04:22Av yasağı yaklaştı; hamsi yerini istavrite bıraktıAntalya Olgunlaşma Enstitüsü'nde cam sanatçısı Esra Bozoğlan'ın başlattığı camdan endemik çiçekler projesi genişletildi. 'Şakayık', 'Peşmen kardeleni', Ana müşkürüm', 'Taş gülü', 'Şeytan kabalağı', 'Kırkgöz kangalı', 'Ağlayan gelin', 'Olimpos safranı', 'Kum papatyası', 'Peygamber kılıcı' gibi kente özgü endemik çiçekleri camdan yapıp koleksiyon hazırlayan Bozoğlan, gününün büyük bölümünü kaynak ateşi önünde geçiriyor. Sıcaklığı 3 bin dereceye kadar çıkan ateşin önünde camdan çiçekler yapan Bozoğlan, cam işçiliğinin inceliklerini anlattı.
ŞALOMA TEKNİĞİ İLE CAM SANATI
Bir cama şekil verebilmek için onu ısıtarak yumuşatmak gerektiğini belirten Esra Bozoğlan, "Yapacağım çiçeğin hangi bölümü ise ona göre şekli önceden tasarlıyorum. Çiçekleri açık alevle şekillendirme tekniği 'Şaloma' kullanıyorum. Yapımına başladığım Peşmen kardeleni, Antalya'nın Akseki ilçesi dağlarında görülen endemik bir çiçek. Beyaz yapraklarını oluşturmak için camı yumuşama derecesine kadar ısıtıp, şekillerini verdim. Şu ana kadar 10 kadar endemik çiçeğin camdan heykelini yaptım" dedi.
CAM BORULAR ERİTİLİYOR
Cam teknolojisi alan öğretmeni Sema Bayrak da "Renkli renksiz cam borular eritilerek, endemik çiçekler şekilleniyor. Antalya yöresine ait birçok endemik çiçek var. Şu ana kadar 9-10 tanesini çalıştık. Şu an yapımı süren Peşmen kardeleni de bölgemiz için önemli bir çiçek" diye konuştu. Camdan endemik çiçekler koleksiyonu tamamlandıktan sonra özel gün ve etkinliklerde sergilenerek.
06:25Trafikteki kavgada kanseri yenen öğretmenin ölümüne neden olan sanık karateciymiş
08:08Kazada ölen Zeynep’in babası: Kızımın kemiklerini kırıp ciğerlerini patlatan kaportanın parasını istiyorlar
03:29Kayseri’de flamingoların görsel şöleni dron kamerasında
04:4790 yaşındaki Anadol ustası, araçları yeniden trafiğe çıkarıyor
00:38Kader'in babası Cihan çıktı
00:43Otomobilin ters yönde ilerlediği anlar kamerada
02:15İskandinav yarımadasından göçen çıvgın kuşu, Diyarbakır’da görüntülendi