00:16Beyazıt Öztürk’ün ‘sürprizi’ çok konuşulduAntalya Emlakçılar İş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası'nın son verilerine göre, kentte vergisiz çalışan emlakçı sayısı 10 bine ulaştı. Bu rakamın 4 binini ise yabancı uyruklular oluşturuyor. Kayıt dışı çalışanların odaya kayıtlı emlakçıların işine engel olduğunu söyleyen oda başkanı İsmail Çağlar, “Emlakçıyım diye gezen ve vergisi olmayan kişilere ayakçı diyoruz. Esnafımızın cebindeki parayı çalıyorlar. Esnafımız aynı zamanda eksperdir. Evin değerini de ölçer. Fiyatın ne kadar olduğunu çıkarırlar. Ama bu ayakçılar konut sahibine evi 15 bin liraya kiraya vereceğini söylüyor, fakat 20 bin liraya kiralıyor. Kalan 5 bin lirayı kendilerine alıyor. Emlakçılarımızın önüne taş koyuyor" dedi.
'HEM EV SAHİBİNİ HEM KİRACIYI DOLANDIRIYORLAR'
Ev kiralarını kayıt dışı emlakçıların artırdığını söyleyen Çağlar, “Bu şahıslar ev kiralarının da artmasına neden oluyor. Bu konuda sitelerde sıkıntı yaşıyorduk fakat yeni düzenlemeyle sorunlar ortadan kalktı. Yetkisiz kimse sitelere giremiyor. Vatandaşlar yetki belgesi olmayan kişilerden ne ev alsın ne de kiralasın. Bizim odamıza kayıtlı bir emlakçı böyle bir durum içinde olsa hemen bulur ve gereğini yaparız. Bazı ev sahipleri, emlakçı zannettikleri kişiye evlerini teslim ediyor fakat o kişiler evi istedikleri gibi kiraya verip istedikleri fiyatı talep edebiliyor. Örneğin bu ayakçılar konut sahibine evi 15 bin liraya kiraya vereceğini söylüyor fakat habersiz şekilde 20 bin liraya kiralıyor. Kalan 5 bin lirayı ise kendilerine alıyorlar. Hem ev sahibini hem kiracıyı dolandırıyorlar" diye konuştu.
YETKİ BELGESİNE DİKKAT
Ev sahiplerinin sözleşme yapacağı emlakçının yetki belgelerini kontrol etmesi gerektiğini kaydeden Çağlar, “Ev sahipleri mesleki yeterlilik belgesi ile yetki belgesini karıştırabiliyor. Mesleki yeterlilik belgesi parayla alınan bir belgedir. Yetki belgesi Ticaret İl Müdürlüğü'nden alınan bir belgedir. Evrakta Ticaret Bakanlığı logosu yoksa o kişilerden alışveriş yapmayın. Bir diğer tehlike ise evin sahibi farklı, satışı yapan kişiler farklı. Örneğin bir vatandaş evin kendisinin olduğunu söylüyor fakat evi satış esnasında başkasından alıyor. Vatandaş tapu sahibi kimse, parayı oraya göndersin. Bu konuda da birçok şikayet geliyor" dedi.
01:33Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı 9’uncu kuruluş yıl dönümünü kutluyor
00:35Meksika’da küçük uçak düştü: 7 ölü
05:05Semazenbaşı: Kafe, restoran gibi yerlerde sema edilmesini tasvip etmiyoruz
08:32ODTÜ'de 'Lefter' özel gösterimi gerçekleşti
08:26El ve ayaklarını kullanamıyor ama 16 yılda 20 kitabı çıktı
04:43Kağıthane’de eşinin sokak ortasında silah çekip darbettiği kadın, 'Polis çağırın' diye ağladı
03:42Eski eşi ile oğluna otomobille çarpıp yaralayan sanık için 42 yıla kadar hapis istemi