Oynatma Listesi
VİDEO

Prof. Dr. M. Gazi Yaşargil Genç Nöroşirurjiyen Teşvik Ödülü, Dr. Pelin Kuzucu’nun oldu

Yüzyılın Beyin Cerrahı olarak adlandırılan Prof. Dr. M. Gazi Yaşargil adına bu yıl ilk defa verilen Genç Nöroşirurjiyen Teşvik Ödülü’ne 32 yaşındaki Dr. Pelin Kuzucu layık görüldü. Ödülünü Prof. Dr. Yaşargil’in elinden alan Dr. Kuzucu, “Çok gururlu ve mutluyum. Bu ödülle motivasyonum arttı. Önümde uzun bir yol var biliyorum, ama bu ödül sayesinde hızım 1 iken 3’e çıktı” dedi.

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji ABD tarafından ‘Mikronöroşirurji ve Mikrocerrahi Anatomi’ alanındaki çalışmaları desteklemek ve teşvik etmek için, Prof. Dr. M. Gazi Yaşargil’in doğum günü olan 6 Temmuz’da verilen ödül, Yaşargil’in yeni yaşı şerefine, Prof. Dr. Hatice Türe ve Prof. Dr. Uğur Türe’nin ev sahipliğinde düzenlenen özel gecede törenle takdim edildi.

Geceye, İstek Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi Kurucu Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Yusuf Akgün, Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl ve eşi, Prof. Dr. M. Gazi Yaşargil ve eşi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe ve eşi Anesteziyoloji Reanimasyon uzmanı Prof. Dr. Hatice Türe, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sina Ercan, Tıbbi Koordinatör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Faruk Yencilek, Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, Başhekim Yardımcıları ve birçok seçkin konuk katıldı.

DOĞUM GÜNÜNDE PROF. DR. M. GAZİ YAŞARGİL ADINA ÖZEL PUL ÇIKTI

PTT tarafından Prof. Dr. M. Gazi Yaşargil adına özel olarak çıkartılan pul, gecede konuklara takdim edildi. Hocanın doğum günü pastası ise adına bastırılan pul ile süslendi. Teşvik ödülüne layık görülen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu Dr. Pelin Kuzucu’nun yanı sıra, Hacettepe Üniversitesi’nden Dr. Enes Gürses ve Gazi Üniversitesi’nden Dr. Emrah Çeltikçi özel ödüle layık görüldü. Ödülü genç cerrahlara bizzat takdim eden Prof. Dr. Yaşargil, bıkmadan usanmadan çalışmaları tavsiyesinde bulundu.

PROF. DR. YAŞARGİL: AZİMLİ VE DÜRÜST OLURSANIZ, HER YERDE KAPILAR AÇILIR

Ödül töreninde konuşan Prof. Dr. Gazi Yaşargil, “Bu davet benim için biricik bir olay. Çok mutlu oldum. Neredeyse 70 yıl yurt dışında yaşadım. İnsan azimli olursa karşısındakiler onu görüyor. Bana hiç tanımadığım kişiler her yerde yardım etti. Başlangıçta kolay olmuyor ama azimli, dürüst olursanız, devamlı çalışırsanız size her yerde kapılar açılır. İçim Türkiye’ye hasret dolu çalışırken, hep memleketimi, milletimi düşündüm” dedi.

BEDRETTİN DALAN: HAYATIMDA GAZİ HOCA KADAR MÜTEVAZİ BİR BİLİM İNSANI GÖRMEDİM

“İnsana dokunan iki fakülte var; bunlar Tıp ve Hukuk” diyen Bedrettin Dalan, sözlerine şöyle devam etti:

“Vakıf Üniversitesi olarak ilk Tıp ve Hukuk Fakültesini biz kurduk. Prof. Dr. Uğur Türe benim manevi oğlumdur. Samsun’dan bize gelmesini çok istedik. Başta biraz tereddütü vardı, ama ben ne isterse yapacağımı söyledim. Sözümü tuttum, her türlü imkanın olduğu ameliyathane yaptım. Makineyi bulabilirsin ama, doğru insanı bulmak zor iştir. Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Uğur Türe Gazi hocanın eseridir. Bu teşvik ödülünü de Uğur Hocamız organize etti. Gazi Hocanın birçok doktorda emeği var. Hayatımda Gazi Yaşargil kadar mütevazi bir bilim insanı görmedim. Yetiştirdiği tüm doktorlar için, bir Türk olarak ben özellikle teşekkür ediyorum. ‘Bir insan, kendini hatırlayan son insan ölünce ölür’ derim hep. İşte Gazi Yaşargil hiç ölmeyecek. Yaşargil’in yetiştirdiği doktorlar da başkalarını yetiştiriyor.”

40 YAŞINDAN KÜÇÜK 2021 YILINDA BİLİMSEL YAYIN YAPMIŞ ADAYLAR BAŞVURDU

Yarışmanın detaylarına ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Uğur Türe, “Bugün Gazi hocamızın yaş günü. Allah uzun ömür versin, başımızdan eksik etmesin. PTT, hocamız adına özel bir hatıra pulu bastırdı. İlk kez bugün göreceksiniz. Ayrıca ilk defa Gazi Yaşargil Genç Nöroşirurjiyen Teşvik Ödülü’nü takdim edeceğiz. Bu ödül 40 yaşından genç bir Nöroşirurjiyene verilmeli diye düşündük. Geçen yıl Mikronöroşirurji alanında bilimsel yayın yapmış, Türk bir doktora vermek için bu ödülü hazırladık. Başvurular bağımsız bir jüri tarafından değerlendirildi. İşte bugün burada, kazanan arkadaşımızı misafir ediyoruz. Ayrıca ikinci olan arkadaşlarımızın yazıları birbirine çok yakın puan aldı. İki ikincimiz var. Arkadaşlarımız hocamızla tanışmak ve ödül almak için buradalar. Bu ödülü her yıl vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

DR. PELİN KUZUCU: ÇOK MUTLUYUM HALA ŞOKTAYIM

Dr. Kuzucu ise “Çok gururlu ve mutluyum. Gazi Yaşargil hocamızın adına düzenlenmiş olan bu yarışmada, hocamızın doğum gününde ve onun elinden ödül almanın tarif edilebilir bir yanı yok. 2020 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlayacağım. Atatürk’ün açtığı yolda bir kadın olarak böyle bir ödül aldığım için mutluyum. Ödülle motivasyonum arttı, kat edeceğim yoldaki hızım 1 iken 3’e çıktı. Ödül alacağımı duyan, tanıdığım tanımadığım herkes arayıp tebrik etti. Zaten Gazi Yaşargil’in elinden ödül almak hayal gibi. Ailem de çok mutlu ve gururlu. Kazandığımı ilk duyduğumda inanamadım, hala şoktayım” diye konuştu.

Dr. Kuzucu, yarışmayı kazanmasını sağlayan çalışmasına ilişkin de şöyle konuştu:

“Beyinde hipotalamus denilen hayati fonksiyonların yönetildiği bir merkez var. Bu merkez içerisinde çekirdekler, buraya beyin sapından gelen yolaklarla ilgili anatomik diseksiyon çalışması yaptık. Çalışmanın sonucuna göre çekirdeklerin derin beyin stimülasyonu cerrahisiyle uyarılabilirliğini göstermeye çalıştık. Şu anda kullanılmayan yolakların ve çekirdeklerin kullanılarak, farklı rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olmayı amaçladık. Çalışmamız 2021 yılında uluslararası yayın yapan SCI Operative Neurosurgery isimli dergide yayınlandı.”

PROF. DR. M. GAZİ YAŞARGİL KİMDİR?

Babasının kaymakamlık yaptığı Diyarbakır’ın Lice kasabasında 1925 yılında doğdu. Mikrosinir cerrahisinin kurucusu olan Yaşargil, epilepsi ve beyin tümörlerinin tedavisinde yeni yöntemler keşfetti. Zürih Üniversitesi Hastanesi Sinir Cerrahisi Departmanında ilk hekim, başhekim, sonrasında başkanlık görevlerinde bulundu. Geleneksel Sinir Cerrahları 1999 yılı Kongresinde ‘Yüzyılın Beyin Cerrahı’ seçildi. Prof. Dr. M. Gazi Yaşargil 2013 yılından bu yana Yeditepe Üniversitesi Nöroşirurji Anabilim Dalında cerrahi çalışmalarına, derslere, konferanslara, laboratuvar çalışmalarına ve mesleki yayınlara devam etmektedir.

Gül KABA-Özgür KUMANOVALI/İSTANBUL, (DHA) –

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER