Oynatma Listesi
VİDEO

İmamoğlu: Sefaköy-Beylikdüzü metro hattı 18 aydır bir imza bekliyor

Büyükçekmece'de 'Atatürk Devrimleri Müzesi' ve 'Ulusal Bağımsızlık ve Kuruluş Müzesi'nin açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Bugün İstanbul'a 13,1 kilometrelik daha bir metro hattı kazandırmanın gururunu yaşayan cumhuriyet evladıyım. Yaptığımız Ataköy İkitelli açılışıyla 65,1 kilometrelik metronun 5 yıl içerisinde bitirilmiş olmasını sağladık. Yine ihalesi, parası, fonu hazır Sefaköy-Beylikdüzü hattı var, 18 aydır bir imza bekliyor. O imza atıldığında ona da kütür kütür başlayacak durumdayız. Yeni dönemde birlikte uyum içerisinde güzel bir İstanbul'u var etme konusunda çok kararlıyız. Hiçbir aykırı davranış bizi yıldıramaz. İçimizdeki kararlılığı tahmin bile edemezsiniz. Yani hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım, tam da öyle yırtarım dağları enginlere sığmam taşarım" dedi.

Cumhuriyetin 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında yapımları tamamlanan Selanik Atatürk Evi'nin birebir ölçüsünde inşa edilen 'Atatürk Devrimleri Müzesi' ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ilk binasının birebir ölçüsünde inşa edilen 'Ulusal Bağımsızlık ve Kuruluş Müzesi' İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katılımıyla Büyükçekmece Kent Meydanı'nda açıldı. Açılış törenine çok sayıda eski devlet bakanı, meclis başkanı ve vatandaşlar katıldı.

ATATÜRK'ÜN İZİNDEN HİÇBİR ZAMAN AYRILMAYACAĞIZ

Törenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Atatürk'ün izinden ve onun işaret ettiği hedeften hiçbir zaman ayrılmadık ve hiçbir zaman ayrılmayacağız. Çünkü Türkiye'yi çok daha güzel günlere taşıyacak olan yolun bu olduğunu çok iyi biliyoruz. Atatürk devrimlerine ve çağdaş Türkiye cumhuriyetine sonsuza kadar en üst seviyede sahip çıkacağız. Sahip çıkacak nesilleri de hep birlikte yetiştireceğiz. Tarih bilinci arttıkça Atatürk devrimlerinin milletimiz için hayati önemi daha iyi kavranacak ve bu sahip çıkma duygusu güç kazanacak. Müzeler için Hasan Akgün'e, emeği geçen çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

5 yıl içerisinde yaptıkları ve yapmayı planladıkları metro hatlarını anlatan İmamoğlu, "Bugün İstanbul'a 13,1 kilometrelik daha bir metro hattı kazandırmanın gururunu yaşayan cumhuriyet evladıyım. Yaptığımız Ataköy İkitelli açılışıyla 65,1 kilometrelik metronun 5 yıl içerisinde bitirilmiş olmasını sağladık. Şu anda yer altında 63 kilometrelik metro için de binlerce emekçimiz çalışmaya devam ediyor. Birinin ihalesi ve yer teslimi yapıldı. Birinin ihale süreci devam ediyor, nisanın ilk haftaları netleşecek. Onun da inşaatına başlayacağız. Biri Eyüpsultan-Bayrampaşa diğeri Kirazlı-Halkalı'dır. Yine ihalesi, parası, fonu hazır Sefaköy-Beylikdüzü hattı var, 18 aydır bir imza bekliyor. O imza atıldığında ona da kütür kütür başlayacak durumdayız" ifadelerini kullandı.

BU HARARETİN İÇİNDE ASLA KİN, NEFRET, KIZGINLIK YOK

İmamoğlu, "Cumhuriyete bu cennet vatanda sahip olmak kıymetlidir. Eğer kamuya hizmet ediyorsanız cumhuriyete sahip olmanın net bir tarifi vardır. Görevini en iyi yapan, cumhuriyete laik olandır. Her zaman Allahım beni bu millete mahcup etme diyorum. Bunu sizin huzurunuzda da diyorum. Yeni dönemde birlikte uyum içerisinde güzel bir İstanbul'u var etme konusunda çok kararlıyız. Hiçbir aykırı davranış bizi yıldıramaz. İçimizdeki kararlılığı tahmin bile edemezsiniz. Yani hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım, tam da öyle yırtarım dağları enginlere sığmam taşarım. Öyle bir hararet var ama bu hararetin içinde asla kin, nefret, kızgınlık yok. Sabır, sükûnet, gülümseme ve iyilik var. Bunların olduğu insanlara da iki sözümüz var; Allah sizi ıslah etsin, akıl versin" dedi.

AKGÜN: ÇANAKKALE MUSTAFA KEMAL'DİR, TÜRKİYE CUMHURİYETİ'DİR

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ise “18 Mart 1915, Çanakkale'yi geçmeye kalkan dünyanın güçlü donanmasını Boğaz'a gömdüğümüz gündür. Çanakkale Zaferi, birliğin, dirliğin, özgürlüğün vücut bulduğu bir ruhtur. Çanakkale, Kurtuluş Savaşı'nın ilham kaynağıdır, savunma Komutanı Cevat Paşa'dır, Nusret Mayın Gemisi'dir, Seyit Onbaşı'dır, Mustafa Kemal'dir, Türkiye Cumhuriyeti'dir. Onların torunları olarak bu asil mirasa layık olmak aziz hatıralarını yad etmekle en önemli vazifemizdir. Bugün Türkiye'nin kuruluş ve kurtuluş değerlerine her zamankinden çok daha ihtiyacın olduğu bir dönemi yaşadığımızı herkes bilmektedir" diye konuştu.

Akgün, "Bağımsızlık mücadelesiyle tüm mazlum uluslara ilham olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mirasını ve ideallerini yaşatma misyonuyla her yaştan vatandaşımızın gururla gözleri donarak gezeceği kendi alanında özgün içerikli donattığımız benzersiz iki örnek ile Atamızın doğduğu yer cumhuriyeti kurduğu ilk meclis binamızın yan yana getirilmesinin coşkusunu, heyecanını sizlerle birlikte paylaşıyor ve yaşıyoruz. Atatürk Devrimler Müzesi gerçekleştirdiği devrimlerle ulusumuza demokratik bir cumhuriyet ve aydınlık yarınlar armağan eden Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk adımlarını attığı, ilk hayallerinin filizlendiği, umutlarının yeşerdiği Selanik'te doğduğu evin birebir benzerini inşa ederek müze haline getirdik. Tarihi bağları yeniden birleştirmek, buluşturma, yeniden cumhuriyet değerlerinin inşa edildiği bu büyük buluşma hepimizin gurur kaynağı olmuştur. Yüksek teknolojilerle donatılmış ilham verici atmosfere sahip bu müzeyi gezerken, hologram teknolojisiyle Atatürk'ün yaşamına ait kesitlerle yaptığı devrimlere tanıklık ederek bu gururu birlikte yaşayacağız. Bütün insanlarımız özellikle ilkokul, ortaokul, lise, genç nesil bu iki müzeden başka bir dünyada gezecekler, atasını ve cumhuriyetini daha derinlikli ifade edecek şekilde görecekler ve yaşayacaklardır" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından İmamoğlu'na ressam Ergün Başar tarafından kendini resmettiği bir tablo hediye edildi. Tören kurdele kesimiyle sona erdi.

Gül KABA DEMİR-Harun ŞAHBAZOĞLU/İSTANBUL, (DHA)

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER