Oynatma Listesi
VİDEO

Dünya Down Sendromu Günü Partisi ve + 1 Değer Katanlar Ödül Töreni İstanbul'da düzenledi

TÜRKİYE Down Sendromu Derneği tarafından 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü'nü kutlamak amacıyla 'Dünya Down Sendromu Günü Partisi ve + 1 Değer Katanlar Ödül Töreni' düzenlendi. Törende, down sendromlu bireylerin iş yaşamına dahil olması yolunda İstihdam +1 programına destek olan firmalara ödül verildi. Etkinlikte konuşan, Türkiye Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gün Bilgin, “Toplumun da özel gereksinimli insanları içine almaya ve oldukları gibi kabul etmeye hazır olması lazım" dedi.

Türkiye Down Sendromu Derneği, 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü’nü etkinlikleri kapsamında binden fazla down sendromlu genç, çocuk ve ailenin katıldığı 'Dünya Down Sendromu Günü Partisi ve + 1 Değer Katanlar Ödül Töreni' düzenledi. Törende; Down sendromlu bireylerin iş yaşamına dahil olması yolunda İstihdam +1 programına destek olan firmalara ödül verildi. Etkinliğe katılan down sendromlu bireyler ve aileleri yüz boyama, maske atölyesi, dans gösterileri gibi etkinliklerle gün boyunca keyifli vakit geçirdi.

 “BÜYÜK BİR AİLENİN İÇİNDE OLMA HİSSİ ÇOK KIYMETLİDİR"

Türkiye Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gün Bilgin, bir farkındalık çalışması yaptıklarını belirterek “21 Mart Dünya Down Sendromu Günü. Biz bütün çalışmalarımızı aslında çocuklarımızın, gençlerimizin gelişimini desteklemek ve onlarla çalışan uzmanları desteklemek için yaparken bir taraftan da toplumun da özel gereksinimli insanları içine almaya ve oldukları gibi kabul etmeye hazır olması lazım. Yani aslında bir farkındalık çalışması yapıyoruz. Bu işin bir yönü. İkinci yönü de biliyorsunuz, aidiyet büyük bir ailenin içinde olma hissi çok kıymetlidir. Nasrettin Hoca'nın dediği gibi bana damdan düşeni getirin. Biz burada kocaman bir aileyiz. Ailelerimiz benzeri deneyimleri yaşayan insanlar olarak bir araya gelip, birlikte oluyorlar. Bu da çok kıymetli. O aidiyet hissini vermek için de bugün çok önemli. Neden 21 Mart? Down sendromu 21. kromozomun 3 adet olmasıyla gerçekleşen bir genetik farklılık. Dolayısıyla dünyada Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Down Sendrom Günü olarak tanımlanmış bir gün" diye konuştu.

 “ÇOCUKLARINIZ ÇALIŞABİLİR BUNA İNANIN"

Türkiye Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fulya Ekmen, down sendromlu bireylerin iş yaşamına dahil olmasının önemine dikkat çekerek, “Bu sene, biz istihdam üzerinde duruyoruz aslında. Temamızı öyle belirledik. Çünkü down sendromlu gençlerimiz işlere giriyorlar ve çok başarılı çalışanlar olarak devam ediyorlar. Yaklaşık 15 yıldır yürüttüğümüz bir program var. Bu yüzden ailelere seslenmek istiyorum: Çocuklarınız çalışabilir buna inanın. Lütfen bizimle bağlantıya geçin. Firmalara da seslenmek istiyorum. Down sendromlu çalışanlar gerçekten iyi çalışanlar oluyor. Lütfen bu şansı onlara verin. Biz dernek olarak size hep destek vereceğiz, iş koçlarımızla. Dolayısıyla bu güzel günde bize istihdam kapılarını açın. Çünkü bizim ailelerimizin, ben dahil, çocuklarımız ilk doğduğunda aklımıza gelen ortak bir soru var. Benden sonra ne olacak. Eğer çocuklarımız çalışabilirse bizden sonra da bağımsız olarak yaşayabilirler diyoruz" ifadelerini kullandı.

 “BUGÜN BİZİM İÇİN BİR İLK AMA SON DEĞİL"

Etkinliğe 2 yaşındaki down sendromlu kızı ve ailesiyle katılan Merve Kıraç, “Biz böyle bir projeye ilk defa katılıyoruz. Kızımızın aracılığıyla. Çok mutluyuz. Türkiye Down Sedromlular Derneği'ne de bu proje için de çok teşekkür ederiz. Daha sonraki projelerde de katılmayı çok isteriz. Bugün bizim için bir ilk ama son değil" diye konuştu. İrem Arslan ise, parti için heyecanlı olduğunu belirterek, “Harika bir ortam. Parti için heyecanlıyım. Parti yapacağız güzel olacak inşallah. Arkadaşlarımla birlikte etkinliklere katılacağım" diye konuştu. Etkinliğe annesiyle birlikte katılan Erdem Dağaşan, “Ben arkadaşlarımı çok seviyorum. İyi ki geldim. Geldiğim için çok mutlu oldum. Çok heyecanlıyım" dedi. Anne Ayşe Dağaşan ise “Çocuklarımızın mutluluğunu her zaman yaşıyoruz bir arada. Türkiye Down Sendromu Derneği’ne teşekkür ederiz. Her zaman yanımızdaydı, desteklerini esirgemediler bizden" şeklinde konuştu.

Emine DERYA- Özkan ÖZGER/İSTANBUL, (DHA)

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER