Oynatma Listesi
VİDEO

SPARC 5665 robotik takımı Houston’da tekrardan Türkiye’yi temsil edecek

Sainte Pulcherie Fransız Lisesi’nin robotik takımı SPARC 5665, ABD’nin Teksas eyaletine bağlı Houston şehrinde 17-20 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek FIRST Robotics Competition’a katılarak, dünya şampiyonasında tekrardan Türkiye’yi temsil edecek.

SPARC 5665, Nisan 2023’te gerçekleşen New York City Regional’da FIRST Robotics Competition’ın (FRC) en prestijli ödülü olan ‘Impact Award’ı kazanmıştı. Bu ödül sayesinde SPARC, 10 bin takım arasından 650 takımın katılmaya hak kazandığı Houston’da düzenlenen dünya şampiyonasında yarıştı. Şampiyonada SPARC 650 takımdan 6 tanesine verilen ‘Impact Award Finalist’ ödülünü aldı ve geçen seneki bu başarıları için bu yıl da Houston’da düzenlenecek dünya şampiyonasına direkt katılım hakkı kazandı.

“HER SENE ENDÜSTRİYEL BOYUTTA YENİ BİR ROBOT ÜRETİYORUZ”

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan SPARC’ın takım eş kaptanlarından Ege Yılmaz, “SPARC olarak 2015’ten beri FIRST Robotics Competition yarışmalarına katılıyoruz. Bu yarışmalar için her sene endüstriyel boyutta yeni bir robot üretiyoruz. Bu ürettiğimiz robotla çeşitli temalardaki yarışmalarla dünyanın her yerindeki farklı takımlarla yarışıyoruz. Mekanik, halkla ilişkiler, strateji ve iş güvenliği bölümlerimizin uyum içinde çalışmalarıyla farklı projeler gerçekleştirdik ve prestijli ödülleri kazandık. Geçen senenin başarılı performanslarının ardından bu senede projelerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Sürdürülebilirlik kavramı altında projelerimizi gerçekleştirerek ulaşabildiğimiz kadar insana ulaşmaya çalışıyoruz. ‘SPARC Farkındadır’ hareketi altında dünyanın her yerinden insanların hayatlarına dokunarak bir fark yaratmayı amaçlıyoruz” dedi.

ROBOTUN İŞLEVSELLİĞİ VE ESTETİK GÜZELLİĞİNE ‘ENDÜSTRİYEL TASARIM’ ÖDÜLÜ

Takım eş kaptanlarından Azra Derin Şansal ise “2022-2023 sezonunda ‘Haliç Regional’, ‘New York City Regional’ ve Houston’daki dünya şampiyonasına katıldık. Haliç Regional’da robotumuzun işlevselliği ve estetik güzelliği sayesinde ‘Endüstriyel Tasarım’ ödülü kazandık. New York City Regional’da da diğer takımlara örnek davranışlarımız sayesinde ‘Impact Award’ ödülünü kazandık. Houston’daki dünya şampiyonasında da katılımcı 650 takım arasından 6 takıma verilen ‘Impact Award Finalist’ ödülünü kazandık” diye konuştu.

“ATIK MASKELERİ ERİTEREK ROBOT PARÇASI ÜRETTİK”

SPARC’ın Halkla İlişkiler Mentörü Nehir Bilge de “Proje sürdürülebilirliği üzerine PR takımına eğitim veriyorum. Bu değerli projelerimizi halka tanıtımında önemli bir rol üstleniyorum. Şimdiye kadar ‘SPARC Farkındadır’ hareketi altında ‘SPARC Kızlarına Sorduk’ projemiz ile iş hayatında kadınların rolleri ile ilgili ön yargıları yıkmak için röportajlar gerçekleştirdik. ‘Tohum Topu’ projemiz ile Ege bölgesinde yangından zarar gören bölgeleri ağaçlandırmak için atölyemizde tohum topları üretip drone ile bu ormanlara gönderdik. ‘Farkındalık Ekibi’ projemiz ile farklı takımlar ile beraber ekolojik farkındalık üzerine çalıştık. Atık maskeleri eritip, robot parçası ürettik. En köklü projelerimizden olan ‘Afrika’da Akıllı Köy’ projemizde ise bölgedeki bir köye elektrik, su ve temel yaşam konusunda yardımlar sağladık” ifadelerini kullandı.

“FONUMUZLA PROJE BAZLI DİĞER TAKIMLARA MADDİ DESTEKTE BULUNUYORUZ”

SPARC’ın Takım Koordinatörü Ela Nahmisa ise “STEAMLINE projemiz sayesinde ülkemizdeki en büyük mentör ağını kurduk. Bu ağ sayesinde Türkiye’nin dört bir yanından insanlara STEAM eğitimine erişimini kolaylaştırıyoruz. ‘First Steps’ projemizle çocuklara dijital bir platform üzerinden ‘FIRST’ değerlerini ve bir robotik takımında olmanın gerçekte nasıl bir şey olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. ‘Pay It Forward’ fonumuz sayesinde proje bazlı diğer takımlara maddi destekte bulunuyoruz” dedi.

“PROJELERİMİZE DESTEKLERİ HER ZAMAN BEKLİYORUZ”

SPARC’ın Lead Mentörü Ilgar Taştepe de “Bu boyutta robotları imal etmek ve projeleri hayata geçirmek ciddi bir maddi yük oluşturuyor. Bu konuda destekleri her zaman bekliyor ve bugüne kadar bizi destekleyen herkese de çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL, (DHA)-

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER