Geri Dön
Politika Suat Kılıç: En düşük emekli maaşı asgari ücret rakamına ivedilikle yükseltilmelidir

Suat Kılıç: En düşük emekli maaşı asgari ücret rakamına ivedilikle yükseltilmelidir

YENİDEN Refah Partisi’nin Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkan adayı Suat Kılıç, “Herkes emeklinin bugünkü maaşıyla geçinemediğinin farkında ama hiç kimse yapılması gerekeni bir an önce yapması gerektiğinin sorumluluğunda değil. Bunu kabullenemiyoruz. En düşük emekli maaşı asgari ücret rakamı olan 17 bin liraya ivedilikle yükseltilmelidir” dedi.

Suat Kılıç: En düşük emekli maaşı asgari ücret rakamına ivedilikle yükseltilmelidir

Yeniden Refah Partisi ABB adayı Suat Kılıç, Tüm İşçi Emeklileri, Dul ve Yetim Derneği genel merkezini ziyaret etti. Dernek Başkanı Satılmış Çalışkan ile bir araya gelen Suat Kılıç, emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekti. Suat Kılıç, Yeniden Refah Partisi olarak her zeminde emeklinin yanından olduklarını ve olacaklarını ifade ederek, “Şu an sahadayız. Emeklimizin geçinemediğini, geçim darlığında olduğunu emekli büyüklerimizin akşam pazarını kolladığını üzülerek müşahede ediyoruz. Tezgâh altından marul yaprakları arasından görece daha iyi olanı seçenlerini görüyoruz, üzülüyoruz. Ulus'ta Suluhan’ın kapısında boya sandığıyla geçim standardını korumaya çalışan emekli büyüğümüzün varlığı karşısında ızdırap duyuyoruz. Emeklinin asgari geçim standardının ve insani yaşam gereklerinin hükümetimiz tarafından ivedilikle karşılanması gerektiğini bir kere daha ifade ediyoruz” diye konuştu.

‘‘HER EMEKLİNİN EVİ VARDIR’ TEZİNİ UNUTUN’

Emeklinin insanca yaşam koşullarına kavuşmasının yerel yönetimlerin ve belediyelerin yapacağı iş olmadığını belirten Suat Kılıç, “Seçimler vesilesiyle belediye başkanlarının vaatleri havada uçuşuyor. Belediye başkanlarına da şunu sormak istiyorum. Bu imkanlar madem var, bugün vaat ediyorsunuz. Görevdeki belediye başkanlarısınız vadettiklerinizi seçilmeden bugün itibarıyla niye yerine getirmiyorsunuz? Öte yandan iktidar partili belediye başkan adaylarına şunu sormak istiyorum. Emeklilere vaatleriniz var, çok güzel emeklinin de gerçekten bunlara ihtiyacı var. Peki o zaman sizin vaat ettiğinizi hükümetimiz niye vermiyor? Bu önemli bir soru değil mi? Herkes emeklinin bugünkü maaşıyla geçinemediğinin farkında ama hiç kimse yapılması gerekeni bir an önce yapması gerektiğinin sorumluluğunda değil. Bunu kabullenemiyoruz. Bizim bugün belediyelerimiz yok. İktidarda da değiliz. Ama görüyoruz ki, en düşük emekli maaşı olan 10 bin lirayla emeklimiz geçinemiyor. Ankara'da 10 bin liraya ev bulması neredeyse mümkün değil. ‘Her emeklinin evi vardır’ tezini unutun, doğru bir tez değil. Çocuğunu okuturken, hayatın değişik meşgaleleri nedeniyle ödemeler dengesini sağlamaya çalışırken birçok emeklimiz, bir kooperatif dairesine bile sahip olabilmiş değil. Bunu hesaba katarak hareket etmek mecburiyetindeyiz. Yeniden Refah Partisi olarak bir kere daha söylüyoruz. En düşük emekli maaşı 17 bin lira olan asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır. Diğer emekli maaşları 17 bin liranın üzerine artan oranlı olarak yaşam standardını koruyacak şekilde yükseltilmelidir. Emeklilerimiz belediyeler dahil kimsenin eline bakmayacakları bir yaşam standardına kavuşturulmalıdır” dedi.

‘YEREL YÖNETİMLER EMEKLİLERİMİZİN YANINDA OLMAK MECBURİYETİNDEDİR’

Kılıç, Tüm İşçi Emeklileri, Dul ve Yetim Derneği’nin taleplerine ilişkin, şunları söyledi:

“Derneğin bize vermiş olduğu dosyada birtakım talepler var. ‘65 yaş üstüne ulaşım ücretsiz, 65 yaş altı için indirim getirilsin’ diyor, haklı bir talep. Su faturasında emekliye indirim talebi var. Yeniden Refah Partisi olarak öğrenciler ve engelliler için olan yüzde 50 su indirimini emeklilerimiz için de vaat ediyoruz. Emeklilere tatil ve gezi başta olmak üzere sosyalleşme imkanlarının sağlanmasını istiyorlar, hak veriyoruz. ‘Emekli evleri kurulmalı’ diyorlar. Vaatlerimiz arasında var. İnşallah mahallelerimizde emekli kıraathaneleri kuracağız. Belediyelerin sosyal hizmet ve yardımlarından emeklilerin de yararlandırılmasına yönelik talepleri var. Son derece yerinde bir talep. En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyine yükseltilinceye kadar yerel yönetimler emeklilerimizin yanında olmak mecburiyetindedir. ‘Evi olmayan emekli, dul ve yetimlerimize konut konusunda kampanyalar sağlanmalı’ diyorlar. Hiç evi olmayan çalışanlarımız ile aile ve emeklilerimize Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin her yıl üretimini yapacağı 20 bin sosyal konuttan edinmede öncelik tanınacağını biz kendileriyle paylaşmış olduk. En düşük emekli maaşı asgari ücret rakamı olan 17 bin liraya ivedilikle yükseltilmelidir. Ramazan Bayramı'nda emekliye yapılacak olan yardım 3 bin liradan 5 bin liraya çıkarılmalıdır. Kurban Bayramı'nda emeklilerimize verilecek olan ikramiye de hiç değilse bir küçükbaş kurban alabilecekleri rakama, piyasa gerçeğine ulaştırılmalıdır.”

Suat Kılıç, dernek ziyaretinin ardından Çankaya ilçesindeki Maltepe Pazarı’nda esnafla bir araya geldi.