Oynatma Listesi
VİDEO

Bakü İnisiyatifi Grubu'nun düzenleyeceği 'Sömürgeden Uyanış' konferansının toplantısı yapıldı

Bakü İnisiyatifi Grubu, yarın İstanbul'da 'Sömürgecilikten kurtulma: Rönesans'ın uyanışı' başlıklı bir konferans düzenliyor. Fransa'nın sömürgesi altında olan denizaşırı ülkelerin milli hareketlerinin temsilcileri ve başkanlarının katılacağı konferansın öncesinde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda, 13 ülkeden 5 farklı teşkilattan 50 kişinin katılacağı konferansa yönelik bilgi verildi.

Fransız sömürge yönetimi altında yaşayan halklarla dayanışma içinde olan Bakü İnisiyatifi Grubu, özgürlük ve bağımsızlık mücadelelerine destek vermek amacıyla İstanbul'da 'Sömürgecilikten kurtulma: Rönesans'ın uyanışı' başlıklı bir konferans düzenliyor. 2 gün sürecek konferansın basın toplantısında Bakü İnisiyatifi Grubu Direktörü Abbas Abbasov, Fransa'ya bağlı Korsika adasından Korsika Libera Parti Başkanı Jan Qi Taiamoni, Fransa Polinezyası'ndan Maurea Maamaatuıahutapu, Yeni Kaledoniya'dan Mikael Forest, Valis ve Futuna'dan ise Simion Vakauliafa katıldı.

SÖMÜRGECİLİĞİN UYANIŞINDA YENİ BİR DEVİR BAŞLIYOR

Konferansa ilişkin bilgi veren Bakü İnisiyatifi Grubu Direktörü Abbas Abbasov, "Konferans yarın başlıyor. Fransa'nın sömürgesinden zarar gören vatandaşların oluşturduğu milli hareketin temsilcileri, kurdukları partilerin başkanları konferansa katılıyor. Diğer uluslararası teşkilatlar da burada olacak. Konferansın adı hiç de tesadüf değil çünkü sömürgeciliğin uyanışında yeni bir devir başlıyor. Biz de bu devrin İstanbul'daki konferansla başlamasını istiyoruz. İstanbul bizim ikinci anavatanımız o nedenle burada düzenliyoruz" dedi.

2 PANEL YAPILACAK, HUKUKİ AÇIDAN DA BAĞIMSIZLIK ELE ALINACAK

Abbasov, "Son 4 aydır sömürgecilik siyasetinden zarar gören milletlerin durumunu, Fransız devletinin yaptıklarına dünyanın dikkatini çekmeye çalışıyoruz. 13 ülkeden 5 farklı teşkilattan 50 kişi katılacak. Aralarında diplomatlar, profesörler, sömürgecilik siyasetinden zarar gören ülkelerden milli hareket partilerinin temsileri katılacak. 2 panel yapacağız. İlkinde dillerini, kültürlerini, tarihlerini yeniden elde etmek için yapılması gerekenler ikinci panelde ise bağımsızlıklarını kazanmanın hukuki yolları ele alınacak. Fransa devletinin suni bariyerleri konuşulacak" diye konuştu.

BİZİ FRANSIZLAŞTIRMAYI ONUR OLARAK GÖRÜYORLAR

Fransa'ya bağlı Korsika adasından gelen Jan Qi Taiamoni ise, "Fransa'yı diğer ülkelerle karşılaştırırsak örneğin İngilizler çok daha fazla şiddet göstermiş olabilir, bunu İrlandalıları düşünerek söylüyorum ama Malta'da yaptıkları gibi geri çekilmesini biliyorlar. Tabi Malta'da kolonizasyonun etkileri vardı. Ama Fransa, halkı Fransız'a dönüştürmeye çalışıyor. Fransızlar için bizi Fransız yapmak büyük bir onur. Sadece mecbur kaldıklarında geri çekiliyorlar. Cezayir gibi askeri güç sonucu çekilebiliyorlar. Ancak bundan kolay vazgeçmiyorlar" ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARIMIZ KENDİ TARİHİMİZİ BİLMİYOR

Fransa Polinezyası'ndan konferans için İstanbul'a gelen Maurea Maamaatuıahutapu da "Organizasyon için teşekkür ediyorum. Konferanstan beklentilerim büyük. Çünkü birçok önemli konu ele alınacak, problemler tartışılacak. Fikir alışverişleri yapılacak, mevzu biz olduğumuz için herkesin sorunu konuşulacak bu bizim için çok önemli. Bugünden sonra daha güzel olacağını düşünüyorum. Bakü İnisiyatifi Grubu sayesinde bize yardım edileceğini umuyorum. Sömürgecilikten kurtulmamız ve yarınlarımız için şans olacaktır. Yaşadıklarımızın en zoru nükleer denemeler yapmaları, sonuçları ve çocuklarımızın kendi tarihimizi bilmemesidir. Tarihimiz yitip gitti" dedi.

Gül KABA DEMİR- Özenç KILIÇ / İSTANBUL, (DHA)-

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER