05:31Erciyes'in eteklerinde heyelan riski nedeniyle taşınan mahalledeki bin yıllık 'Roma havuzu' tahrip edildi
Yalova’da ürettiği yoğurdu, 62 yıl boyunca bir marka haline getiren ve geçen yıl 86 yaşında hayatını kaybeden Muzaffer Ahmet Turna’nın ismi, Türkiye’de bir ilk olan yoğurt müzesinde yaşatılıyor.
Ayşen Turna Tüzünataç tarafından babası Muzaffer Ahmet Turna’nın anısını yaşatmak için kurulan müze, Bakanlık tarafından 2024 yılında tescillendi. Dünyada ikinci Türkiye’de ise ilk olma özelliği ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken müzeye ilişkin bilgi veren Ayşen Turna Tüzünataç, “Müzeyi, aile öykülerimizden kurduk. Aile üyelerimin balkanlardan gelerek Türkiye’ye yerleşmesiyle yoğurt, Türkiye’de seri üretime geçti. 2024 yılında Kültür Turizm Bakanlığı tarafından müzemiz resmi olarak onaylandı. Yoğurdun aslında 6 bin yıllık öyküsü var. Anadolu topraklarında yoğurdun mayalandığını, bulunduğunu ve tüm dünyaya ‘yogurt’ ismiyle yayıldığını hepimiz biliyoruz. Yoğurdu sahiplenmekte aslında biraz geç kaldık. Yunanistan ve Bulgaristan yoğurtları biliniyor, ancak yoğurt Anadolu’nun has evladı diyebiliriz” dedi.
‘ÖNEMLİ BİR BAŞARI’
Müzenin dünyada ikinci, Türkiye’de ise ilk yoğurt müzesi olduğunu söyleyen Tüzünataç, “2024 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı somut olmayan kültürel miraslar listesinde yoğurtun da bulunduğu dosyayı UNESCO’ya takdim etti. Süt güğümleri, krema makinası, bakır kaplar gibi 40 çeşit materyalin bulunduğu müze, bu dosyanın içine girdi ve UNESCO’nun 2026 yılında yapacağı sunumda da yer alacak. Yani Muzaffer Ahmet Turna Yoğurt Müzesi, aynı zamanda somut olmayan kültürel miraslar listesi içerisine de girmiş oldu. Bu çok önemli bir başarı” diye konuştu.
‘YOĞURT YAPIMIYLA İLGİLİ BİLGİLER VAR’
Hayatının büyük bir bölümünün süt ve süt ürünleriyle geçtiğini belirten Tüzünataç, “5 sene önce neden bir yoğurt müzesi olmasın diye düşündüm ve bunun araştırmalarını yaptım. Bu şekilde de müzeyi kurmuş oldum. Eskiden yoğurt için kullanılan süt güğümleri, krema makinası, belirli materyaller önceden kömür kazanlarında önce süt pişirilip daha sonra mayalanıp bakır kaplarda servis edilirmiş bununla ilgili bilgiler var. Bir ressam bunun öyküsünü resmetti. Bu müzemizde yer alıyor. Yine yapay zeka ile yoğurdun nasıl yapıldığı geçmişte ve günümüzde bunun öyküsü var. Görsellerle bu anlatılıyor. Müzemiz ücretsiz olarak gezilebilir” ifadelerini kullandı. (DHA)
08:32Genç iletişimciler, 'Haberimiz Olsun' projesiyle mesleki beceri kazanıyor
05:05Yarım asırlık esnafın 'kahve şakaları'
05:41Bebek’te trafiği kapatıp aracında dans eden kadın hastaneye yatırıldı
03:37Su sümbülleri denize sürüklendi
05:43Kayseri'de çiçekçilerde 14 Şubat öncesi erken sipariş mesaisi
07:23Su dolan alt geçitte ölen kamyonet sürücüsünün kardeşi: Umarım son olur
05:17Türk çiçeğinde 160 milyon dolarlık ihracat rekoru