Geri Dön
Politika TUREB, Milli Yol Partisi’ni ziyaret etti

TUREB, Milli Yol Partisi’ni ziyaret etti

Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Eğinlioğlu, beraberindeki heyet ile birlikte Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır’ı ziyaret etti.

TUREB, Milli Yol Partisi’ni ziyaret etti

Parti genel merkezinde gerçekleşen ziyarette ikili görüşme öncesi açıklamalarda bulundu. TUREB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Eğinlioğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan turist rehberleri ve seyahat acentalarını ilgilendiren kanun teklifinin sektöre zarar vereceğini söyledi. Eğinlioğlu, “Yeni yasa taslağı görüşmelerinde özellikle siyasi partilerimizle, ilgili kuruluşlarla temaslarda bulunarak yeni yasa tasarısının bizlere neler getirip götüreceğini özellikle anlatmak ve destek almak için ziyaretimizi gerçekleştirdik. Milli Yol Partisi de bu anlamda bizi ağırladılar, kendilerine teşekkür ederiz. Bizim bu yasa taslağında gördüğümüz bazı sıkıntılar var. Bunlardan en önemlisi, tur araçlarında yerli, yabancı turistler gezdirilirken rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılmasının sadece rehberlerin büyük bir bölümünü işsiz bırakacak bir konu olmadığını, özellikle ülkemizin milli menfaatlerine, tanıtımına ve güvenliğine de aslında aykırı bir durum oluşacağını; aynı zamanda bunun zaman içerisinde büyük zararlar verebileceğini biliyoruz. Eğer tur araçlarında rehber olmadığı zaman yerli ve yabancı ne olduğunu bilemediğiniz kişiler tur lideri vasfıyla grup lideri adıyla yer alabilecekler ve ülkeyi onlar tanıtacak. Biz hak kaybına uğramaktan hem de ülkemizin tanıtımında önemli kayıplar vereceğini düşündüğümüz bu yasa taslağının 11’inci maddesi başta olmak üzere ve buna benzer pek çok maddenin sıkıntı yaratacağını düşünüyoruz. Ülkemizin milli, manevi değerleri, doğa güzellikleri, tarihi bunlar dünyada Türkiye’yi ilk 3’e sokabilecek özelliklere sahiptir. Biz bu hedefe kitlenmişken yabancı dil bilme zorunluğunun kaldırılması, tur araçlarında rehberlerinin bulunmaması gibi sorunlar önümüze engel olarak gelirse hedefimize ulaştırmada zorluklar çıkartacağını düşünüyoruz. Bu yasa taslağı çıktığı zaman iyimser bir tahminle rehberlerin yüzde 80’i işsiz kalacak. Türkiye’nin tanıtımında ve anlatımında çok önemli sorunlar yaşayacağız” diye konuştu

 ‘TURİZM SEKTÖRÜNÜN İLGİLİLERİNE KULAK VERİLMELİ’

Milli Yol Partisi lideri Remzi Çayır, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Bir tur rehberinin yabancı dil bilmemesi tuhaf olacaktır. Ayrıca tur araçlarında rehberin bulunmaması da akılcı ve faydalı olmadığı görülmektedir. Sektördeki bazı gelişmeler, önemli hususlar bilenler tarafından dinlenirse, istişare edilebilirse daha mantıklı olacaktır. Bütün dünyada bu işler bu şekilde yürütülür. İşi bilenlerden bilgi alınır ve o şekilde yasa çıkarılır. Bu konu içinde Türkiye’nin milli güvenliğini de ilgilendiren bir husus var. İçeride ve dışarıda kafa bulandıran, milletimizi yanlış yönlendiren; bir de dışarıdan gelen turisti çok farklı bir şekilde bilgilendiren kanallar var. Neredeyse ‘Ağrı Dağı’na, Ermeni Dağı’ diyebilecek insanlar da var. Turun lideri veya otobüsün şoförünün anlatımıyla Türkiye kendisini ifade edemez ki. Bu tür yaklaşımlar ilkeldir, rasyonel değildir. Türkiye’nin turizmine bu sektörde çalışanlar hizmet etmez. Ben burada bu yasa taslağının meclisteyken mutlak anlamda ilgililerin çalışmaya ortak edilmesinin gerekliliğini buradan belirtmek istiyorum. Bu anlayışlar Türkiye’yi ileri taşımaz. Bu konuda hükümetin hassas davranmasını, Turist Rehberleri Odası’nı dinlemesini, turizm sektörünün ilgili bileşenlerine mutlak anlamda kulak vermesi gerektiğini buradan ifade etmek isteriz.” (DHA)