00:33THY tarihinin en uzun uçuşunu Juventus ile gerçekleştirdiDemre ilçesinde 'dünyadaki cennet' olarak ünlenen Kekova bölgesinde, 145 dekar büyüklüğündeki Aşırlı Adası, Gökkaya Koyu'nun doğusunda yer alıyor. Akdeniz'in doğal bitki örtüsü olan çam, zeytin ve maki bitkileriyle kaplı ada, birinci derecede tarihi ve doğal sit alanı konumunda bulunuyor. Tamamı kayalık ve orman olan adaya, 2002-2003 yıllarında o dönemki sahipleri tarafından Türkiye'nin başka yerlerinden getirilen dağ keçileri bırakıldı. Keçiler, çoğalmaya ve adanın sahipleri tarafından beslenmeye başlandı. Ada, Demre Mal Müdürlüğü'nün açtığı dava sonucu mahkeme tarafından o dönemki sahiplerinden alınarak, hazineye devredildi. Karar daha sonra Yargıtay tarafından da onaylandı. Kararın kesinleşmesinin ardından adadaki yapılar Demre Kaymakamlığı'nca yıktırıldı. Adanın tek sahibi olarak da dağ keçileri kaldı.
KÜÇÜK KEÇİLER, ADANIN KIYISINDA GEZİYOR
Aşırlı Adası'ndaki dağ keçileri, kaçak avlanmaya, hastalıklara ve vatandaşların belirtiğine göre kurt saldırılarına rağmen her geçen yıl çoğalıyor. Sayıları henüz bilinmeyen keçiler, adanın kuzey batısındaki Demre Kaymakamlığı tarafından geçmişte yıkılan yapıların kalan beton kısmında ve batısında sürü halinde geziyor. Özellikle mavi yolculuğa çıkan, günübirlik tur düzenleyen bazı yatçılar, adaya keçiler için yiyecek bırakıyor. Bazıları keçileri elleriyle besliyor. Özellikle küçük keçiler, adanın kıyısında geziyor, kendilerini besleyenlerden kaçmıyor. Çok yabanileşmiş olanlar ise aşağı inmiyor ve dağlık bölgelere kaçıyor. Yatlar kıyıya yaklaşmaya başladığı zaman insanlara alışkın olanlar, topluca kıyıya iniyor. Bazıları ise yatlara kadar giriyor. Keçiler, adaya piknik için çıkanların yiyeceklerine bile ortak oluyor; tehlike sezdikleri an ise adanın üst kısmına doğru kaçıyor. Yat turuna çıkanlar, yiyecek yiyen keçilerin fotoğrafını çekiyor.
'BİZLERE DÜŞEN GÖREV, KORUMAK'
Kendi teknesiyle keçilere yiyecek getiren Rasık Şahin, "Bu dağ keçileri Demre'mizin, ülkemizin ve bu adanın doğal güzelliği. Bizlere düşen görev, onları korumak. Daha gelecek olan nesillerin bu güzelliği yaşamalarını sağlamak" dedi.
Yat kaptanı İlhan Karay da "Finike'de yat kaptanıyım. Her gün Kekova'ya tur düzenliyorum. Görmüş olduğunuz bu güzelliklere her gün yiyecek, içecek, süt getiriyorum. Misafirlerime de bunları gösterip, tertemiz bırakıp, ayrılıyorum" diye konuştu.
00:46Beykoz’da parkta tartıştığı kişiyi öldürdü: Bankta bulduğum bıçağı savurdum
08:21Öldürülen Kayra’nın olay öncesi parkta arkadaşlarıyla oynarken görüntüleri ortaya çıktı
03:56Uzak Şehir'e ödül
01:28ASELBUOY P ve ASELBUOY POD ile denizaltı savunma harbinde yeni nesil yetkinlik
01:51Alkollü ve ehliyetsiz sürücüye 190 bin TL ceza; gazetecilere mermer fırlattı
01:36Şişli’de boşanan çiftin aileleri birbirine girdi; kadını tabanca kabzasıyla yaraladı
03:29UNESCO geçici listesindeki İznik’te tarihi surlara sprey boyayla zarar verdiler