Oynatma Listesi
VİDEO

Türksat yedeklilik merkezi, Ankara'da açıldı

TÜRKSAT sistemlerinin yedeklendiği merkez, Ankara'da açıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Merkezimiz, Türksat bünyesinde yürütülen hizmetlerin, olağanüstü durumlar veya sistem kaynaklı acil durumlarda, yayıncılık hizmetlerinin kesintiye uğramaması açısından büyük öneme haizdir" dedi.

Bakan Uraloğlu, Kahramankazan Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde Türksat Uydu Yer Sistemleri Yedeklilik Merkezi'nin açılışına katıldı. Uraloğlu'na, Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok da eşlik etti. Burada konuşan Uraloğlu, 15 Temmuz darbe girişiminde Türksat'ın Gölbaşı Yerleşkesi'ne gerçekleştirilen saldırıya işaret ederek, Türksat'ın stratejik önemine dikkat çekti. Uraloğlu, darbecilerin Türksat'ı hedef aldığını belirterek, "Hainlerin karşısında dimdik duran Türksat çalışanı kardeşlerimiz sayesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın milletimizi meydanlara davet eden sözleri, televizyonlarda yayınlandı. 15 Temmuz gecesi Türksat'ta yaşanan çatışmada şehit olan Ahmet Özsoy ve Ali Karslı kardeşlerimize ve bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Onlar sayesinde yayınlar aksamadı, insanımız doğru bilgilendirildi. Adeta 'Bir çivi bir nalı, nal bir atı, at bir komutanı, komutan bir orduyu, ordu koca bir ülkeyi kurtarır' misali, Türksat aracılığıyla gerçekleşen bu doğru bilgilendirme ile millet, iradesine sahip çıktı. Darbe girişimini, sokakları ve meydanları doldurarak, ölümü göze alarak başarısızlığa uğrattı. İşte Türksat, ülkemiz ve milletimizin bekası için bu kadar önemli bir kurum. Bu noktada açılışı gerçekleşen merkezimiz, Türksat bünyesinde yürütülen hizmetlerin olağanüstü durumlar veya sistem kaynaklı acil durumlarda, yayıncılık hizmetlerinin kesintiye uğramaması açısından büyük öneme haizdir" dedi. 

'DÜNYANIN İLK 22 UYDU OPERATÖRÜ ARASINDA'

Türksat üzerinden uydu ve uzay teknolojileri, kablo yayıncılığı ve bilişim alanlarında önemli faaliyetler gerçekleştirdiklerini söyleyen Uraloğlu, "Bir yandan milli uydu ekosisteminin geliştirilmesi için çalışırken diğer yandan bilişim ve uzay teknolojileri altyapılarının kurulmasına ve küresel pazarlara açılmaya yönelik önemli adımlar atıyoruz. Türkiye'nin jeopolitik konumunun uzaydaki karşılığı sayabileceğimiz, uydu yörünge haklarının korunması ve işletilmesi kapsamında önemli faaliyetler yürütüyoruz. Bugün, uydular üzerinden televizyon ve radyo yayıncılığı ile birlikte internet erişiminde ve diğer katma değerli uydu hizmetlerimizle bölgemizde lider konumdayız. Ayrıca Türksat, dünyada ilk 22 uydu operatörü arasında yer alıyor" diye konuştu.

'LİDER KONUMUMUZU GÜÇLENDİRECEĞİZ'

Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu Türksat 6A ile uzay ve uydu teknolojileri alanında teknik bir devrim gerçekleştirdiğini belirten Uraloğlu, "Türksat 6A, pek çok zorlu testi başarıyla tamamladı ve yaptığımız değerlendirmeler sonucunda 2024 yılı mart ayında yer teslimi gerçekleşecek. Bu aşamadan sonra da SpaceX firması ile yapılan anlaşma doğrultusunda Türksat 6A'yı haziran ayı içerisinde yörüngesine fırlatmayı hedefliyoruz. Türksat 6A hizmete başladığında diğer uydularımız ile kapsanamayan Güneydoğu Asya gibi yeni coğrafyalara da hizmet sunarak bölgemizdeki lider konumumuzu daha da güçlendireceğiz" dedi.

Rukiye MEYVECİ- Canberk ÖZTÜRK/ANKARA, (DHA)

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER