Geri Dön
Spor Hugh Dallas ile hakemler arasındaki konuşmaların sızdırılması ile ilgili soruşturma başlatıldı

Hugh Dallas ile hakemler arasındaki konuşmaların sızdırılması ile ilgili soruşturma başlatıldı

Galatasaray ile Antalyaspor arasında oynanan ve Tete'ye yapılan teması penaltı olarak değerlendiren mücadelenin hakemi Abdülkadir Bitigen'in, TFF Hakem Eğitimi Danışmanı Hugh Dallas ve VAR Eğitim Danışmanı Pawel Gil ile yaptığı pozisyon analizi konuşmasının görüntüleri sosyal medyada gündem olup büyük tartışma yarattı. Futbol Federasyonu, kamuya kapalı ve kurum içi yapılan bu toplantının görüntüsünü izinsiz yayınlamanın hukuken suç olduğunu belirterek konuyla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu.

Hugh Dallas ile hakemler arasındaki konuşmaların sızdırılması ile ilgili soruşturma başlatıldı

TFF ve Merkez Hakem Kurulu tarafından yapılan açıklama şöyle:

Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) düzenli olarak online yaptığı iç değerlendirme toplantılarından biri olan, 1 Mart 2024 Cuma tarihli toplantı rutin bir eğitim çalışmasıdır. Kamuoyuna kapalı ve kurum içi yapılan bu toplantının bazı bölümleri sorumsuz ve kötü niyetli kişilerce bağlamından koparılarak bazı sosyal medya mecralarında yayınlanmış ve kamuoyu yönlendirilmek istenmiştir.

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; bu toplantılarda haftanın öne çıkan, kritik hakem kararları değerlendirilerek, kararlar üzerinde katılanların yorumları alınıp, emsal olayların tartışılması ile birlikte en uygun sonuca ulaşılması hedeflenmektedir. Kamuya kapalı ve kurum içi yapılan bu toplantıyı izinsiz yayınlamak hukuken suçtur. Konuyla ilgili soruşturma başlatılmıştır."

Türk futbolunu hedef alan bu tür girişimlerle oluşturulmak istenen algı kirliliğini gidermek amacıyla, söz konusu online toplantının tamamı TFF YouTube kanalından yayınladı.

FENERBAHÇE-KASIMPAŞA MAÇINDA VERİLEN DEĞİL, VERİLMEYEN POZİSYON PENALTI

Türkiye Futbol Federasyonu'nun yayınladığı görüntülerde Fenerbahçe - Kasımpaşa maçının tartışmalı pozisyonlarının da değerlendirmeleri paylaşıldı. Toplantıda Jayden Oosterwolde'nin Fall'ın müdahalesiyle yerde kaldığı ve serbest vuruş kararı verilen pozisyonda penaltı kararı çıkması gerektiği aktarıldı. Sarı-lacivertli ekibin maçın uzatma dakikalarında kazandığı penaltıda ise net bir elle oynama görüntüsünün olmadığı belirtildi.

Fenerbahçe - Kasımpaşa maçındaki Jayden Oosterwolde - Fall pozisyonu için yapılan görüşme;

Pawel Gil: "Hakem direkt serbest vuruş veriyor. En iyi açılardan bakıyoruz. Tüm kameralardan izleyelim. VAR kararı değiştirmedi. Sol ayağa yapılan temas ve sol ayak altına yapılan teması bu kameradan değerlendirildi. Bu açıdan baktığımızda ilk temasın ne zaman olduğu, ceza sahasının bir miktar içi, ilk temas yukarıdan çok net. Bu kadar net bir görüntüyle VAR hakeminin devreye girip hakemin serbest vuruşu penaltıya çevirmesini bekleriz. Tüm açılardan izleyip teması görmek çok önemli."

Hugh Dallas: "Bu noktada, hakemin dışarıda karar vermesi çok normal. Biz, burada Cihan'dan ziyade VAR hakemi Erkan'ın müdahale edip doğru şekilde müdahale etmesini beklerdik."

Fenerbahçe'nin mücadelenin son dakikalarında kazandığı penaltı pozisyonuyla ilgili olarak ise yaşanan diyaloglar şu şekilde:

Hugh Dallas: Erkan, Pawel'e hangi görüntünün net bir elle oynama olduğunu göstermeni istiyorum. Buradaki görüntülerin hangisinde net bir elle oynama var.

Erkan Engin: Şu anda ben de net bir elle oynama göremiyorum ama benim odadaki hissiyatımdan bahsetmem gerekirse kale arkasından ve tighttaki görüntüden emin oldum. kendim bunu el olarak gördüm. Topun kırılmasından el olarak gördüm. Şu an ki hissaytımı soruyor. göstermemi soruyor sanırım.

Hugh Dallas: Var odasında gördüğünle burada gördüğün farklı değil. Orada gördüğünle burada gördüğün aynı. Ben burada Erkan'ın 'ah penaltı olabilir' diye endişe etmesini anlıyorum, ancak bu görüntüyle beraber eğer topun ele değip değmediğini ispatlayacak bir imajımız yoksa o zaman hakemi de çağırmıyoruz çünkü elimizde bir kanıt yok.

Hugh Dallas: Sahada doğal olarak senin açın bunu görmeye mümkün değildi. Sadece monitöre gittiğinde hangi görüntünün elle oynama olduğuna kanaat getirdim Cihancım"

Cihan Aydın: Erkan'a gittiğimde ilk anda Erkan abi 'Ele temas ediyor' dedi. Başka bir açıdan da kolun doğal konumda olmadığını gösterdi. Ben de 'Direkt top eline mi geliyor bir yerine çarpıyor mu?' diye sordum. 'Hayır direkt eline geliyor' dedi. Ben de penaltı kararı verdim.

Hugh Dallas: Pawel sence de var hakemi çağırdığında kendi düşünceleriyle çok fazla yönlendirme yapmıyor mu?

Pawel Gil: Bir defa temas noktasını göstermedi doğru ama net olarak göremiyorsanız bir de bunu sözlerinizle destekleyici bir tutum sergiliyorsanız bu hakemi birşeylere inandırmaya giriyor.

Hugh Dallas: İletişim bu görüntüler vasıtasıyla olmalı. Ama siz eğer hakeme topun yön değiştirdiğine dair bir ifade kullanıyorsanız bu yön değiştirmeyi görüntüyle de kanıtlamanız gerekiyor. Hakemin de bunu göremediğinde de nihai kararda yine sorumluluğunun olduğunu bilmesi gerekiyor. Burada insanlara bu görüntüyü gösterdiğinizde penaltıyı neden verilmediğine dair şüpheleri ortadan kaldırma fırsatı olmadı. Aksine penaltının niye verildiğine dair ciddi bir şüphe oluştu. Çünkü elde net bir kanıt yok. Dakika 90+1 müsabaka 1-1 ama 4-1 olsa yine bir şey diyeceğim. Maç 1-1 oyunu komple değiştiren bir karar. Ama elde net bir kanıt yok. Olmamalı.

ABDULKADİR BİTİGEN: BASİT BİR TEMAS, PENALTI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM (TETE’NİN POZİSYONUYLA İLGİLİ)

Türkiye Futbol Federasyonu'nun yayınladığı görüntülerde Galatasaray–Antalyaspor maçında Tete’ye verilen tartışmalı penaltı pozisyonunun değerlendirmeleri paylaşıldı.

Toplantıda Tete’ye verilen penaltı “basit” olarak nitelendirildi.

Galatasaray – Antalyaspor karşılaşmasındaki Tete’ye verilen penaltı pozisyonu için yapılan görüşme şöyle:

Pawel Gil: "Hakemin kararı devam. Şimdi açıp izliyoruz. Bu açıdan net değil. Bu açıdan da net değil. Elimizde 4 tane görüntü var, hiçbirisi defans oyuncusu tarafından bir faul yapıldığına dair net görüntü sunmuyor. VAR müdahale etti. Burada VAR çağırıyor, VAR sadece teması gösteriyor. Defalarca söyledik, sadece temas başlı başına faul değildir. Temasa ve sonuca bakıyoruz. Bu kadar hafif bir temastan sonra bu oyuncunun bu kadar yoğun bir şekilde kendini yere atması yaşamın olağan akışıyla uyumlu değil. VAR yanlış bir şekilde müdahale ediyor ve hakemi çağırıyor. Bu çok net olarak söylemiyorum, hakemin açık ve bariz bir hatası. VAR'ın müdahale etmesi gereken açık ve bariz bir hata değil."

Hugh Dallas: "Hakemler çoğu zaman hata yaptığında pozisyonlarının yanlış olmasından kaynaklanıyor. Abdülkadir, sen elit hakeme yakışır şekilde çok iyi noktadan görüyorsun pozisyonu. Sadece şunu sormak istiyorum sana, lütfen bana sahada ne gördüğünü, VAR'da ne gördüğünü ve arada 'Vay ben nasıl ben büyük bir hata yapmışım?' dediğini ve karar değiştirdiğini söyle?"

Abdülkadir Bitigen: "Burada yerim çok iyiydi. Top bir anda defanstan önünce ikili mücadele meydana geldi, 11 numaralı oyuncu önümü kapattı, kontak noktasını göremedim. Akabinde göremediğimi VAR hakemine söyledim. Kendisi de pozisyonu incelemeye başladı. Ardından temas gördüğünü, ATP'ye baktıktan sonra ekrana davet edeceğini söyledi. ATP'ye gittikten sonra bana temas noktasını gösterdi. Yavaş çekimde öncelikle hücum oyuncusunun topla oynadığını, akabinde mavili oyuncunun hamle yaptığı ayağının geç müdahale olarak rakibine temas ettiğini gösterdi. Sonra bunu normal hızdan seyrettirdi. Ben emin olabilmek için topa kimin dokunduğundan, yakın çekim istedim. Topla hücum oyuncusu oynuyordu, akabinde diğer ayağını sallayan oyuncunun temasını gösterdi. Bundan sonra kararımı penaltı olarak verdim."

Hugh Dallas: "Abdülkadir, 1 hafta sonra hala bunun faul olduğunu düşünüyor musun?"

Abdülkadir Bitigen: "Basit bir temas olduğunu düşünüyorum."

Hugh Dallas: "Penaltı olduğunu düşünüyor musun?"

Abdülkadir Bitigen: "Basit bir temas, penaltı olduğunu düşünmüyorum."

Hugh Dallas: "Özgür harika bir sezon geçirdin, müdahalelerin oldukça azdı, 3 civarındaydı. Niye bu kadar basit bir temastan, bunun altı defalarca çizildi basit temaslara penaltı çalınmayacak diye, niye çağırdın ve hakemi inanılmaz büyük bir baskı altında kalmak durumunda bıraktın?"

Özgür Yankaya: "Kısacası hata yaptım. Hakem görmediğini söyleyince inceledim, daha sonra beklentiye baktım, itiraz eden oyuncular vardı, teması gördüm. O anda odada bunun penaltı olduğunu düşündüm."

Hugh Dallas: "Kameranı açabilir misin Özgürcüğüm?"

Özgür Yankaya: "Şu an havaalanındayım."

Hugh Dallas: "Oyuncuların temaslarına, hareketlerine bakınca onların işi abartmak ve penaltı kazanmak. Size defalarca hücuma değil defans oyuncusunun eylemine bakın demiştik. Adam penaltı kazanmak için hafif teması çok daha büyük göstererek, abartarak bir beklenti oluşturuyor."

Özgür Yankaya: "Yanlış anlaşılmasın, sadece beklentiye göre yaptığımı söylemiyorum. O andaki ruh halimi hatırlamaya çalışıyorum. Neden yaptığımı sorguluyorum, hala da devam ediyor. Neden yaptığımı sorguluyorum. Hatırladıklarımdan bahsetmeye çalışıyorum. Mesela aklımda kalan bir şey daha var, yeni aklıma geldi, mesela bir şey vardı. Şimdi Hugh kızabilir ama. Her pozisyon özelinde ayrıdır, UEFA kliplerindeki örneklerle bağdaştırarak bazen hata yapabiliyoruz. Çoğu zaman doğru müdahale yapıyoruz ya da yapmıyoruz ama böyle de olabiliyor. Benim aklımda da bir pozisyon vardı. Onla çok bağdaştırdım. Bizim milli takımın maçıydı, oyuncu abartarak can havliyle kendini atmıştı. Buna benzer bir temas vardı. İzlemişlerdir. Baya bir benziyor pozisyon. Beklenti değil, sadece başlı başına beklenti değil. İkincil faktör bu. Doğru anlaşılsın diye söylüyorum."

Abdülkadir Bitigen: "Özgür Ağabey'in beni çağırmasını anlıyorum. Teması göremediğimi söyledim. Ceza alanı içinde gerçekleşen bir temas var. Sahada penaltı beklentisi var. Ben de görememişim. Bundan dolayı Özgür Ağabey beni davet etti. VAR odasında olan biri olarak çok iyi anlıyorum. Hücum oyuncusunun abartmasına mı bakacağız, defans oyuncusunun yaptığı müdahaleye mi bakacağız? Hücum oyuncuları her defasında abartıyor. Onu biliyoruz. Asıl önemli olan ayak seviyesindeki müdahale olmuyor mu? Bunu sormak istiyorum."

Hugh Dallas: "Basit penaltı vermiyoruz. Ufak bir temas dahi olsa basit penaltı vermiyoruz."