09:144 denizde DENİZKURDU TatbikatıDerecik köyünde arıcılık ile uğraşan Muharrem Çelik, kış uykusundan uyanıp, bölgeye inerek kovanlarını parçalayan ayılara karşı harekete geçti. Çelik, yıllar önce dedesinden kalıp, zamanla arızalanan boru şeklinde olup, hava ve gaz basıncı ile çalışan sistemi devreye sokma kararı aldı. Onardığı mekanizmayı, kovanların çevresine kuran Çelik, zaman ayarlı sistemin belirli aralıklarda çıkarttığı ses ile ayıların kaçmasını sağlıyor.
'ADINI 'HAVAN TOPU' KOYDUK'
Tamir ettiği sistem ile arı kovanlarını ayılardan koruyan Çelik, "2004 senesinde deden kalma bir cihazdı. Biraz arızalı duruyordu, yaptırdık. Yarım saat, 15 dakikada gibi dereceleri var. O sürede bir patlama yapıyor, adını 'havan topu' koyduk. Komşularımız biraz rahatsız ama verim aldık; işe yarıyor, ayılar gelmiyor. Çıkardığı ses, ortalama bir ramazan topunun 2 katı" diye konuştu.
'ÇOK FAZLA SES ÇIKIYOR'
Köylülerden Yunus Emre Dilmaç ise sesi duyunca korktuklarını belirterek, "Az önce ben de ses duydum, korktum. Sonra baktığımda Muharrem Çelik'in sisteminin olduğunu anladım. Geçenlerde arılara ayı dadanmış, epey bir kovana zarar vermişti. Çok fazla ses çıkıyor, bazen patlama sesi olunca ödümüz kopuyor" dedi.
06:51Halk Sağlığı Genel Müdürü Öz: Yüzme alanlarımızın yüzde 96'sı temiz
01:57Kuş yuvasını bozmaya kıyamadı, balık ağını suya indirmedi
01:45DMD’li Metehan için kurulan stanttaki bağış kutusundan para çalarken yakalandı
00:51‘Sevdiğim adama son kez sarılayım’
05:32FUCHS Lubricants Türkiye, büyüme hedefleri ve yeni dönem yol haritasını paylaştı
01:36Kanal d’de bir erdem öyküsü: Daha 17
09:55Arka Sokaklar sezon finalini Kapadokya’da yapacak