09:10‘Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin temeli erkeklikten kaynaklanıyor’Kahramanmaraş merkezli depremde Hatay’da yıkılan binanın enkazından 128 saat sonra 3,5 aylık bebek çıkarıldı. Kurtarıldıktan sonra sağlık ekibinin parmağını emdiği görüntülerle depremin simgelerinden olan, hemşirelerin 'Gizem' ismini verdiği bebek, Adana Şehir Hastanesi’ne kaldırılarak gözetim altına alındı. Bebek, herhangi bir sağlık probleminin olmaması üzerine bakanlık tarafından bakım altına alındı. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı uçağıyla Ankara’ya getirilen bebek, Etlik Şehir Hastanesi’nde yapılan kontroller sonrası Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı kuruluşa yerleştirildi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı refakatçisiz çocukların bulunması çalışmaları kapsamında gelen ihbarları değerlendirdi ve yapılan incelemelerle bebeğin ailesine ulaştı. Depremde eşi ve 2 çocuğunu kaybeden Yasemin Begdas ile bebekten DNA örneği alındı. DNA testinde bebeğin annesinin Yasemin Begdas olduğu belirlendi. Ankara’dan özel uçakla Adana’ya götürülen Vatin bebeği, dönemin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık karşıladı. 'Vatin bebek', Adana Şehir Hastanesi’nde tedavisi devam eden Yasemin Begdaş’a, Yanık tarafından teslim edildi. Depremde üzerine yıkılan beton yığınları nedeniyle felç olup, yatağa mahkum kalan Yasemin Begdas, tedavisinin ardından bebeğiyle birlikte haziran ayında Kayseri'ye gelerek, akrabalarının yanına yerleşti.
'BİBERON VAR ZANNETTİ O YÜZDEN PARMAĞINI EMDİ'
Depremde eşi, kayınvalidesi ve 2 oğlunun enkaz altında hayatlarını kaybettiğini anlatan anne Yasemin Begdas, "Ne olduğunu bilmiyordum. İlk önce normal bir şey sandım. Hiçbir şey bilmiyordum. Sadece 3,5 aylık kızımın iyi olmasını istiyordum. Vatin'i kucağıma alıp, Kur'an okudum. Hiçbir şey hissetmedim. Enkaz altında Vatin'i hiç emziremedim. Enkaz altındayken Vatin hiç ağlamadı. Ağladığı zamanda da sallayınca hemen susuyordu. 2 oğlum enkaz altında vefat etti. Büyük oğlum hiç konuşmadı. Ama küçük oğlum sürekli; 'Anne ne zaman çıkacağız. Çok susadım. Acıktım. Buradan çıkacak mıyız?' diyordu. Son ana kadar onunla konuştum. Son gün hayatını kaybetti. O an gözümün önünden asla gitmiyor. Enkaz altından ilk çıktığımızda su istedim. Vatin'in yüzünü yıkadım. O yüzden biberon var zannetti ve parmağını emdi. Şimdi tek kalan yavrum Vatin ile yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
'ANNE VE BABAMLA BULUŞMAK İSTİYORUM'
Deprem sonrası yatağa mahkum olduğu için bakıma muhtaç olduğunu anlatan Begdas, "Anne ve babamın Suriye'den çıkıp buraya gelmesini istiyorum. En yakın 2 akrabam olan anne ve babamı hiç görmedim. Sağlık durumumdan dolayı da onları yanımda görmek istiyorum. Vatin için, süt, çocuk bezi ve pansuman malzemeleri istiyorum. Yaşadığım evin kirası çok pahalı. Akrabalarımın yanında kalıyorum ve evde çalışan sadece bir kişi var o yüzden çok zorlanıyoruz. Bu konuda da destek bekliyorum. Ayrıca fizik tedavi görmem gerekiyor" diye konuştu.
'YENİDEN DOĞMUŞ GİBİ HİSSETTİM'
Dönemin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın, Adana'da kızı Vatin'i kendisine teslim ettiğinde yaşadığı duyguya da vurgu yapan Yasemin Begdas, "Kızımla buluştuğum an kendimi çok iyi hissettim. Vatin'i depremden sonra ilk kez gördüğümde kendimi yeniden doğmuş gibi hissettim" dedi.
06:54İnşaat ustası babasının yaptığı eski Edirne evlerini, rölyefle buluşturdu
07:29Malatya Memleket Günleri, Maltepe’de kapılarını ziyaretçilerine açtı
01:15Güller ve Günahlar'ın 'Gizem'li güzeli
06:23Amastris Antik Kenti'nde Roma dönemine ait sütunlar yerlerine yerleştiriliyor
02:16Bagajdan suç örgütlerine satılacak 53 ruhsatsız tabanca çıktı
08:42Uzmanlardan çalışanların ruh sağlığını korumaya yönelik uyarı
06:54Özel gereksinimli Atakan'ın hafızası, karikatür yeteneğiyle birleşti