10:25Parkinson hastası emekli öğretmen 84 yaşında kitap yazdıAdana’da, Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi'nde 'Şubat 2023 Depremleri ve Bölgemize Etkileri' konulu düzenlenen ulusal sempozyumda jeolog Prof. Dr. Yücel Yılmaz da 'Anadolu’da neden sürekli deprem oluyor? Adana ve çevresinde deprem olacak mı?' başlığıyla sunum yaptı. Türkiye'deki fayların yanı sıra Kahramanmaraş-Adana bölgesindeki riskli faylardan bahseden Prof. Dr. Yılmaz, bundan sonra deprem beklenilen fayların kaçma bileşenli, yanal atımlı ve gerilme bileşenli faylar olacağına dikkat çekti.
ADANA'DA SAĞLAM ZEMİN YOK
Adana bölgesinin de bundan etkileneceğini belirten Prof. Dr. Yücel Yılmaz, "Deprem olacak mı, diye sormak yerine depremden nasıl korunuruz ve kenti depreme hazırladık mı, bunları sormalıyız. Adana'da zemin çok kötü biliyorsunuz. Adana'da sağlam zemin yok. O zaman binaları o zemine uygun yapmak lazım. Ama en önemlisi toplumu depreme hazırlamaktır" dedi.
Prof. Dr. Yılmaz, "Okullara ilkokul 1’inci sınıftan itibaren 'deprem dersi' konulmalıdır. Her sene bu ders işlenmelidir. Her sınıfta, her bilgi düzeyinde anlatılacaklar farklıdır. İlkokul 1’inci sınıfta farklı, lise son sınıfta anlatılacaklar daha farklı ve kapsamlı olacaktır.
Bu çok ucuz ve kestirme bir yol. Neden yapmıyoruz, bilmiyorum. Bunu daha önce birkaç milli eğitim bakanına da söyledim. Toplum, ev hanımlarına kadar bilgi aktararak, ders koyarak sıfır maliyetle deprem nedir, nasıl oluyor konularında bilinçlendirilebiliniz.
Bunun pahalı ve uzun yolu ise toplumu eğitmektir. Merak eden, soran, sorgulayan, kendini depreme hazırlayan toplum oluşturmazsak bir sene geçtikten sonra Kahramanmaraş depremleri gibi unuturuz."
05:33Adana’da patates hasadı; tarlada kilosu 20 TL'ye düştü
08:51Uzmanlardan 'sıcaklık' ve 'orman yangını' uyarısı
04:59Paralimpik yüzücü Esra, azmi ve dişlerine sıkıştırdığı özel aparatla 3 kez dünya şampiyonu oldu
05:18Antalya'da çilekte son hasat zamanı
04:42AFAD’ın Kayseri’de kuracağı lojistik merkezinde uçaklar 30 dakikada yüküyle havalanacak
06:02Bodrumlu arıcı, 5 yıldır Yüksekova'da bal hasadı yapıyor
01:58Fenerbahçe'de başkanlık seçimi için oy verme işlemi başladı