Oynatma Listesi
VİDEO

Türkiye'nin yarış kazanan en genç ralli pilotu Kerem Kazaz: Doğduğumdan beri yarış dünyasının içindeyim

Türkiye Ralli Şampiyonası'nın ilk yarışı olan Sarıkamış Rallisi'nde finişi ilk sırada görerek Türkiye'de ralli yarışı kazanan en genç pilot olan 18 yaşındaki Kerem Kazaz, hedefini dünya şampiyonasına dikti. 18 yaşına 2 ay önce giren ve ehliyetini de yaklaşık 15 gün önce alan Kazaz, Türkiye'de çıktığı ilk yarıştan galibiyetle ayrılmasının kendisi için önemli olduğunu, bunu çok çalışarak başardığını söyledi.

2024 Türkiye Ralli Şampiyonası'nın ilk yarışı Sarıkamış Rallisi, 23-25 Şubat tarihlerinde Kars'ta gerçekleştirildi. Sezonun ilk etabını ehliyetini yaklaşık 15 gün önce alan Kerem Kazaz, Litvanyalı copilotu Andris Malnieks kazanmayı başardı. 1 Balkan, 4 Türkiye Ralli Şampiyonluğu bulunan Ercan Kazaz'ın oğlu olan Kerem Kazaz, elde ettiği başarıyla Türkiye'de ralli yarışı kazanan en genç pilot ünvanını eline geçirdi. Kerem Kazaz, kariyerinde şu ana kadar geçen süreyi, yurt dışında yaptığı yarışları, hedefleri ve hayalleriyle ilgili Demirören Haber Ajansı'na (DHA) açıklamalarda bulundu. Türkiye'de ralli yarışı kazanan en genç pilot olduğu için mutlu olduğunu belirten Kazaz, "Çok genç yaşta böyle bir başarıya imza atmak çok güzel bir şey ama ben buraya çok çalışarak geldim. Zaten biliyorduk buraya gelebileceğimizi ama bunu ilk yarıştan beklemiyorduk. O yüzden mutluyum şu an" diye konuştu.

"DOĞDUĞUMDAN BERİ YARIŞ DÜNYASININ İÇİNDEYİM"

4 yaşında motokros yapmaya başladığını ve 16 yaşında özel izinlerle Avrupa'da yarışlara katıldığını belirten genç pilot, çok uzun bir hazırlık sürecinden geçtiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Doğduğumdan beri yarış dünyasının içindeyim. Babam, 4 kere Türkiye ralli şampiyonu oldu. O yüzden uzun süredir küçüklükten başlayan bir hazırlık süreci var. 4 yaşımda motokros ile başladım. Ardından genç yaşta karting, 15 yaşında ise Türkiye Pist Şampiyonası'na katıldım. 16 yaşında Murat Bostancı sayesinde DriveToTheFuture projesiyle Avrupa'ya gittik. Çok büyük bir şeydi o zaman. Buralara gelebileceğimi düşünmüyordum. Uzun çalışmalar yaptık, hatalar da yaptık. Büyük deneyim kazandık. İspanya'da yarıştım. TOSFED sayesinde Motorsporları Olimpiyatları'nda ülkemi temsil ettim. Orada da bilmediğim bir otomobille güzel başarılar elde ettim. İspanya'da gençler kategorisinde ikinci oldum. Valencia Rallisi'ni kazandım. Bu sene Estonya'ya gidip dört çeken bir otomobille karda antrenmanlara başladım. Türkiye'ye gelmeden önce Letonya'da üç yarış yaptık. Şampiyonaya böyle bir hazırlık yapıp gelen olmuyor. Kar deneyimi olan da Türkiye'de neredeyse kimse yok. Bir avantajım vardı ama bu yarışta hatalar yapmama rağmen kazandım."

"TOPRAKTA KENDİMİ DAHA RAHAT HİSSEDİYORUM"

18 yaşında olmasına rağmen asfalt, toprak ve kar rallilerinde tecrübe edindiğini ve bunun başarı elde edebilmek adına önemli olduğunu söyleyen Kerem Kazaz, "Toprakta kendimi daha rahat hissediyorum ama asfalt ve karda da gelişmeye çalışıyorum. Hepsinde en hızlı olabilmek önemli. Bunun için de yurtdışındaki önemli pilotlardan destek alıyorum. Copilotum çok değerli birisi. Her birinde hızlı olabilmek, dünya şampiyonasında başarılı olabilmek için önemli olan bir şey. Bunu yapamazsam daha ileri gidemem" ifadelerini kullandı.

"YURT DIŞINDA BİR TÜRK GÖRÜNCE HIZLI OLABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNMÜYORLARDI"

16 yaşından bu güne kadar geçen süreçte Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yarışlara katıldığını ve orada yaşadığı deneyimleri anlatan Kazaz, "Yurt dışında bir Türk görünce hızlı olabileceğimizi düşünmüyorlardı. Tersini göstermiş olduk. İlk senelerimde hızlı gitmiyor, yarışı bitirmeye çalışıyordum. İnsanların beklentisi de düşüyordu. 'Kerem hızlı değil' deniliyordu ama hızlı gitmeye başladığımızda da kazanabileceğimizi gösterdik. Yavaş gitmek benim için sadece kilometre kazanmaktı. Bu yarışları en iyi şekilde nasıl yapabileceğimi görmüş oldum. Şimdi hızlı gitme kısmı başlıyor" şeklinde konuştu.

"BABAMLA FİKİR AYRILIKLARINA DÜŞEBİLİYORUZ"

4 Türkiye Şampiyonluğu bulunan ve Türkiye Ralli tarihinde önemli başarılara imza atmış olan babası Ercan Kazaz ile arasındaki iletişimle ilgili olarak ise Kerem Kazaz şu ifadeleri kullandı:

"Babamla fikir ayrılıklarına gelip kavga etme durumlarına da gelebiliyoruz. 'Yavaş git' diyor bana, benim için de problem bu aslında. Haklı olduğu konular da oluyor. Bana pilotaj anlamında desteği olmadı. Her zaman kendi kendime öğrenmemin daha iyi olacağını düşündü. Ben de öyle yaptım. Fikirleri önemsiyorum. Dinleyip düşünerek kararımı veriyorum."

"BENİM HEDEFİM DÜNYA ŞAMPİYONASI"

Türkiye şampiyonasının önemli olduğunu ancak hedefinin dünya şampiyonasında başarı elde etmek olduğunu söyleyen genç pilot, "Babamın rekorunu egale etmek gibi bir amacım yok. Türkiye şampiyonası benim için önemli bir şampiyona ama hedefim değil. Benim hedefim Dünya şampiyonası. Türkiye Şampiyonası'nı o kadar uzun süre takip etmeyi düşünmüyorum. Bu sene şampiyon olma hedefimiz var ama bu gelişim senesi. Seneye Dünya Ralli Şampiyonası'nda bu otomobille daha büyük şeyler başarabilmek istiyorum. Bu sene bazı Dünya şampiyonası yarışlarına katılacağız ama bunlar hazırlık amaçlı olacak. Hızlı gitmeyi ve bir şeyler başarmayı deneceğim. Seneye Dünya Ralli Şampiyonası'nın VRC2 olan klasmanında takım pilotluğu hedefliyorum. Dünya şampiyonasında ilk 5'e dahi girmek çok önemli olur benim için" diyerek sözlerini noktaladı.

ERCAN KAZAZ: TÜRKİYE'DEN DÜNYA PARKURLARINA BİR PİLOT ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ

Kerem'in genç yaştan bu yana iyi bir pilot olabilmek adına çalıştığını belirten baba Ercan Kazaz, "Tabii 2,5 senelik, hatta tamamını söylersek 4 senelik büyük bir çalışmanın sonucu. Bir baba olarak mutlu ve gururluyum. Parkur Racing olarak bu işe ciddi olarak yatırım yapıldı. Bu yatırımların sonucunda bunlar geldi. Başarının büyük kısmı Kerem'e ait. Çok ciddi büyük bir çalışma var. Devamının gelmesi lazım. Türkiye'den dünya parkurlarına bir pilot çıkarmaya çalışıyoruz. Bütün çabamız bu. İnşallah sonuna varacağız" diye konuştu.

"BİZİM İÇİNDE OLDUĞUMUZ DÖNEMLE, KEREM'İN İÇİNDE OLDUĞU SİSTEM ÇOK FARKLI"

Dünya çapında başarılı olmuş Türk pilotların olmadığını belirten Ercan Kazaz, pandemide 2 yıl kaybettiklerini ve artık adımları daha hızlı atmaları gerektiğini belirtti. Kerem'e tavsiyeler verdiğini vurgulayan Ercan Kazaz, ""Bizim içinde olduğumuz dönemle, sistemle Kerem'in içinde olduğu sistem çok farklı. Yukarıdaki hedefler için hızlı olmalı arabayı da tek parça tutmalı. İkisini orta noktada bulunca başarı geliyor. Bu işler ciddi sponsorlarla yapılıyor. Bütçelere dikkat etmek gerekiyor. Bu bütçeleri araba tamir etmeye harcarsak yarışları azalıyor. Derdimiz, çok yarış yapmak. Kilometreleri tecrübe olarak en hızlı şekilde elde etmek. O doğrusunu yapıyor. Sadece tavsiye veriyorum. Arabayı bitiş çizgisine getirirsen çok daha iyi olur diye. O kendine göre elinden geleni yapıp en uygun şeyi yapıyordur" şeklinde konuştu.

"BİZİM İÇİN YARIŞ OTOMOBİLİ ELDE ETMEK DÜNYADAKİ BİR PİLOTTAN ÇOK DAHA ZOR"

Türkiye'de ralli sporunun geleceğiyle ilgili de düşüncelerini aktaran Ercan Kazaz, "Federasyonun vereceği destek ve onun alacağı stratejik kararlar yön verecektir. Bu manada Türkiye Otomobil Federasyonu tarafından geçtiğimiz sene ciddi destek verildi. Umarım bu destek sürecektir. Türkiye'de bazı kanunların değişmesi gerekiyor. Bizim için yarış otomobili elde etmek dünyadaki bir pilottan çok daha zor. Benzini bile bulmak çok daha zor. Bu mücadeleyi verip yarışıyorsunuz. Federasyon elinden geleni yapıp en tepede bizi temsil ediyor. Bu kararların çıkması için mücadele ediyor. Bunlar olursa Türkiye'de otomobil sporunun önü çok açık" diyerek sözlerini noktaladı.

Sezer AFŞAR - Ali DANAŞ / İSTANBUL,(DHA)

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER