Oynatma Listesi
VİDEO

Hekimlerden 'siyah balonlu' basın açıklaması

Hekim Birliği üyesi hekimler, Ankara Şehir Hastanesi önünde basın açıklaması yaparak, beyaz reform için gökyüzüne siyah balon bıraktılar ve yaşadıkları sorunlara dikkat çektiler.

Hekim Birliği Sendikası üyeleri, Ankara Şehir Hastanesi önünde bir araya geldi. Hekimler, nöbet ücretleri, temel özlük hakları, TBMM’de kabul edilen sağlık alanıyla ilgili düzenlemeleri içeren yasaya ilişkin tepkilerini gösterdi. Hekimler ellerinde, ‘Hastama zaman ayırmak istiyorum’, ‘Hekimi sevmek hastayı düşünmektir’, ‘Ağır çalışma koşullarına ‘Bakan’ olmayın’, ‘Sağlıkta şiddet insanlık suçudur’, ‘Tek kalem maaş alıyoruz’, ‘Pandemide kahramandık çabuk harcandık’, ‘Hakkınız ödenmez dediler, ödemediler’, ‘Geldik, gördük, gitmiyoruz’ yazılı pankartlar açtı. Hekimler, düdük çalıp, gökyüzüne siyah balon bırakarak, taleplerinin yerine getirilmesini istedi.

‘SAĞLIKTA ŞİDDETTE EN ÇOK KADIN HEKİMLER ZARAR GÖRÜYOR’

Hekim Birliği Başkanı Dr. Yakup Gökhan Doğramacı, burada yaptığı açıklamada, hekimlerin en temel sorunlarından birinin şiddet olduğunu vurgulayarak, “Hekim Birliği Sendikası olarak ülkemizde görev yapan yüz binlerce hekimi temsilen 14 Mart 1919'da Tıbbiyeli Hikmet Boran'ın önderliğinde, hekimlerin işgale direnmek üzere başlattığı milli mücadelenin yıldönümü olan Tıp Bayramı’mızı kutlamak, hekimlerin karşı karşıya olduğu acil çözüm bekleyen sorunları bir kez daha dile getirmek üzere toplandık. Hekimlerin en temel sorunlarından biri, şiddettir. Kadın hekimler şiddetin en fazla mağdurun olduğu meslek grubudur. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Ankara Şehir Hastanesi önündeki bu haykırışımızın ayrı bir önemi bulunmaktadır. Kadın ya da erkek hiçbir hekim şiddet mağduru olmamalıdır. Biz hekimler ağır çalışma koşullarını, güvensiz ortamları, şiddete karşı alınmayan önlemleri ve bu yüzden görevi başında katledilenleri unutturmayacağız. Bu amaçla şiddete yönelik acil tedbirlerin alınmasını ve yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

‘GİYİM YARDIMI BİR ÇİFT ÇORAP PARASI DEĞİL’

Doğramacı, hekimlerin askeri birliklerde görevlendirildiğini hatırlatarak, “Yüz binlerce hekim vatanımız için göreve hazırız. Ancak askeri hekimlik ayrı bir uzmanlık alanıdır, eğitim ve tecrübe gerektirir. Hiçbir eğitimi bulunmayan hekimlerin çatışma ortamında sürünmesinden hem hekimlerimiz hem de askerlerimiz zarar görmektedir. Hekimlerin yoğun ve uzun süreli çalışmaları, özellikle nöbet ve fazla çalışmaları adil bir şekilde ücretlendirilmelidir. Nöbet ücretlerinin, çalışma saatlerinin uzunluğu ve niteliği göz önünde bulundurularak belirlenmesini ve bu doğrultuda yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz. Hekimlere verilen saatlik 100 TL nöbet ücreti, hangi akla, hakka ve vicdana uygundur? Biliyor musunuz? Bir hekime verilen giyim yardımı sadece 70 TL'dir. Değil bir beyaz önlük, bir çift çorap parası değil. Bize bu ödemeyi reva görenlere, ‘Alın bu bir çift çorap da sizlerin olsun’ diyoruz. Hekimlerin aldıkları ücretlerin adil ve dengeli bir şekilde belirlenmesi bizler için önemlidir. Bölük pörçük, emekliliğe yansımayan ve her ay değişen, maaş yerine ödül diye tabir edilen ücretlendirmeleri, aynı işi yapan hekimler arasındaki ücret uçurumlarını ve havuç sopa sistemini kabul etmiyoruz. Kurulduğumuz günden beri, Emekliliğe yansıyan tek kalem maaş isteğimizi tekrarlıyoruz” diye konuştu.

‘HEKİMLİK İLE İLGİLİ DÜZENLEMELERİN TORBA YASALARLA YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL’

Hekimlerin çalışma koşullarının, iş güvencesi ve özlük haklarının ve sağlık sisteminin temel taşlarından olduğunu söyleyen Dr. Doğramacı, “Bu hakların korunması ve iyileştirilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Ancak geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) geçen kanundaki, aba altındaki sopa niteliğindeki cezaları, sözleşme feshi tehditlerini ve ücret kesintilerini kabul etmiyoruz. Bu kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurma hakkı olan milletvekillerini göreve davet ediyoruz. Hekimlerin adil bir şekilde çalışma ortamına ve koşullarına sahip olması, kaliteli sağlık hizmeti sunmalarını sağlayacaktır. Unutmayın hekimlik torba yasalar içine iliştirilen maddelerle esaret altına alınamayacak bir meslektir. Pandemilerde, depremlerde, halkın sağlığı için canla başla çalışırken alkışlanan da kurtardığımız her can için tarifsiz bir huzur ve mutluluk yaşayan ve kaybettiklerimizin ardından usulca gözyaşı döken de bizleriz. Görevimizi yaparken şiddete uğrayan, anayasal hak olan ve meşru yollarla yaptığımız eylemler nedeniyle cezalandırılanlar da bizleriz. Deprem bölgelerinde çalışan hekimlere yönelik, gereksinimlerinin hızlı ve etkin şekilde karşılanması, psikososyal destek, güvenli çalışma ortamı gereklidir. Ancak maalesef halen bölgedeki hekimlerin sorunları ilk günkü gibidir” dedi.

‘BEYAZ REFORM İÇİN SİYAH BALONLARIMIZI GÖKYÜZÜNE BIRAKTIK’

Dr. Doğramacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın çok yakın tarihte kamuoyuna açıkladığı ‘Hekimlerin emekliliğine dair ek göstergenin artırılması, sabit ücretlerin hak kaybı olmadan emekliliğe yansıtılması, taban ücretlerin arttırılması, nöbet ücretlerinin düzenlenmesi, Aile Sağlık Merkezi (ASM) birimlerinin kamu tarafından kiradan kurtarılması sözlerine inanıyor ve bekliyoruz. Hekim Birliği Sendikası olarak tüm bu sorunlarla meslektaşlarımızla omuz omuza, topyekûn mücadele etmeye, mesleğimizin layık olduğu koşullara kavuşması için çalışmaya, üretmeye, hukuki ve bürokratik yollardan ilerlemeye, yeri geldiğinde meydanları doldurmaya, yeri geldiğinde kamu yararına dikkat çekmek için iş bırakmaya devam edeceğimizi duyuruyoruz. Gerçek ve samimi bir beyaz reform için siyah balonlarımızı bırakıyoruz. Beyaz reforma ulaşacağımız günlerin geleceğine olan inancımızla bugün buradan siyah balonlarımızı havaya bırakıyoruz. Atamızın emaneti Cumhuriyet çizgisinde, hukuk ve demokrasi zemininde, güvenli, bilimsel çalışma düzenine, layık olduğumuz mali ve özlük haklara kavuştuğumuz gelecek günlere olan inancımızla buruk da olsa tüm camiamızın 14 Mart Tıp Bayramını kutlar, hepinize saygı ve sevgilerimizi sunarız.”

Basın açıklamasının ardından hekimler, gökyüzüne siyah balon bıraktılar.

Gizem KARADAĞ-Samet ÖKSÜZ/ANKARA, (DHA)-

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER