03:35OYAK yönetimi, şehit aileleriyle iftar programında bir araya geldiYÖK'ten yapılan açıklamaya göre; Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERAGEM), 2015 yılında yüksek vaka ve ölüm oranlarıyla dikkat çeken KKKA hastalığına karşı aşı çalışması başlattı. Sağlık Bakanlığı desteğiyle başlatılan ancak Kovid-19 pandemisi sürecinde mecburi ara verilen aşı çalışmaları, 2023 yılı itibarıyla yeniden hız kazandı. ERAGEM laboratuvarlarında yürütülen yoğun mesai sonucunda, aşının hayvan deneyleri başarıyla sonuçlandı.
'EN GEÇ 4-5 YILDA PİYASAYA ÇIKABİLİR'
Turkovac ekibinin başında bulunan ERAGEM Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, klinik öncesi çalışmaların tamamlandığını ve insanlı deney aşaması olan Faz-1 çalışmalarına yakında başlanacağını duyurdu. 2023 yılından bu yana yürütülen çalışmalardan elde edilen verilerin son derece olumlu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özdarendeli, "Deney hayvanlarında yapılan çalışmalar tamamlandı. Her şey yolunda giderse, 2026 yılı içerisinde Faz-1 dediğimiz gönüllü insanlardaki çalışmalara başlayacağız. Bu fazların her biri 1-1,5 yıl sürebiliyor. Planlarımız doğrultusunda ilerlersek, en geç 4-5 yıl gibi bir sürede aşının piyasaya çıkabileceğini öngörüyoruz" dedi.
'TÜRKİYE, EN FAZLA VAKANIN GÖRÜLDÜĞÜ ÜLKE'
2002 yılından bu yana Türkiye'de kesintisiz olarak görülen KKKA hastalığının ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özdarendeli, Türkiye'nin dünya genelinde en fazla vaka görülen ülke konumunda bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Özdarendeli, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen bu aşıyı en kısa sürede hem Türkiye'ye hem de insanlığa kazandırmayı amaçladıklarını kaydetti. Aşı süreci, sınırlı sayıda gönüllü ile yapılacak.
02:41Kuyumcu, soygunu çay kazanını fırlatarak önlemeye çalıştı
00:35Silivri'de 1,4 milyon uyuşturucu hap ele geçirildi; 5 gözaltı
01:14Rampada kayan kamyon refüje çıkıp devrildi
00:19Beylikdüzü'nde TIR'ın çarptığı yaya hayatını kaybetti; kaza kamerada
06:38'Arama kurtarma köpeğinin yapabileceği işi hiçbir ekipman yapamaz'
01:01Köpeğin üzerinden otomobiliyle geçip, sürükleyen sürücüye adli kontrol
03:26Eyüpsultan'da kuyumcudan milyonlarca liralık hırsızlık yapan 8 kişi yakalandı