Geri Dön
Politika Özgür Özel: Bıyıklı, erkek partilerden yarı yarıya kadınların söz sahibi olduğu bir partiyle ayrışacağız

Özgür Özel: Bıyıklı, erkek partilerden yarı yarıya kadınların söz sahibi olduğu bir partiyle ayrışacağız

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Adayların yarısı 40 yaş altıysa, yarısı 40 yaş üstü olacak. Tecrübeyle deneyimi, gençliğin enerjisiyle, erkeklerin gücünü, enerjilerini ve ısrarını kadınların zekası ve çözüm odaklı olmalarıyla birleştireceğiz. Türkiye'de bıyıklı, yaşlı erkek partilerden her yaştan gençlerimizle ve yarı yarıya kadınların söz sahibi olduğu bir partiyle ayrışacağız" dedi.

Özgür Özel: Bıyıklı, erkek partilerden yarı yarıya kadınların söz sahibi olduğu bir partiyle ayrışacağız

Özgür Özel, İzmir programı kapsamında Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı'nda gerçekleştirilen Foça Halk Buluşması'na katıldı. Meydanda toplanan kalabalığa seslenen Özel, CHP Foça Belediye Başkan Adayı Saniye Bora Fıçı'ya destek istedi. Sahneye önceki dönem partisinin Foça belediye başkanları Fatih Gürbüz ve Gökhan Demirağ'ı da davet eden Özel, tüm partililerin Fıçı'nın yanında olduklarını kaydetti. CHP'nin cumhuriyet tarihi boyunca İzmir'de 6 kadın belediye başkanı olduğunu hatırlatan Özel, "Bu dönem 9 cumhuriyet kadınının her birini seçilecek yerlerden aday gösterdik. Foça'nın ilk kadın belediye başkanını sizlere emanet ediyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün partisi, kendi ikinci yüzyılına girdi. 14 ve 28 Mayıs seçimlerinde çok istediğimiz, sonucuna çok üzüldüğümüz birinci yüzyılın son seçimini kaybettik. Ama bizim görevimiz; yılmamak, tükenmemek ve vazgeçmemek. İkinci yüzyıla partimiz büyük bir değişimle girdi. Bu yerel seçimden çıkacak sonuç, geneldeki iktidarı dengeleyen, yoksullara, emeklilere, emekçilere, esnafa sahip çıkacak bir iktidar için. İktidara Atatürk'ün partisini yeniden getirecek kadrolara ve partiye güç vermek sizlerin elindedir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, belediye başkanlarımıza eskisiyle, yenisiyle bugünkü adayla geleceğin yöneticileri ile birlikte bütün olarak mücadele ediyoruz. Önceki dönem görev yapan herkese en üst düzeyde vefamızı gösteriyoruz" dedi.

'İZMİR'DE 12 TANE 40 YAŞ ALTI ADAYIMIZ VAR'

İzmir'in Karşıyaka, Karabağlar ve Konak gibi en büyük 4 ilçesinden 3'ünde ve seçilecek yerden 9 kadın aday gösterdiklerini ifade eden Özel, gençlere de öncelik verdiklerini belirterek, "İzmir'de 12 tane 40 yaş altı adayımız var. Özgür Özel CHP'de genel başkan oldukça 'Değişim, dönüşüm, gençleşme, kadınlara eşit temsil' diyen bir partide gelecek sefer İzmir'de 15 erkek aday varsa; 15 tane de kadın aday olacak. Başka yolu yok. Adayların yarısı 40 yaş altıysa, yarısı 40 yaş üstü olacak. Tecrübeyle deneyimi, gençliğin enerjisiyle, erkeklerin gücünü, enerjilerini ve ısrarını kadınların zekası ve çözüm odaklı olmalarıyla birleştireceğiz. Türkiye'de bıyıklı, yaşlı erkek partilerden her yaştan gençlerimizle ve yarı yarıya kadınların söz sahibi olduğu bir partiyle ayrışacağız. Bu, İzmir'den başladı" diye konuştu.

'İZMİR'E KAYYUM ATAMAYA ÇALIŞIYOR'

Konuşmasında gençlere seslenen Özel, şöyle devam etti:

"Yaşam biçimine müdahale eden, kimin ne giyeceğine ne içeceğine karışan ama şimdi İzmir'de rozeti çıkararak bıyığı incelterek, ampulü basmayarak, genel başkanlarının fotoğraflarını asmayarak yarışa girişenler var. İzmir'in tüm gençlerinin dikkatini bu tehlikeye çekmek istiyorum. Geçmişte alkol yasağı görüşülürken, 'Hiç satılmasa ne olur?' diyen aday gelmiş; şimdi içkili mekanları geziyor. Bunların ne yapacaklarını, söylediklerine göre değil; başka illerde ne yaptıklarına göre değerlendirin. Hele hele bu adayı buraya yollayan Recep Tayyip Erdoğan değil mi? Eskiden Boğaziçi'nde 6 rektör adayı dizilirdi. 3'ü cumhurbaşkanına YÖK tarafından yollanırdı. İstediğini atardı. O yollanan 3'e bir tane bile AK Partili giremediği için OHAL sırasında kanunu değiştirdi. Döndü, rektör atama yetkisini kendine aldı. Vali, genel müdür atar gibi rektör atıyor. Atadığı rektör, Boğaziçi'nde neler yaptı; gördünüz. Öğrenciler tepki gösterdi diye hepsini içeri attı, 4 tanesini aylarca kaldı. Boğaziçi'ndeki öğrenci kulüplerini kapattılar. Konserleri yasakladılar. Öğrencilerin ne yiyip ne içtiğine karıştılar. Eski öğretim görevlilerini kampüse sokmuyorlar. Dünyanın en özgür üniversitelerinden birini açık hava cezaevine çevirdiler. Sıralamada hızla geriye gitti. Türkiye'nin göz bebeğinin canına okudular. Boğaziçi'ndeki rektörü kim atıyorsa, Hamza Dağ'ı da o atadı. İzmir'e kayyum atamaya çalışıyor. İzmir buna geçit vermeyecek. 20 yıldır Konya'da, Kayseri'de bir tane alkol ruhsatı vermemiş adam övünüyor. O şehirlerde bir yabancı turistin bir kadeh şarap içeceği mekan kalmadı ama İzmir'e gelince koyuyor efkarlı bir müzik; meyhaneleri geziyor. Kimse İzmir'in ve İzmirlinin aklıyla alay etmeye kalkmasın."

'EMEKLİLİKTE KADEME İSTEYENLER BİR KARŞILIK ALAMIYOR'

Öğretmenlere ve emeklilere de seslenen Özel, "Tayyip Bey geldiğinde atanmayan 80 bin öğretmen vardı, Ecevit'e bağırıp duruyordu. 'Bu sorunu 1 yıl içinde bitireceğim' diyordu. 20 yıl sonunda 1 milyonun üzerinde atanmayan öğretmen var. Hayatı algı olduğu için 'atanamayan' öğretmen diyor. Öğretmenin bir kusuru var da o yüzden atanamamış gibi. Geçen seçim öncesi söz verdi, mülakatı kaldıracaktı. Çünkü mülakat demek partizanlık, insan ayırmak demek. Şimdi 'Mülakatsız olmaz' diyorlar. Öğretmenler, 80 bin mülakatsız atama istiyor. 'Sözünü tut' diyorlar ama cevap alamıyorlar. Çıraklık ve staj mağdurları mesleğe başladıkları tarih sayılmadığı için sigortaları yatmış olmasına rağmen emekli olamıyor. EYT kanunu çıktığında 1 ay geç işe başlamış olanlar, 18 yıl fazla çalışacak. Emeklilikte kademe isteyenler bir karşılık alamıyor." Özel, Foça Spor'a destek olunacağını da belirtip, partisinin adayı Fıçı'ya "Foça Spor'a destek verelim, bir kadın futbol takımı da kuralım. Foça Spor'u amatör ligden kurtaralım. Gençler, kadınlar ne istiyorsa, Foça ne istiyorsa; sen onların yanında dur. CHP olarak arkandayız" dedi.

'TERTEMİZ DAHA YEŞİL BİR FOÇA İSTİYORUZ'

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay da Foça'nın potansiyeline katkı koymak istediklerini söyleyip, "Foça doğasını, kıyılarını korumamız gereken bir yer. Turizm, tarım açısından korumamız gereken bir yer. Önce tertemiz daha yeşil bir Foça istiyoruz. Enerjisini temiz enerji yöntemleriyle üreten bir Foça istiyoruz. Kıyı balıkçılığı yapanlara destek olalım. Foça'ya dışardan gelen herkes burada pırıl pırıl bir Foça görsün. Bunun için çalışacağız. Foça'da yaşayanların kentin kültürüne verdiği önemi gözeteceğiz. Yıllardır CHP'nin insanlarımıza sunduğu sosyal belediyecilik hizmetini geliştirerek sürdüreceğiz. Emekli kart üzerinden vereceğimiz sosyal destekleri açıkladık" diye konuştu.


'ALİAĞA'DAKİ CHP'LİLERİ EKSİKSİZ SANDIĞA BEKLİYORUM'

Aliağa'daki Demokrasi Meydanı'nda halk buluşmasına katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP İzmir Aliağa Belediye Başkan Adayı Çağatay Güç'e destek istedi. Konuşmasında en çok Manisalının yaşadığı yerin Aliağa olduğunu belirten Özel, "Büyük bir değişime şahitlik ettiğiniz, bu meydanda gücümüze güç kattığınız için hepinizle gurur duyuyorum. Çağatay Güç'ün yol arkadaşlarına hemşehrilerine selam olsun. Aliağa'da 10 yıl önce başlayan, bize yakışmayan bir hikayeyi sonlandırmak için aday arıyorduk. Genç, iyi eğitimli, özgeçmişi güçlü, enerjik ama örgütü bilen birini aradık. 38 yaşında bir inşaat mühendisi. Aliağa gençlik kolları başkanlığı yapmış, bu parti için seçimlerde koşturmuş, örgütte emeği olan, iyi bir vizyonu olan Aliağa'ya yakışır Çağatay Güç'ü size emanet etmeye geldim" dedi. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında partilerinde gençlik devrimini başlatmak istediklerini kaydeden Özel, "CHP'nin 14 Mayıs'ta Aliağa'daki oyu, AK Parti ile MHP'nin toplamından fazla. 4 Mayıs günü CHP'ye oy atanlar, oy attığında Aliağa belediye başkanı zaten Çağatay Güç. Hele hele 28 Mayıs günü Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasına bakarsanız, buradaki gücümüz yüzde 63. Buradaki belediye başkanı Cumhur İttifakı'nın adayıdır. Onun burada yeniden aday gösterilmesine karar verdiler. 28 Mayıs günü Kemal Kılıçdaroğlu'na oy atanlar, o günkü itirazları değişmediğine göre Aliağa'yı bu belediye başkanından kurtarmak lazım. Aliağa'da cumhuriyete, kurucu değerlerine, partinin ilkelerine sonuna kadar sahip çıkacak ama sadece sosyal demokratların değil; bütün demokratların, yoksulların, işsizlerin başkanı olacak birini göreve getirmek gerekiyor. 14 Mayıs günü partimize oy atan herkese söylüyorum, Çağatay başkana oy atmak partililiğin gereğidir. Bütün CHP'lileri eksiksiz, firesiz sandığa bekliyorum"diye konuştu.

'GÜNÜ GELİNCE HESAPLAŞACAĞIM, İKİ ELİM YAKALARINDA'

Özel, Aliağa'nın ardından Menemen Cumhuriyet Meydanı'ndaki halk buluşmasına katıldı. Menemen Belediye Başkan adayı Deniz Karakurt'un konuşmasının ardından meydanda toplanan kalabalığa seslenen Özel, "Geçen seçimlerde halk Menemen'de bir karar verdi. Belediye seçildi, meclis seçildi. CHP kendisine gelen ihbarı yerinde buldu, savcılar harekete geçmeden gereğini yaptı. Belediye meclisi kendi içinden seçimini yaptı. Orada AK Parti adına bulunan, usulüne uygun olduğu halde mahkeme heyetini baskıyla değiştiren biri, Menemen'in iradesi dışında birisi tarafından yönetilmesini sağladı. O gizli oylamada ne yaptıklarını bildiğimiz kişiler, Özgür Özel'in hafızasında. Onlarla günü gelince hesaplaşacağım. Ölsem gitsem, bu partinin genel başkanı olarak iki elim yakalarındadır. Hesabını soracağım. Şimdi hileli kuracı Hamza Dağ gelmiş İzmir'e büyükşehir adayı olmuş. Hakimlere baskıyla belediye başkanı yaptıkları kişi, gelmiş tekrar aday olmuş. Belediye başkan adayımız hukukçu. Suçun şahsiliği ilkesi vardır. Suç şahsidir. Belediye başkan adayının kardeşi kimmiş, normalde ilgilenmeyiz. Ama yoksullarda eşten, kardeşten mesul tutacaksın; Meclis'e bomba atan, bombacı pilotun kardeşini burada belediye başkanı yapacaksın. Bana kalsa kimse kardeşinin suçundan mesul olmamalı. Ama herkes mesul, buraya gelince değil" dedi.

'EMANETİ GERİ ALMAK ZORUNDAYIZ'

Eski Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin'i de sahneye davet ederek konuşmasına devam eden Özel, "Menemen'de seçilmeyen bir belediye başkanına 'Sana bütün yetkileri veriyoruz, Menemen'de ne buluyorsan hepsini sat. Bununla bir şeyler yap, bir kısmını da bizim tarafa at' dediler. 2009'da belde belediyelerin malları büyükşehire geçti. Tahir başkan döneminde bir tanesine el sürülmedi. Bu mallar bizim Emiralem'in; ağırlıklı olarak çiftçilerin alın teriyle biriktirdiği, köyün tüzel kişiliğine bağışladıkları ya da belde belediyesinin kendi imkanlarıyla yarattığı taşınmazları aldılar. Kendi imkanlarıyla yarattığı taşınmazları aldılar. Bunların tamamını Seyrek ve Emiralem'de 4 milyar lira tutarında arazi sattılar. 'Bu parayla yaptık' dedikleri işler ancak 1 milyar lira tutar. Menemen'in 4 milyarı satıldı, 3 milyarı buharlaştı, 1 milyarıyla bir şeyler yapıldı. Onunla göz boyayıp, tekrar bizden bir şeyler istiyorlar. Kim ki CHP'lidir, kim ki cumhuriyetçidir eğer bu seçimde gidip de Cumhur İttifakı'nın adayına o sebeple, bu sebeple eli kayarsa bilsin ki Özgür Özel'i, Kemal Kılıçdaroğlu'nu üzer, kahreder. Deniz Baykal'ın, Bülent Ecevit'in, İsmet İnönü'nün, gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kemiklerini sızlatır. Burada emaneti geri almak zorundayız. Atatürk'ün partisine sahip çıkmak zorundayız. Menemen'e kayyum yollamış, şimdi de 'Oy verin, siz seçin' diyor. Bu mesele, başka bir mesele. Arsaları parsel parsel satıp parasıyla ufak tefek bir şeyler yapıp, Menemen'de, cumhuriyetin en simge yerlerinden birinde cumhuriyete pusu kurdurtmayız, çukur açtırmayız" diye konuştu.

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cemil Tugay ise "Bu ülkenin umuda ihtiyacı var. İçinde bulunduğu karanlıktan çıkmaya ihtiyacı var, buna adayız. Aliağa'da Halk Ekmek 5 liradan 7 liraya çıkmış. Seçime 1 hafta var, 7 gün sonra tekrar 5 liraya düşüreceğim. Çocuklarımızın, gençlerimizin, emekli esnaf her kesimden insanın yanında yer alacağız. Kimse bu halkı yoksulluğa maruz bırakamayacak. Bizler bu şehrin evlatlarıyız. Bu vatana karşı görevimizi yerine getirmek istiyoruz" dedi.

‘HARMANDALI ÇÖPLÜĞÜ SORUNU ÇİĞLİ’NİN GÜNDEMİNDEN ÇIKACAK’

Menemen’in ardından Alaybey Tersanesi önünde otobüs üzerinden halkı selamlayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Karşıyaka İskele ve Bostanlı güzergahı üzerinden geçerek Çiğli’deki halk buluşmasına katıldı. Çiğli Kaymakamlık binası karşısında toplanan kalabalığa seslenen Özel, “Çiğli’nin kendine yakışır, örgütten gelen, genç, dinamik hizmet etmek için sabırsızlanan belediye başkanı Onur Emrah için Karşıyaka’nın başarılı belediye başkanı, iyi ekip kuran ne yapmak istediğini bilen, İzmir’i cumhuriyetin ikinci yüzyılında bir dünya kenti yapacak Cemil Tugay için son 1 hafta. Onlar omuz omuza çalışacaklar. Çiğli Belediyesi’nde çalışanların ufak sorunları var. Maaşlarda bazı gecikmeler oluyordu. O konuyu görüştük. Pazardan sonra o iş Onur’a emanet. 1992’den beri Harmandalı’da vahşi depolama yapılıyor. Onur çevre mühendisi. İZSU'da 2012’de göreve başladı. Atıklar, çöpler onun konusu. El ele, omuz omuza verecekler Harmandalı çöplüğü sorununu Çiğli’nin gündeminden çıkaracaklar. AK Parti’nin Çiğli adayının vaadini gördüm, seçilirse İZBAN’ı aşağı alacakmış. İZBAN'ın üstünün işletmesi belediyeye, alt yapısı Ulaştırma Bakanlığı’na ait. İZBAN’ı aşağı almak için belediye başkanı olmaya gerek yok. İktidardaysan söyle partine alsın aşağı, elinden tutan mı var?" dedi.

‘İZMİR’İN ÖZGÜRLÜKLERİNİ ALMAK İSTİYORLAR’

31 Mart yerel seçimlerinin iktidarın yerelden dengelenmesiyle ilişkili olduğunu ifade eden Özel, “Birileri İzmir’in üzerine kara bulutlar getirmek istiyor. İzmir’e çökmek istiyorlar. Varlıklarına, sosyal hayatına çökmek istiyorlar. İzmir’in özgürlüklerini İzmir’den almak istiyorlar. Bunun için hemen rozetlerini çıkardılar, bilbordlardan ampulleri sildiler, partilerini unutturmaya çalıştılar. İzmir’in iskeleleri vakıflara, Asansör’ü tarikata verilecek. İzmirlilerin malları İzmirlilerden alınacak, hesapları budur. Sonra başlayacaklar yaşam biçimine karışmaya. ‘Karışmayacağız, bıyıkları azalttık, rozetleri çıkardık, ramazan da olsa meyhaneleri dolaştık’ diyorlar, ‘İki klip çektik İzmirliyi kandırdık’ sanıyorlar. İzmir’de kimin ne giydiğine, ne yediğine, nerede ibadet ettiğine karışmaz. Ama İzmir kendine de karıştırtmaz. Kayyum atamasını İzmir asla kabul etmez. Bu süreç geneldeki iktidarın yerelden dengelenmesi sürecidir. Asla kötü söz söylemiyor, kavga etmiyoruz. Kimlik siyasetinde değil onun istediği konularda emeklinin hakkı için onlarla kavga edeceğiz." dedi.

İzmir programının son kısmında Bayraklı’da düzenlenen iftar programına katılan Özel, burada yaptığı konuşmada Bayraklı Belediye başkan adayı İrfan Ünal’ın gençlik kolları başkanlığı yapan, belediye meclis üyeliği görevini yürüten bir partili olduğunu söyledi. Konuşmasında, bir daha ne Bayraklı’da ne de Türkiye’nin hiçbir kentinde hiçbir afetten gözyaşı dökerek ayrılmamayı dileyen Özel, “Rusya’da yapılan saldırıda 160’a yakın kişi IŞİD militanları tarafından, sözde din için bir şeyler yaptığını söyleyenler tarafından katledildi. Sayın Putin’e ve Rusya büyükelçisine üzüntülerimizi ileten bir mesaj yolladım." diye konuştu.

‘ADAM GİBİ BELEDİYE BAŞKANI OLACAĞIM’

CHP İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Cemil Tugay ise “Seçime 1 hafta kaldı. Kendi yönettiği şehirlerde festivalleri iptal eden, kadınlar şiddete uğradıkları halde yeterli önlem almayan, ülkenin demokrasisiyle ilgili sıkıntı çıkarırken, toplumu birbirine düşman ederek siyaset yapanlara bir ders verin. Malımla, mülkümle tertemiz karşınızdayım. Bütün İzmir’i bu seçimde ayağa kalkmaya davet ediyorum. 14 ve 28 Mayıs’ta genel seçimi kaybettik diye üzüldük. Bir karar vermemiz lazım. Biz mücadele mi edeceğiz yoksa korkup oturacağız mı? Seçileceğimi biliyorum. Adam gibi çok iyi bir belediye başkanı olacağım. Vatan, millet, insanlar için mücadele edeceğim" ifadelerini kullandı.