Geri Dön
Politika Mansur Yavaş: Öncelikli olarak Ankara halkını zengin etmek için destekte bulunacağız

Mansur Yavaş: Öncelikli olarak Ankara halkını zengin etmek için destekte bulunacağız

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, "Benim çılgın projem falan yok. Öncelikli olarak Ankara'daki altyapı sorunlarını ortadan kaldırıp, Ankara halkını zengin etmek için desteklerde bulunacağız" dedi.

Mansur Yavaş: Öncelikli olarak Ankara halkını zengin etmek için destekte bulunacağız

Mansur Yavaş, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri çalışmaları kapsamında Evren ilçesinde seçim koordinasyon kurulu merkezinin açılışına katıldı. Yavaş'a, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, Ankara Milletvekili Deniz Demir ve parti üyeleri eşlik etti. Yavaş, 5 yıldır görev yaptığını hatırlatarak "Hiçbir Allah'ın kulunu ayırmadan, hiçbir ilçeyi, köyü, mahalleyi ayırmadan herkese eşit bir şekilde hizmet etmeye çalışıyoruz. Bu hizmeti yaparken 5 yıl boyunca nereye gidersek gidelim 'nereden bize çok oy çıkmış, nereden az oy çıkmış' hesabını yapmadık. Herhangi bir yerin altyapı, su, kanalizasyon ihtiyacı varsa orada kime ne kadar oy çıktığının önemi var mı? Biz o problemi çözmek için çalıştık. 5 yıl boyunca çakarlı araçlarla gezmedik. Bir minibüs, bir şoför, bir korumayla çakarlı araç olmadan her tarafı gezdik. Problemlerini yerinde dinledik. Eskiden büyükşehir belediye başkanı bir miting zamanı gelir, bir daha esamesi okunmazdı. Bunları yaparken yaptığımız projelerin maliyetlerini her yere astık, internet sitemizden yayımladık. Tüm harcamalarımızın hepsini kuruşu kuruşunu orada görüyorsunuz. O yetmiyor Sayıştay raporlarını da inceliyoruz. Biz çünkü sizlerden aldığımız paralarla, maaşla görev yapan insanız. Hükmetmek için değil, hizmet etmek için geldik ve çok uzun yıllar sonra Ankaralı bir hemşeriniz olarak göreve geldiğimiz için aradaki farkı da gösterelim istedik. Yani Ankara'nın en ücra köşesine kadar ne eksik varsa hizmet etmek için canla başla çalıştık" dedi.

'DESTEK ALAN AİLELERİN ÇOCUKLARINI OKUTACAĞIZ'

Ankara'da şeffaf ihalelerle 'çalıyor ama çalışıyor' algısını toprağa gömdüklerini ifade eden Yavaş, "Benim çılgın projem falan yok. Öncelikli olarak Ankara'daki bu altyapı sorunlarını ortadan kaldırıp, Ankara halkını zengin etmek için desteklerde bulunacağız. Evren'de Peçenek Barajı'ndan 8 köy ve merkeze su verildi, merkeze de verilecek yakında. Özellikle Ankara merkezde 2 saat su kesilse herkes ASKİ'yi arar. Burada yıllardır su yok birçok yerde. Tankerlerle taşınıyor. Ondan sonra siz gidip 'proje yapacağım diye çöp projelere para yatırıyorsunuz.' Asıl proje bunlardır. 9 mahallede asbestli su borusu yenilendi. 9 tane köyümüzde ücretsiz internet var. Beldelerin birçoğu kapatıldığı için itfaiye sorunu var. İtfaiye gidinceye kadar Allah korusun yangın olunca ev küle dönüyor. 5 tane köye yangın söndürme tankeri verdik. 'Sosyal yardımları kesecek' dediler. Seçim öncesi hep karalamalarla muhatap oluruz. Ama 5 yıl önce geldiğimizde 'kesmeyeceğiz' diye sadece vaat etmiştik. Bakın Evren'de 225 aile bizden destek alıyor. Doğal gaz 37 kişi. İlk defa et desteği veriyoruz 225 aileye. Kömür desteği 184 aile. Hükümet, emeklileri yok saydı. Önce 7 bin 500 lira sonra 10 bin lira verdi. Türkiye'de bizden başka yok, emeklilere şu anda destek oluyoruz; 80 tane emeklimiz her ay bizden düzenli şekilde gelir desteği alıyor. Ayrıca Ankara'da öğrencilere servis, ulaşım desteği, kırtasiye desteği, kantin desteği gibi desteklerimiz devam ediyor. Derdimiz şu; destek ihtiyacı olan aileler de diğer yaşıtları gibi çocuklarının aynı şartlarda eğitime devam etmesini istiyor. Onları okutacağız ki önce kendilerini kurtaracak, sonra ailelerini kurtaracak ve ülkemize faydalı olacaklar. Destek alan ailelerin de çocuğunun destek almasını inşallah bu şekilde sonlandıracağız" diye konuştu.

'İNŞALLAH RAKİPLERİMİZ DE MAL VARLIĞINI AÇIKLAR'

Mansur Yavaş, yerel seçim çalışmaları kapsamında Şereflikoçhisar ilçesinde seçim koordinasyon merkezinin açılışını yaptı. Yavaş, belediyecilik anlayışlarının çok farklı olduğunu söyleyerek, "5 yıl boyunca Ankara'nın hiçbir yerinde benim fotoğrafımı görmediniz. Belediyenin parasıyla asla reklam yapmadım. Belediyenin içinde de benim fotoğrafımı asmak yasak. Herkes asacaksa Mustafa Kemal Atatürk'ün ve kendi ailesinin fotoğrafını assın. Ankara'da seçimden seçime pankartlarımızı görüyorsunuz. Bunların tamamı il başkanlığınca ödeniyor. Biz mal varlığımızı da açıklıyoruz. İnşallah rakiplerimiz de göreve başladıklarında ve görevden gittiklerinde mal varlıkları ne olmuş bunları açıklarlar. Asılan pankartların da miktarlarını kimler ödüyor inşallah açıklarlar. Bizim Ankara halkının parasını boşa götürecek hiçbir projemiz yok. ABB'ye gelen müfettişlere oturtacak oda dahi bulamıyoruz. Ama o kadar mutluyuz ki; geliyor, inceliyor ve raporlarını yazıyorlar. Allah'a bin şükür şimdiye kadar bir personelimiz savcılığa gidip ifade dahi vermedi. Ve sürekli olarak 'yardımları kesecekler' diyorlar. Eskiden yardımlar bir patrondan alınırdı, hep aynı patrondan alınırdı. Bu, insanlık onuruna aykırı. Biz o zaman söz vermiştik. 'Başkentkart' vasıtasıyla ihtiyacı olanlara bu karta para yatırmak suretiyle Koçhisar'daki manav, kasap, en ücra noktadaki bakkalımız da bundan yararlanıyor. Ayrıca kredi kartlarından komisyon alınır. Bu komisyonun da yüzde 100'ünü yaptığımız anlaşma gereği büyükşehire veriyorlar. Oradan da ayrıca 32 milyon lira gelir elde ettik, onu da ayrıca sosyal desteklerde kullanıyoruz" dedi.

Yavaş, emekliye verdikleri desteği hatırlatarak, "70, 80 yaşına gelmiş insan emekli parasıyla nasıl geçinecek? Seyredemeyiz. Ve biz destek olmaya başladık. Ankara'daki rakibimiz biliyorsunuz şu anda belediye başkanı. Bir sürü belediye var AK Parti'li. Niye vermiyorlar? Sadece ben mi vereceğim? Sonra da 'Mansur Yavaş'ın projesi yok' deyip, Mansur Yavaş'ın projelerini kopyalamaya başladılar. Bu konu sorulduğunda da hemen cevap, 'cebinden mi veriyor?' oluyor. Evet cebimden vermiyorum. Ankara halkından aldığımı Ankara halkına veriyorum. Bunda garip olan ne var? Peki hükümet cebinden mi veriyor? Türkiye'deki bütün iş insanlarından, esnaftan aldığı vergilerle hükümet desteklerini yapıyor. Ama emeklilerin durumu daha farklı. Emekliler bu maaşa sahip olmak için 30 yıl prim ödediler. Yani hükümetin parasını değil, kendi ödedikleri paranın karşılığını istiyorlar" ifadelerini kullandı.

'BAŞKANIN HİÇ KİMSEYİ AYIRMA HAKKI YOKTUR'

Mansur Yavaş, CHP Gölbaşı Belediye başkan adayı Yakup Odabaşı ile Gölbaşı'nda Seçim Koordinasyon Merkezi açılışına katıldı. Yavaş, 2019 yılındaki yerel seçimlerde bir anlayışı değiştirdiklerini belirterek, "Bunu zaten vaat olarak sizlere söylemiştik. Eski hataları, yapıldığına inandığımız hataları yapmayacağımızdan ve gerçek belediyeciliğin ne olacağını bütün Türkiye'ye göstereceğimizden bahsetmiştik. Öncelikle 'Ayrım yapmayacağız' dedik. Bir Allah'ın kulu, bir mahalle muhtarı veya herhangi bir kişi, herhangi bir nedenden dolayı Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden ayrımcılık gördüğünü iddia edemez. Hiç kimseyi ayırmadık. Herkesi kucakladık, aynı şekilde devam edeceğiz. Beş yıl boyunca benim oy vermeyenlerle ilgili en ufak bir sitemimi dahi duymadınız. Rozetimizi çıkarttık, genel seçim hariç, siyaset yaptığımızı da görmediniz. Hiçbir yerde fotoğrafımı görmediniz. Hiçbir yerde reklamımızı görmediniz. Çünkü sizin paralarınızı, kendi siyasi ikbalimiz için harcamak zordur. 'Hiç kimseyi ayırmadık' derken; eskiden çok oy veren yere çok hizmet, az veren yere az hizmet gibi bir anlayış vardı. Bunu kökünden kazıdık. Böyle, 'Bize oy vermediniz' diye insanları ayırmak bizim felsefemizde asla ve asla yoktur. Vatandaşlar arasında ayrım yapan, birbirine kinlendiren anlayışı, Ankara'nın kaldırımlarına gömdük. Bu şekilde de devam edecek. Çünkü seçime kadar siyasi partiler birbirinin rakibidir. Ancak seçim bittikten sonra başkan, herkesin başkanıdır. Değil mi ki başkan herkesten vergi alıyor, hiç kimseyi ayırma hakkı yoktur. Kul hakkına girer" dedi.

'ARTIK YOLSUZLUK ÜLKENİN SIRTINDAN KALKSIN'

Belediyede yapılan ihalelerde de zihniyet değişimine imza attıklarını kaydeden Yavaş, "4 binden fazla ihaleyi canlı yayınladık. Sizler her gittiğiniz yerde bunu sorun. Bütün belediye başkanlarına sorun. 'Siz neden canlı yayınlamıyorsunuz' diye sorun. Artık bu yolsuzluk işi belediyelerin sırtından, ülkenin sırtından kalksın. Zenginle fakir arasındaki uçurumu görüyorsunuz. Ekonomik sıkıntıları görüyorsunuz. Bunun tek sebebi yolsuzluktur. İnşallah Türkiye'nin kazanacağı günler elbette gelecektir. Bu yetmiyor, bir zihniyet değişimi de 'Ben yaptım oldu' anlayışıdır. 1800'den fazla bileşeni olan Kent Konseyi'nde her görüşten insan var. Ankara için sözü olan herkesi oraya davet ettik, sık sık toplanıyorlar. Ankara için karar alıyorlarsa, Belediye Meclisi'mizden oy birliğiyle o kararları geçiriyorlar. Elbette ki herkesin aklı, bir kişinin aklından çok daha fazladır. Dolayısıyla ortak akla önem verip sivil toplum kuruluşları, üniversitelerle iş birliği yaparak çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

'BIKTIK ARTIK ÇILGIN PROJELERDEN'

Dünyada, bütün gelişmiş ülkelerde yöneticilerin halka hesap verdiğine işaret eden Yavaş, "Bu hesabı nasıl verirsiniz? Yerine göre yaptığınız projelerinize pankart asarsınız, aynı zamanda web sayfasından kuruşuna kadar kime ne kadar para harcanmış hepsini görüyorsunuz. Zaman zaman Sayıştay bazı uygulamaları tenkit eder. Sayıştay raporlarını da çekinmeden yayımlıyoruz. Çekinecek hiçbir şeyimiz yok. Her şeyimiz açık, her şeyimiz şeffaf. Çünkü siz bize Ankara'yı emanet ettiniz, siz bize paranızı emanet ettiniz. Bizler sizlerden aldığınız parayı harcıyoruz. Elbette ki sizin harcamayacağız, benim cebimden de olsa harcamayacağım hiçbir projeye 1 kuruş para yatırmadım. Bıktık artık çılgın projelerden. Türkiye çılgın projelerden bıktı, yıldı artık. 'Çılgın proje yapıyoruz' diye yıllardır sizin alın terinizi hep böyle çöp projelere gömdüler, yeter artık. Halbuki iş başına geldik ki Ankara'da 232 köyde kanalizasyon yok. Ankara'da birçok köyde su yok. Öncelik bu mudur? Bir düşünün şöyle; 2 saat suyunuz akmasa nasıl tedirgin olursunuz. Hemen ASKİ'yi (Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi) ararsınız, 'Suyumuz ne zaman gelecek' diye. Burası başkent, başkentin dibinde onlarca köye su tankerle taşınıyordu yıllardır. Bunların da büyük çoğunluğunu çözdük. Şimdi çöp projelere mi para harcayalım? Gelir gelmez ihale ettiğimiz Mamak-Gölbaşı metro hattına mı" diye konuştu.