Geri Dön
Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan: Teröristlerin en büyük hamisi, CHP yöneticileridir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Teröristlerin en büyük hamisi, CHP yöneticileridir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dünkü saldırı ile bir kez daha gördük. Bu saldırıyı yapan teröristlerin en büyük hamisi, CHP yöneticileridir. Özgür efendi genel başkan seçildiği kongre kürsüsünden, bu örgütün elebaşına bizzat selam gönderdi. Bazı CHP'lilerin teröristler için soru önergeleri bile var. Bu parti, terör örgütünün siyasi uzantısı ile yoldaşlık yapıyor" dedi. Yayını izlemek için aşağıdaki görseli tıklayabilirsiniz...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Teröristlerin en büyük hamisi, CHP yöneticileridir

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa'ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa 11 Nisan Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen aday tanıtım toplantısına katıldı. Tören alanına ulaşmadan önce kendisini bekleyen kalabalığı selamlayan Erdoğan, otobüsün üzerinde kısa bir açıklama yaptıktan sonra salona geldi. Salona giren Erdoğan, kendisine sevgi gösterilerinde bulunan vatandaşlara teşekkür ederek, sözlerine başladı. Erdoğan, asrın felaketinin yıl dönümü dolayısıyla deprem bölgelerinde konut teslimleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

'ACİL İHTİYAÇLARI BÜYÜK ÖLÇÜDE GİDERMİŞ OLACAĞIZ'

Erdoğan, "Dün Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depremlerinin birinci yıl dönümünde deprem şehitlerimizi Fatihalar ile yad ettik. Bir yılda deprem bölgesinde yapılan çalışmaların icmalini çıkartırken inşası tamamlanan konutların kura çekimi ve anahtar teslimi törenlerini gerçekleştirdik. Daha önceki günlerde de Hatay ve Gaziantep'te aynı törenleri yapmıştık. Bugün de biraz sonra Harran Üniversitemizin spor salonunda Şanlıurfa'da inşası tamamlanan 1314 konutun kura çekimi ve anahtar teslimi törenine katılacağız. Allah'ın izniyle yıl sonuna kadar deprem bölgesinde 200 bin konutun teslimini tamamlayarak acil ihtiyaçları büyük ölçüde gidermiş olacağız" dedi.

'HEP BİRLİKTE ÇOK ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR'

Şanlıurfa'nın hem tarihi hem bölgesel olarak önemli bir kent olduğunu aktaran Erdoğan, "Evliyalar şehri Şanlıurfa, huzurun, güvenin, kardeşliğin kıymetini çok iyi bilir. Hiç endişe etmeyin, dimdik ayaktayız, ayakta olacağız. Tarih boyunca büyük medeniyetlerin merkezlerinden biri olarak insanlığa hizmet etmiş Urfa bölgesinin bizim kalbimizde ayrı bir yeri var. Bunun için demokrasi ve kalkınma atılımlarımızın en güzel örneklerini Şanlıurfa'mızda hayata geçirmeye özel önem verdik. Ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmetlerden Şanlıurfa'nın hak ettiği payı almasını sağlayacak yatırımların bizzat takipçisi olduk. Bununla da kalmadık devlet yönetimi tecrübesi ile öne çıkan arkadaşlarımızı şehrimizde görevlendirerek çalışmaların eksiksiz ve süratle yürümesini temin ettik. Tabii Şanlıurfa gibi hem tarihi ve kültürel birikimi zengin hem insan kaynağı çeşitli hem de gelişim potansiyeli yüksek bir şehri, hayalleri ile buluşturmak öyle kolay olmuyor. Hep birlikte çok çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.

'BOŞA HARCAYACAK ENERJİMİZ YOKTUR'

Erdoğan, 31 Mart seçimleri için çok çalışacaklarını belirterek, "Artık hepimize düşen görev, cumhurbaşkanıyla, bakanlarıyla, teşkilatıyla el ele vererek önce adaylarımızın seçilmesini ardından da onlar vasıtasıyla şehrimize en güzel hizmetlerin getirilmesini sağlamaktır. Geçmişte bizimle yol yürüyüp de şimdi çeşitli gerekçelerle yolunu değiştirenlerin tercihleri, kendilerini ilgilendirir. Herkes siyasetçi olabilir ama devletçi olamaz. Keşke her zaman her durumda ideal olanı elde edebilsek. Bu olmuyorsa bize düşen mümkün olanı değerlendirmektir.

Dolayısıyla bizim bu tür tartışmalarla kaybedecek ne vaktimiz ne de boşa harcayacak enerjimiz vardır. Hep birlikte işimize bakacağız. Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya. Mesele yatırımlarla şehrimize eser kazandırmaksa, insanımıza hizmet etmekse; bu hususlarda üzerimize kimseyi tanımıyoruz. Ancak kimsenin bizi kendi kısır tartışmaları içine çekmesine de izin vermeyiz. Hedefimiz; 31 Mart'ta sandıkları patlatarak Şanlıurfa'yı büyükşehir ve ilçeleriyle 'Türkiye Yüzyılı'na hazırlamanın yollarını aramak, alt yapısını kurmak, adımlarını atmaktır. Buna var mıyız? Buna hazır mıyız? Allah'ın izniyle birazdan sizlerin huzuruna çıkartacağımız belediye başkan adaylarımızla bunu başaracağız" dedi.

'TÜM OYUNLARI BİRER BİRER BOZDUK'

Erdoğan, oyunları birer birer bozduklarını anlatarak, "Türkiye ne zaman önündeki fırsatları değerlendirerek gelişme, kalkınma, büyüme hızını artırsa; hemen kirli senaryolar devreye giriyor. Geçtiğimiz 21 yılda buna defalarca şahit olduk. Hatırlarsanız 2011 seçimlerinin ardından 2023 hedeflerimizle büyük bir atılımı hayata geçirmiştik. Bu büyük hamlenin önü, 2013 Gezi olayları ile başlayıp, farklı amaçlarla hala devam ettirilen bir dizi engelle kesilmeye çalışıldı. FETÖ ihanet çetesinin darbe girişimleri, bu oyunun bir parçasıydı. PKK ve DHKP-C gibi terör örgütlerinin harekete geçirilmesi, bu oyunun bir parçasıydı.

Çukur terörü ile şehirlerimizin bizden kopartılmak istenmesi, bunun bir parçasıydı. Bölgemizin karıştırılması için kurulan proje terör örgütü DEAŞ'ın üzerimize salınması, bu oyunun bir parçasıydı. Sınırlarımız boyunca kurulmaya çalışılan teröristan, bu oyunun bir parçasıydı. Komşularımızla ve kimi müttefiklerimizle yaşadığımız pek çok gerginlik de bu oyunun bir parçasıydı. Ekonomimizi çökertmek için yürütülen gizli açık operasyonlar, bu oyunun bir parçasıydı. Hamdolsun milletimizle omuz omuza vererek, tüm bu oyunları birer birer bozduk. Hedeflerimize adım adım yürüdük" diye konuştu

'BU PARTİ, GEZİ OLAYLARINA SAHİP ÇIKTI'

CHP'yi eleştiren Erdoğan, "Milletimiz bu sınamaları alnının akı ile verirken muhalefet sınıfta kaldı. Burada birinci derecede sorumluluk CHP'ye ait. Lafa gelince cumhuriyetin kurucu fırkası olmaktan dem vururlar. İşlerine geldikçe Cumhuriyetimizin banisini istismar ederler. Kirli ittifakları gizlemek için tek ayak üstünde kırk yalan söylerler. Beşinci kol operasyonlarına alet olmaktan geri durmazlar. Ortak çıkarlardan kopmuş siyasetin nerelere varacağının örneğini CHP siyasetinde gördük. Bu parti, Gezi olaylarına sahip çıktı. Bu parti, FETÖ kumpas kasetlerini Meclis kürsüsüne taşıyarak darbe girişimine ortak oldu. Sınırlarımıza dayanan PKK/YPG mensuplarını yurtsever diye sahiplenip, Cumhuriyetimizi hiçe saydı. Darbecilerin tanklarına alkış tutarak, milli iradeye ihanet etti. Yapmamaları gereken ne varsa; hepsini yaptı hala da yapıyorlar. CHP zihniyetinin vatandaşımızın hayalleri ile bağı kalmamıştır. Bu partiye oy verenler, en büyük mağdurdur. CHP, siyasi mihengini kaybetmiştir. Sürekli yörüngeden yörüngeye savrulan bir partiye dönüşmüştür" dedi.

'MEVCUT BAŞKANLARI DA AYNI YANLIŞTA İLERLİYOR'

İstanbul'da dün gerçekleştirilen adliye saldırısı ile ilgili de Erdoğan, şunları söyledi:

"Dünkü saldırı ile bir kez daha gördük. Bu saldırıyı yapan teröristlerin en büyük hamisi, CHP yöneticileridir. Özgür efendi genel başkan seçildiği kongre kürsüsünden, bu örgütün elebaşına bizzat selam gönderdi. Bazı CHP'lilerin teröristler için soru önergeleri bile var. Bu parti, terör örgütünün siyasi uzantısı ile yoldaşlık yapıyor. Terör örgütleri, CHP'yi emellerine ulaşmak için koçbaşı olarak kullanmakta. Rotasını kaybeden CHP, Türkiye'ye dair hesapları olan odakların oyuncağı haline geldi. Asıl suçlu, CHP yönetimidir.

Eski başkanları, bu şekilde bir netice elde edeceğini sandı ama sandıkta 13 defa kırmızı kart gördü. Mevcut başkanları da aynı yanlışta ilerliyor. Şu anda CHP kendi bünyesinde adeta bir iç savaş yaşıyor. Eskisinin bir tarafta yenisinin bir tarafta birbirine kılıç salladığı bu savaşın ne zaman biteceğini kimse bilmiyor. 'Türkiye Yüzyılı'nın en büyük kazanımı, bu kısır muhalefet zihniyetinden kurtulmamız olacak. 31 Mart seçimlerinde Şanlıurfa başta olmak üzere şehirlerimizin tamamında alacağımız netice ile milletimize layık olduğu eser ve hizmetleri sürdüreceğiz."

Konuşmaların ardından Erdoğan, Şanlıurfa'daki adayları tanıttı.

 

'1314 AFET KONUTUMUZUN KURASINI ÇEKİYORUZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin Şanlıurfa belediye başkanı adaylarını tanıttıktan sonra Harran Üniversitesi'nde düzenlenen Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni'ne katıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın da birer konuşma yaptığı törende, kura çekimi öncesi Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan dua etti. Erdoğan, bugün 1314 konutun kurasını çektiklerini belirterek, "Şanlıurfa'da 4 bin konutun yapımı devam ediyor.

Bunları da hak sahibi kardeşlerime peyderpey teslim edeceğiz. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın hiçbirine mahcup olmamak için canla başla çalışmayı sürdüreceğiz" dedi. Erdoğan, "Bir başka ülkenin başına gelse, o ülkeyi yerle yeksan edecek nice hadise, bizi yolumuzdan döndüremedi. Elbette bedel ödedik, sarsıldık. Hiçbir badirenin hedeflerimizle aramıza girmesine izin vermedik. Yaraları sarma noktasında ortaya koyduğumuz gayretin bizatihi şahidi, milletimizdir. Zaman zaman ortaya çıkan sorunları, kördüğüm haline gelmeden çözüme kavuşturuyoruz. Bugünkü törenimizle 1208'i il ve ilçe merkezlerinde 106'sı kırsalda toplam 1314 afet konutumuzun kurasını çekiyoruz. Deprem konutlarının hak sahibi kardeşlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" diye konuştu.

'ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Depreme ilişkin rakamları paylaşan Erdoğan, "6 Şubat depremleri, son bir asırda maruz kaldığımız en büyük felakettir. Can kaybı olarak 53 binden fazla insanımızı toprağa verdik. Şanlıurfa'da 200 vatandaşımız hayatını kaybetti. Şanlıurfa'da depremde 719 bina yıkıldı. Enkazların tamamı temizlendi. 8217 ağır hasarlı binadan 7321'inin enkazı kaldırıldı. 9 bin 799 konut, 651 iş yeri, toplam 10 bin 891 hak sahibi hak kardeşimiz bulunuyor. Şanlıurfa'da depremde 719 bina yıkıldı. Acil yıkılacak ve yıkık 1437 bina enkazının tamamı temizlendi. Ağır hasarlı 8 bin 217 binadan 7 bin 321'inin enkazı kaldırıldı. Şanlıurfa'da 9 bin 799 konut, 651 iş yeri, 441 ahır olmak üzere toplam 10 bin 891 hak sahibi kardeşimiz bulunuyor.

Depremden etkilenen ailelere şimdiye kadar geçici barınma kapsamında toplam 288 milyon tutarında kira yardımı yaptık. Şanlıurfa'da kurulan ve dağıtılan çadır sayısı, yaklaşık 9 bindir. İlimizde 578 konteynerin olduğu 2 konteyner kent faaliyet gösteriyor. Kırsalda ise 20 bin 595 kişinin kaldığı 3 bin 470 konteyner mevcuttur. Şanlıurfalı depremzedelerimizin ihtiyaçlarının karşılanması için ne yapılması gerekiyorsa; bugüne kadar onu yapmaktan çekinmedik. Seçime bölgemizde yaşanan krizlere rağmen; 1 yıl gibi kısa sürede tüm çalışmalara imza attık. Kimi zaman elimizde olmayan sebeplerle ortaya çıkan eksiklikleri de hızla telafi etmenin çabası içinde olduk. İnşallah bundan sonra da sizin için, tüm depremzede kardeşlerimiz için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

'HİÇBİR AYRIM YAPMADAN DEPREM BÖLGESİNİ AYAĞA KALDIRMAYA ÇALIŞTIK'

Deprem bölgesinde hiçbir ayrım gözetmediklerini ifade eden Erdoğan, "Deprem gibi hepimizi derinden sarsan ve yaralayan bir meseleyi günlük tartışmaların mezesi halinde getirmek; son derece yanlış bir tutumdur. İlk günden itibaren bizim deprem bölgesi ile ilgili tavrımız hep böyle oldu. Hiçbir ayrım yapmadan deprem bölgesini yeniden hızla ayağa kaldırmaya çalıştık. Siyasi görüşüne, meşrebine, kökenine bakmaksızın depremzedelerimizin yaralarının sarılmasına odaklandık. Devletimizin imkanlarını harekete geçirerek, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermenin mücadelesini verdik. Sizler, Şanlıurfa'da nasıl büyük bir fedakarlıkla ve samimiyetle çalıştığımızı çok iyi biliyorsunuz.

Diğer illerimizde yaşayan kardeşlerimiz de gayretlerimizin şahididir. Meseleye 'Nasıl siyasi kazanım elde ederim' zihniyetiyle değil; 'Vatandaşımızın hayır duasını nasıl alırım' anlayışıyla yaklaşıyoruz. Asıl marifet; şehirleri, ülkeyi imar ve inşa etmek, halkın kalbini kazanmak, onları mutlu etmektir. Başkaları siyasi ikbal hesabı yapıyor olabilir. Ama Şanlıurfalı kardeşlerimizin içten söylediği 'Allah ondan razı olsun' niyazını hiçbir dünyalığa değişmeyiz. Rabb’imiz bizlere yaklaşık 22 yıl iktidarda olmak üzere 40 sene boyunca siyaset yolu ile aziz milletimize hizmet etme imkanı bahşetti. Allah'a hamdolsun; 81 vilayetimizin her bir ilçesinde, her bir mahallesinde ayak izimiz, eserimiz, dikili bir taşımız var. Afrika'dan Asya'ya, Filistin'den Türkistan'a gönül coğrafyamızdaki tüm mazlumların imdadına koştuk" dedi.

'İŞİMİZE BAKACAĞIZ, HEDEFLERİMİZE KİLİTLENECEĞİZ'

Erdoğan, şöyle devam etti:

“Şimdi soruyorum sizlere, bir siyasetçi için bundan daha büyük bir lütuf olur mu? Bir devlet adamı için bundan daha büyük bir paye, daha büyük bir şeref olur mu? Tabii ki olmaz. Dolayısıyla eskisi ve yenisiyle CHP genel başkanları gibi polemik yapma, laf üstüne laf koyma hevesinde değiliz. Bilakis iş yapmanın, hizmet etmenin, eser kazandırmanın, Şanlıurfalı kardeşlerimizin sorunlarına çare bulmanın peşindeyiz. İnsanımızın yürek yangınını bir an önce söndürmenin derdindeyiz. Sırf oy vermediler diye depremzedelerimize hakaret edenleri, gecenin bir yarısı kaldıkları misafirhanelerden kapı dışarı atanları, ufukta seçim sandığını görünce deprem bölgesini hatırlayanları, deprem meselesinde bile yük almak yerine millete yük olmayı tercih edenleri, tarihe ve maşeri vicdana havale ediyoruz. Vaktimizi ve enerjimizi bu kifayetsiz muhterislerle asla harcamayacağız. Bunların siyasi sahtekarlıklarla bizim üzerimizden kendi koltuk kavgalarını, beceriksizliklerini ve iş bilmezliklerini örtmelerine alet olmayacağız. İşimize bakacağız, hedeflerimize kilitleneceğiz. Tüm gücümüzle deprem şehirlerimizi bir an önce ihya ve imar etmeye çalışacağız. Bugün burada olduğu gibi depremzedelerimizi en kısa sürede yeni, güvenli, huzurlu ve mutlu yuvalarına kavuşturmak için koşturacağız. Rabb’im yar ve yardımcımız olsun diyorum."