Yetmez. Biz yarın kıyamet kopacağını bilseniz o fidanı dikin diyen bir anlayışın mensuplarıyız. Dolayısıyla bu konuda ormanlaştırma ve yeşil vatanı oluşturma çabalarında Kayseri için de özel bir çalışma yürütüyoruz” dedi.

‘7 TARIMSAL OVAMIZI KORUMA ALTINA ALDIK’

Tarımsal üretim alanlarının önemine de dikkat çeken Bakan Yumaklı, “Tarımsal üretim alanlarının korunması, bu konunun ne kadar önemli olduğunu, sahip olduğumuz varlığın bizler için ne ifade ettiğini bildiğimiz sürece mümkün. 1.7 milyon dekarlık bir alana sahip 7 tarımsal ovamızı koruma altına almış durumdayız. 1 santimetre karelik verimli toprağın ortalama söylüyorum 500 yılda oluştuğunu düşünürsek aslında korumamız gereken değerin ne kadar önemli ve hayati olduğunu da görmüş oluruz. Yine Kayseri'de 32 ürünün coğrafi işaret aldığını söylemek istiyorum. Ancak her zaman ifade ettiğim bir husus var. Sadece üretmek ya da coğrafi işaret almak bir anlam ifade etmez, markalaşmadığınız sürece. Dolayısıyla ticareti en iyi bilen il olarak bütün Türkiye'de ünlenmiş bir Kayseri'de bunu söylüyorum ve burada bırakıyorum” diye konuştu.

'TARSİM ZİRAİ DON ÇALIŞMASINI 10 GÜN İÇİNDE TAMAMLAMIŞ OLACAK'

Geçtiğimiz günlerde Kayseri’de yaşanan zirai don olayı hakkında değerlendirmelerde bulunan İbrahim Yumaklı, “Zirai don olayı hakikaten ülkemizde çok farklı illeri farklı oranlarda etkiledi. Yeşilhisar, Yahyalı, Develi, İncesu özellikle elma ve biraz da kayısı üretimiyle alakalı etkilendi. Bunların hasar tespitlerini TARSİM'deki arkadaşlarımız gerçekleştiriyorlar. Yine bu çalışmaların içerisinde hem bakanlık personelleri hem TARSİM'in eksperleri hem de ilgili gerekiyorsa çiftçilerimiz, ziraat odalarımızla bu çalışmalara katılmış oluyorlar. İnşallah TARSİM'deki çalışmaların 10 gün içerisinde tamamlanmasını görmüş olacağız. Haziran ve temmuz ayında da bunların hasarları ödenmiş olacak. Sigortalı olmayan üreticilerimiz için bahsetmiştik. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olanların don olayı gerçekleşene kadar ki masraflarını da yine karşılamış olacağız. Buradaki hasar oranlarına göre inşallah bu çalışmaları da çok kısa süre içerisinde bitirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE TOHUMCULUK ALANINDA OTORİTE ÜLKELERDEN BİRİ’

Türkiye’nin tohum alanında da söz sahibi ülkeler arasında olduğunun altını çizen Bakan Yumaklı şöyle konuştu:

“Tohum konusu bizim ülkemizde maalesef onlarca kere, yüzlerce kere açıklamış olmamıza rağmen hala aktüel bir dezenformasyon başlığı olarak önümüze getiriliyor. Elbette gıda arz güvenliği için tohum son derece stratejik. Son 23 yıldaki tohumculuk alanında yapılmış olan çalışmalarla Türkiye'nin tohumculuk alanında dünyada otorite ülkelerden birisi olduğunu, ilk 10 ülke arasında yer aldığını buradan üzerine basa basa, altını çize çize tekrar söyleyelim. Sertifikalı tohum üretimimiz bugün itibariyle 1.3 milyon tona ulaşmış durumda. İhtiyacımız olan sertifikalı tohumun yüzde 96’sını yani 100 kilogram tohum kullanacaksak bunun 96'sını bu ülkenin topraklarında üretiyoruz. Türkiye'nin tam 103 ülkeye tohum ihracatı yaptığını buradan tekrar ifade etmek istiyorum. Bizim gerçekten hem bakanlık kurumlarımız hem de özel sektörde bu konuda dünyanın dört bir tarafına ürün ihraç eden, bilgi ve tecrübe ihraç eden bir konumda olduğunu buradan tekrar söylüyorum. Rakamların ortaya koyduğu şekliyle özetleyelim. Türkiye tohumculukta net bir şekilde ihracatçıdır.”

AĞIRNAS KADIN KOOPERATİFİNİ ZİYARET ETTİ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Kayseri’deki programları kapsamında Melikgazi ilçesi Ağırnas Mahallesi’ndeki kadın kooperatifini ziyaret etti. Kadınların gösterdiği emeğin takdir edici olduğunu söyleyen Bakan Yumaklı, “Kadınların olmadığı yerde hiçbir şey olmuyor. Ama bizim milletimizin kadınları tuttuğunu koparan ve başladığı bir işi mutlaka ama mutlaka en iyisiyle yapan karaktere sahip. Ben de burada kardeşlerimizin, arkadaşlarımızın bu işi yapmasından gurur duyuyorum. Biz bakanlık olarak hangi büyüklükte olursa olsun hem istihdam sağlayacak hem de üretime katkısı olacak her konuda mutlaka üreticilerimizin yanında olacağız. Elbette aile yılı olması sebebiyle de ayrı bir önem arz ediyor. Ama bunlarla birleştiğinde hem ülke ekonomisi için hem Kayseri ekonomisi için hem de kendi evlerinin ekonomisi için son derece değerli, kıymetli bir işten bahsediyoruz. Aspir bizim stratejik ürünlerimizin arasında yer alıyor. Belki Türkiye'de çok fazla tanınmıyor ama bundan sonra siparişi yetiştirebileceklerini söyleyebilirim. Yani bugün yapmış olduğumuz bu tohum dağıtımı da tarım arazilerinin iyileştirilmesi projesinin bir tanesi de aspir tohumuydu. İnşallah bunları geliştireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi bir karış yeri bile inşallah boş bırakmayacağız. Onları da bu kardeşlerimin emeğiyle, alın terleriyle yapacağız” dedi.

TESİS AÇILIŞINA KATILDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ağırnas Kadın Kooperatifleri ziyaretinin ardından, İncesu ilçesinde Kayseri Şeker Pandoğa Gebe Düve Üretim Tesisleri Sağımhane ve Sağmal Ahır'ın açılış törenine katıldı. Burada konuşan Bakan Yumaklı, "Hastalıklardan ari, Avrupa Birliği onaylı bir süt üretim merkezi yaklaşık 90 milyon lira civarında bir yatırım bedeli var. Bakanlık olarak yetiştiricilerin, çiftçilerin her zaman yanlarında olduğumuzu ifade ediyoruz. Son 23 yılda hayvancılığa ülke genelinde yaklaşık 490 milyar lira destek verdik. Yerli, yeterli ve kaliteli üretim olması için bu çalışmalarımıza hız vererek daha da iyisini yapmak istiyorsak, işte bu tesisleri çoğaltacağız. Buradan bu tesis için emek veren, gayret gösteren kimler varsa teşekkür ediyorum. Halihazırda kaliteli süt temini ve sütün kaliteli üretilebilmesi için desteklerimize devam ediyoruz. 2024 yılı içerisinde 10,4 milyon ton süt için yaklaşık 5,5 milyar liralık destek verdik. Tabii zaman zaman süt sektöründe regülasyon ihtiyacı olabiliyor. İşte bu regülasyon ihtiyacına da geçen senenin haziran ayından itibaren Et ve Süt Kurumu olarak başladık. Bugün Et ve Süt Kurumu günlük 3 bin 700 ton süt alıyor. Tamamen üreticimizin mağdur olmamasına dönük bir uygulama. Yeni hayvancılık yol haritası yine bunlardan bir tanesi" dedi.

'TÜRKİYE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYISINDA AVRUPA’DA BİRİNCİ'

Sözlerini sürdüren Bakan Yumaklı, "Şunu da gururla söylüyorum ki bugün Türkiye küçükbaş hayvan sayısında Avrupa'da birinci, büyükbaş hayvan sayısında da ikinci sırada. Elbette sayıların zaman zaman bir önemi olmuyor. Neden; çünkü verimli yapmanız lazım. 10 hayvandan alacağınız ürünü eğer siz 5 hayvandan alabiliyorsanız başarılısınız demektir. Dolayısıyla bir yandan hem anaç hayvan sayımızı arttırırken hem de verimli üretim için neler yapılması gerekiyorsa bütün ekibimizle gece gündüz çalışıyoruz. Malumunuz Sayın Cumhurbaşkanımız 'Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek' adında bir proje açıkladı. Bize de talimatlarını verdi. Özellikle etçi ırk gebe düvelerin verilmesiyle alakalı. Eğer şartlara uyulursa bir yıl boyunca bu düvelerin yem, beslenme ve bakım paralarını da devlet olarak biz karşılamış olacağız. Tabii şartları var. Bunu yakında arkadaşlarımız açıklayacaklar" ifadelerini kullandı.