05:39Kapadokya’da yeni yıl hazırlıkları tamamlandıAtatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde okuyan Oğuzhan Ürker, lisans projesinde down sendromlu amcasını anlattığı resimlerle mezun oldu. Okulunda yüksek lisansa başlayan Ürker, Bölüm Öğretim Üyesi Doç.Dr. Cemile Didem Özışık’ın tavsiyesiyle amcası ve Erzurum’daki alanlarında başarılı olan engellilerin yağlıboya tablolarını yaptı. Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri’nden (BAP) destek alan Ürker, eserlerini sergiye dönüştürdü. Bilek güreşinde Dünya ve Avrupa Şampiyonu Gökhan Seven, Körling Milli Takım Kaptanı Züleyha Bingöl, artistik jimnastikte dünya ikincisi Down sendromlu Sümeyye Uruk, bedensel engelli ressam Yusuf Arslan’ın da aralarında bulunduğu 9 başarılı engellinin yağlıboya tabloları Dünya Engelliler Haftası sebebiyle sergiye açıldı.
‘Engelleri Aşmak’ sloganıyla düzenlenen sergiyle ilgili bilgi veren Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Cemile Didem Özışık, “Sergi bir lisanüstü tez projesi ürünü. Yüksek lisans öğrencimle gerçekleştirdik. Projemiz, ‘Toplumsal duyarlılık bağlamında engelli bireylerin ekspresif resimlerle’ ele alınmasıydı. Erzurum’da yaşayan büyük başarılara imza atmış 9 engelli bireye ulaştık. Onların büyük boyutlu ekspresif resimlerini yaptık. Anıtsallaştırmak ve daha çok ön plana çıkarmak için resimlerini büyük yaptık. İfadeyi yakalayabilmek için ekspresif resim olmasını tercih ettik. Serginin amacı aslında resimlerden öte engelli bireyler ve aileleriyle biraraya gelmekti. Müsabakalarda aslında o başarıyı kazandıkları anı yakalamaya çalıştık. Daha çok psikolojik tarafı bizim için önemliydi. Onu da sergide başardık gibi hissediyorum” diye konuştu.
AMCAMDAN ESİNLENDİM
Down sendormlu amcası Muhammed Ürker’den esinlenerek çalışmaya başladığını belirten Oğuzhan Ürker, “Amcamın resmiyle başladı bu çalışma. Down sendromlu amcama duyduğum hassasiyetten dolayı böyle bir sergi düzenledik. Lisans döneminde amcamı çok çalıştım, hocamın desteğiyle de yüksek lisansta bu konuyu geliştirdik. Erzurum il sınırları içinde derece yapmış, başarıyı yakalamış ve yetenekli olanları özellikle seçtik ki diğer engelli bireyle örnek olsun. Hem engellilere hem de sağlıklı insanlarımıza mesaj vermek ve farkındalık oluşturmak istedim. Engellilerin istedikleri zaman başarıya ulaşabildiklerini bu çalışmayla göstermek istedim” dedi.
SERGİNİN ÖZNESİ OLMAK BENİ MUTLU ETTİ
Dünya ve Avrupa’da bileği bükülmeyen bedensel engelli şampiyon Gökhan Seven, sergide yeralmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Seven, “Böyle bir serginin öznesi olmak beni çok mutlu etti. Ben ve benim gibi birçok arkadaşımın başarı öyküsünün sergilendiği bir sergi. Erzurumluları bu sergiyi gezmeye davet ediyorum” dedi.
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Bünyamin Aydemir, engellilerin başarılarının anlatıldığı çalışma için Özışık ve öğrencisi Ürker’e teşekkür etti.
00:18Otomobilin refüjdeki ağaç ve direğe çarptığı kaza kamerada
01:20Silinen koridoru kirletmemek için ayakkabılarını çıkarıp sınıfına kadar yürüdü
02:03Çatalca'da kaçak avcıların kurduğu domuz tuzakları bulundu
00:52İçinde 40 bin lira olan çanta, belediye kameralarından tespit edilen sahibine teslim edildi
07:21Burundili hasta, Türkiye'de yapılan nakille hayata tutundu
00:57Avcılar’da sopalı ‘gürültü’ kavgası kamerada
00:32İtalya'da LPG tankerinde patlama