Oynatma Listesi
VİDEO

#BookTok Türkiye’nin içerik üreticileri TÜYAP’ta kitapseverlerle buluştu

Kullanıcıların okudukları kitaplar hakkında çeşitli içerik ve inceleme videoları paylaştığı, tartıştığı ve öneride bulunduğu TikTok’un #BookTok Türkiye topluluğu bu yıl 40’ıncı yılını kutlayan TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda kitapseverlerle buluştu. TikTok Türkiye’de kısa sürede 1,4 milyar görüntülemeye ulaşan #BookTok topluluğunun standı 5 Kasım’a kadar ziyaret edilebilir.

TikTok, bu yıl TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda #BookTok standıyla yer alıyor. Büyükçekmece'de bulunan TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 28 Ekim başlayan fuarda, topluluğun içerik üreticileri de kitapseverlerle buluştu. Platform üzerinden takip ettikleri içerik üreticilerini stantta gören kitapseverler onlarla bol bol sohbet ederek, merak ettiklerini dile getirdi. İçerik üreticileri de kitap önerileri sayesinde milyonlarca izleyiciye ulaştıklarını bu sayede yayıncılık sektörünün ve yazarların da olumlu yönde etkilendiklerini ifade etti.

“BOOKTOK’UN GLOBALDE ULAŞMIŞ OLDUĞU İZLENME SAYISI 190 MİLYARIN ÜZERİNDEDİR”

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan TikTok Türkiye Operasyon Lideri Erkan Ünlü, “BookTok, Tiktok’un oluşturmuş olduğu globalde başlayıp Türkiye’de etkisini çok hissettiren bir topluluk. Bu toplulukta yazarlar, kitapseverler ve eğitmenler var. Kişiler BookTok etiketiyle içerikler üreterek milyonlarca insana ulaşıyor. Kitap okumayı sevdiriyor, çok daha fazla kişiye kitap okuma alışkanlığı kazandırıyor. Burada kitap önerileri, kitap yorumları yapılıyor. BookTok’un globalde ulaşmış olduğu izlenme sayısı 190 milyarın üzerindedir. Türkiye’de başlayalı çok olmadı ama 1,4 milyarlık izlenmeye ulaştık. Bu izlenme sadece uygulama içerisinde kalmıyor raflara da yansıyor. Kitap satışları, ilgi artıyor. Sadece yeni kitaplar değil klasik kitapların satışları da olumlu anlamda etkileniyor” dedi.

“TEMEL AMAÇ KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞINI ARTIRMAK VE BUNU GENİŞ KİTLELERE YAYMAKTIR”

Akımın dünya genelinde her geçen gün daha popüler hale geldiğini aktaran Ünlü, “BookTok’un temel amacı kitap okuma alışkanlığını artırmak ve bunu geniş kitlelere yaymaktır. Bunu ilgi çekici içerikler hazırlayarak, kullanıcılardan geri dönüşler alıyoruz. TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’ndayız, burada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kitap okuyan, kitap okumayı seven insanlarla bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Hedefimiz bu iş birliğin uzun yıllar devam etmesidir. Bugün BookTok’tan içerik üreticilerimiz burada kitapseverlerle bir araya geldiler. Kitaplar üzerine fikir alışverişinde bulunuyorlar. Türkiye’de çok fazla iş birliği yapıyoruz, daha fazla kullanıcıya dokunmak istiyoruz. Dünyada örnekleri giderek artan bu akımın yakın dönemdeki en dikkat çekici örneklerinden biri de Lloyd Devereux Richards'ın 2012’de kaleme aldığı gerilim romanı Stone Maidens oldu. Roman Şubat 2023'te, piyasaya sürülmesinden 10 yıl sonra Richards'ın kızının kitabı tanıtan viral bir TikTok videosunun arından Amazon en çok satanlar listesinde 1 numaraya ulaştı” diye konuştu.

ÖZTOP: TİKTOK KİTAP FUARININ TAŞIDIĞI BÜTÜN DEĞERLERİ DİJİTAL ORTAMA TAŞIYOR

TÜYAP Fuarcılık Grubu CEO’su Zeynep Ünal Öztop ise “İstanbul Kitap Fuarı, ülkemizin en önde gelen kültürel etkinliklerinden biri. Kitap Fuarı'nın yeri TÜYAP için her zaman ayrı ve biricik. Öyle ki sadece bizim değil; tüm yayınevleri, yazar ve kitapseverlerin yıl boyu sabırsızlıkla beklediği, özlediği bir buluşma. İstanbul Kitap Fuarı ilk düzenlendiği tarih olan 1982’den beri gücünü, kitaba olan sevgi ve yayınevleri ile kitapseverlerin büyük bir tutku ile kültür üzerinden yaptığı paylaşımlardan alıyor. Bu nedenle #BookTok ile olan yol arkadaşlığı bizim için Kitap Fuarı’nın temel değerlerinin TikTok’ta organik izdüşümünü temsil ediyor. 40. yılımızda kitapseverlere sadece fuar alanında değil, #BookTok üzerinde yaşayacakları kitap dolu paylaşımlara TÜYAP çatısı altında ev sahipliği yapacak olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. TikTok ile yaptığımız bu iş birliğinin devamlılığını diliyor ve tüm kitapseverleri TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’ne davet ediyorum. Fuarda 5 nesli bir arada ağırlıyoruz. Güzel bir kültürel miras devamlılığı oluyor. BookTok ile yaptığımız iş birliği fuarın sadece fiziksel bir platform olmasının dışına taşınması için çok kıymetliydi. TikTok kitap fuarının taşıdığı bütün değerleri dijital ortama taşıyor. Bu etki bizim için paha biçilemez” ifadelerini kullandı.

AKTÜRK: BOOKTOK HASHTAGİ BAŞLADIĞINDAN BERİ İZLENMELERİMDE CİDDİ ARTIŞLAR OLDU

İçerik üreticisi Oğuz Aktürk de “’Alıntılarla yaşıyorum’ adıyla TikTok’ta 1 buçuk yıldır BookTok temalı içerikler üretiyorum. Böylece birçok yeni insana ulaşıyoruz. Hem kitap okuma alışkanlığını geliştirmek hem de bilinçli kitap okumaya sevk etmek adına bu topluluğun çok önemli olduğuna inanıyorum. BookTok hashtagi başladığından beri izlenmelerimde ciddi artışlar oldu. TikTok’un sadece eğlenmek için değil kitap okumaya da sevk eden bir platform olduğunu görüyoruz. 2 milyon görüntüleme alan kitap önerilerini içeren videolarım oldu. Videolarım izlendikçe daha da motive oldum ve bu konuda içerik üretmeye devam ettim. İnsanlara kitap önerileri verirken kendimi de geliştirmiş oluyorum. Okumadığım kitabı da önermiyorum. İzleyici sıkmamak için kitabı anlatan tek cümlelik özetler yapıyorum. BookTok hashtagi haftada 2 video paylaşıyorum” diye konuştu.

CIVAN: KİTAP ÖNERİLERİYLE MİLYONLARA ULAŞTIM

Pınar Cıvan ise “TikTok’ta 1 yıldır düzenli olarak sanat ve edebiyat alanında içerikler üretiyorum. Kitap önerilerine yönelik çok fazla içerik tüketiyordum. Birinden bu önerileri dinlemek çok hoşuma gidiyordu. Çok kitap okuduğum için bunu yapabileceğimi düşündüm. Yavaş yavaş izleyicilere kitaplar önermeye başladım şu anda içeriklerim genelde bu yönde. Hem kitapların özetini yapıyorum hem de yazarların biyografilerini anlatmayı çok seviyorum. Resimleri eşliğinde ilginç yanlarını anlatıyorum. Bir günde okunacak kitaplar ya da sanat tarihine yeni başlayanlar için kitaplar kategorileri var. Bir cümle ya da bir kelimeyle anlattığım kitaplar oluyor. İzleyicilerimi çok seviyorum, önerdiğim kitapları okuyorlar, yorumlar yapıyorlar. Ağustos ayında 10 milyon izlenen videom var. Bu ay 6-7 milyon izlenen içeriğim oldu. Çok ciddi geri dönüşler alıyorum. Kitap önerileriyle milyonlara ulaştım” dedi.

İSTANBUL, (DHA) –

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER