Oynatma Listesi
VİDEO

İstanbul Havalimanı karla mücadeleye hazır

İstanbul Havalimanı'nda kış şartları ve yoğun kar yağışında operasyonun kesintisiz devam etmesi için 404 personelden oluşan bir ekip, 176 araçla 24 saat hizmet verecek. Karla mücadele araçlarını tanıtan İGA İstanbul Havalimanı Hava Tarafı Operason Direktörü Ozan Karakış, "Hava tarafında yaklaşık 12.5 milyon metrekare kaplamalı alanda 176 adet farklı maksatta farklı boyutta kar ve  buzla mücadele aracıyla 400'ün üzerinde personel bu mücadeleyi yapıyoruz. Mücadelemiz 7 gün 24 saat. " dedi. Karakış, "Amacımız uçuş emniyetini sekteye uğratmadan havalimanımızda en üst düzey emniyeti ve uçuş güvenliğini sağlayabilmek. Bu şekilde operasyonların akmasını sağlamak " şeklinde konuştu.

İstanbul Havalimanı apron bölgesinde kış hazırlıklarına ilişkin çalışmalar kapsamında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda İGA İstanbul Havalimanı Hava Tarafı Operasyon Direktörü Ozan Karakış, karla mücadele ekiplerinin çalışmalarından bahsetti. Karakış, 176 aracı tanıtımını yaparken, havalimanının büyüklüğünden ötürü karla mücadele kapsamında alanı 7 sektöre böldüklerini ifade etti. Kaplamalı alanlarda kullanılmak üzere 1750 ton sıvı, (potasyum asetat) 700 ton katı (sodyum format vb.) malzeme depolandı. Kar ve buzla mücadele amacıyla, hareket sahası yedi sektöre bölünerek her sektöre bir 'Karla mücadele filosu' yerleştirildi. Yedi filo, birbiriyle eş zamanlı ve kesişim noktalarında komşu filolarla bağlantılı olarak çalışmak üzere görevlendirildi. Pist, taksiyolu, apron asfalt kaplı apron alanları, beton kaplı apron alanları, apron servis yolları ve çevre yolu olmak üzere toplam 12 milyon metrekareden daha geniş bölge, 'Karla mücadele alanları’ olarak belirlendi.

"AMACIMIZ EN ÜST DÜZEY EMNİYETİ SAĞLAMAK"

Karakış, "Biz hava tarafındayız İstanbul havalimanında. Hava tarafında yaklaşık 12.5 milyon metrekare kaplamalı alanda 176 adet farklı maksatta farklı boyutta kar ve  buzla mücadele aracıyla 400'ün üzerinde personel bu mücadeleyi yapıyoruz. Mücadelemiz 7 gün 24 saat. Alan çok büyük olunca biz alanı 7 sektöre bölmüş durumdayız. Sektörden kastımız şu; her sektörün kendine ait karla mücadele araç filosu var ve bu sayede her sektör kar mücadelesini aynı anda diğer sektörlerden yardım beklemeden yapabiliyor. Bu sektörler birbiriyle dikişli halde. Dikişlilik, inen uçağın park yerine gidene kadar geçeceği dört farklı sektörde aynı anda kar mücadelesi yapabilmesi demek.  Doğanın ve kar yağışlarının gücü mücadeleyi sıkıntıya sokuyor fakat durmadan ara vermeden dinlenmeden operasyonumuza devam ediyoruz. Burada hava trafik kontrolörlerinin ve yerdeki bizlerin çok ciddi koordinasyonu var. Amacımız uçuş emniyetini sekteye uğratmadan havalimanımızda en üst düzey emniyeti ve uçuş güvenliğini sağlayabilmek. Bu şekilde operasyonların akmasını sağlamak " dedi.

KARLA MÜCADELE ARAÇLARI 

Kış şartlarıyla mücadele için İGA bünyesindeki araçlar arasında, 5 Kar Bıçaklı Pick-Up, 34 Çekilebilir Tip Karla Mücadele Aracı, 4 Kar Rotatifi, 10 Kar Bıçaklı Kamyon, 15 Kompakt Tip Karla Mücadele Aracı, 5 Pist Frenleme Ölçüm Cihazı, 23 Follow Me, 4 Kar Paletli Operasyon Aracı, 3 Katı De-Icing Serpme Aracı, 1 Yakıt Tankeri, 5 Damperli Kamyon, 4 De-Icing Kamyonu (Pist), 6 De-Icing Kamyonu (Apron/Taksiyolu), 1 De-Icing Tankeri, 1 Lastikli Yükleyici, 18 Mini Kompakt Kar Küreme ve De-Icing Püskürtme Aracı, 1 Teleskopik Yükleyici, 22 Çok Fonksiyonlu Kar Traktörü 130 HP, 8 Çok Fonksiyonlu Kar Traktörü 260 HP bulunuyor.

İbrahim YILDIZ/İSTANBUL,(DHA)

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER