04:06Tartıştığı büfe çalışanını boğazından bıçaklayan sanığa 9 yıl 7 ay hapisÖzel bir bakımevinde acil tıp teknisyeni olarak çalışan Ahmet Samet Günaydın, 2015 yılında geleneksel okçuluğa merak sardı. Okçuluk malzemesi olan zihgirin varlığını bildiği halde hiç kullanmayan Günaydın, internette Osmanlı Sultanı Fatih Sultan Mehmet'in gül koklarken çizilmiş portresine denk geldi. Fatih Sultan Mehmet'in parmağında bulunan zihgiri portrede fark eden Günaydın, Tokat Gaziosmanpaşa Geleneksel Okçuluk Kulübü Başkanı Nadir Oflaz'a zihgir ile atış yapmak istediğini söyledi. O dönem hediye edilen gümüş zihgirden yola çıkan Günaydın, kendi elleri ile bu yüzüğü yapmak istedi. Kısa sürede zihgir yapımını öğrenen Günaydın'a, 2022 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nce' Geleneksel El Sanatları Sanatçısı' belgesi verildi. Günaydın, şimdilerde manda boynuzu, kehribar, kemik ve ağaç çeşitlerinden yaptığı zihgirleri başta geleneksel okçulukla uğraşanlar olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor.
'TÜRKİYE'NİN BÜTÜN OKÇULUK KULÜPLERİNE GÖNDERİYORUZ'
Zihgir yapımına merak üzerine başladığını anlatan Ahmet Samet Günaydın, "2015 yılında geleneksel okçuluğa başladım. 2016'dan 2019 yılına kadar da atlı okçulukla uğraştım. 2018 yılları civarında zihgir yapımı ile uğraştık. 2022 yılında da geleneksel zihgir yapımı için belgemi aldım. Zihgir, geleneksel okçuluğun bir parçasıdır. Ama genel olarak kullanılan şey. Bu benim dikkatimi çekti. Yapan usta da az olduğu için bir araştırma gereği duydum. Çok bir kaynak da elimizde yoktu. Fatih Sultan Mehmet'in gül koklarken çizilmiş portresinde parmağındaki zihgir dikkatimi çekti ve araştırmaya başladım. Bir bıçakçıdan bir manda boynuzu parçası aldım. Zamanla işlemeye başladım ve Osmanlı formunda bir zihgiri ortaya çıkarmaya başladık. Tabi kaynak olmadığı ve usta az olduğu için, yapım videosu falan da yoktu. İlk zihgiri yapmak bir ayımı aldı. En çok manda boynuzu talep görüyor. Çünkü hem doğal malzeme hem de bu işin sağlam, dayanıklılık anlamında en efdal şeyi; manda boynuzudur. Yaptığım zihgirleri, Türkiye'nin hemen hemen bütün şehirlerindeki kulüplere gönderiyoruz" dedi.
Kendisini bu sanata yönelten şeyin Fatih Sultan Mehmet'in portresi olduğunu belirten Günaydın, "Fatih Sultan Mehmet'in gül koklarken portresindeki yüzük, bize ilham kaynağı oldu. Fatih Sultan Mehmet'in açtığı kapı, bize yol gösterdi. Belgemizi aldık, yolun daha başındayız. Ömrümüz yettiği sürece de bu işi sürdürüp, gelecek nesillere de aktarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
03:27Salon Okçuluk Türkiye Şampiyonası Samsun’da devam ediyor
04:50Motosikletli şüpheliler altın dolu çantayı gasbetti; o anlar kamerada
00:32Fergio House'un 'adliyede helikopter' paylaşımına soruşturma
02:51Kasım yağışları, kuruyan Ulaş Gölü'ne 'ilaç' oldu
04:51Aort yırtığı olan hasta 8 saatlik operasyonla sağlığına kavuştu
01:38Küçükçekmece'de 'dur' ihtarına uymayıp araçla çarptığı kadın hayatını kaybetti: 2 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezam olduğu için kaçtım
01:362 kardeşi yaralayan pitbullun sahibi: Köpeğim koruma içgüdüsüyle saldırdı