Oynatma Listesi
VİDEO

Uluslararası ATOMEXPO-2024 Forumu Rusya’da başladı

Uluslararası ATOMEXPO-2024 Forumu kapılarını açtı. Rusya’nın Soçi kentinde iki gün boyunca sürecek olan nükleer enerji zirvesi, terör saldırısında hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı.

Nükleer enerji endüstrisinin en önemli zirvelerinden olan Uluslararası ATOMEXPO-2024 Forumu Rusya’nın Soçi kentinde başladı. Moskova’daki Crocus City Hall konser salonuna 22 Mart’ta düzenlenen ve şimdiye kadar 137 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısı sonrası güvenlik önlemlerinin artırıldığı zirvenin açılışında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Çeşitli ülkelerden kamu kurum yöneticilerini, nükleer enerji alanında faaliyet gösteren şirketlerin temsilcilerini ve alanında uzman isimleri bir araya getiren zirvenin selamlama konuşmasını Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi yaptı. Likhacyev ve Grossi yaptıkları konuşmada terör saldırısında hayatını kaybedenleri andı.

Çok sayıda iş görüşmesi ve iş birliği anlaşmalarına da ev sahipliği yapması beklenen forum kapsamında nükleer enerjinin iklim değişikliğiyle mücadeledeki rolü tartışılacak.

Açılışında konuşan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, "Forum, nükleer olayların küresel takviminde önemli bir dönüm noktası haline geldi. Atomexpo, yenilikçi enerji çözümleri arayışı ve nükleer enerjinin geleceğine ilişkin tartışmalar bağlamında oldukça önemli. Rosatom, teknoloji geliştirme bağlamında sadece Rusya Federasyonu'nda değil, uluslararası arenada da önemli bir rol oynuyor. Rosatom'un Türkiye, Mısır ve Bangladeş'te geliştirmekte olduğu birçok projenin sahalarını bizzat ziyaret ettim. Bunlar uluslararası düzeyde büyük başarılardır. Rosatom yenilikçi teknolojiler geliştiriyor: küçük modüler reaktörler, 3+ Nesil reaktörler ve 4. Nesil reaktörler. Üç yıl önce, dünyanın ilk kurşun soğutmalı hızlı reaktörü BREST-OD-300'ün temeline ilk betonun dökülmesinde birlikte yer aldık. UAEA bu tür projelere katılacaktır. İleriye dönük ve şu anda uygulanmaya başlanan teknolojileri tanıyoruz. IAEA her zaman düzenli Atomexpo forumu gibi önemli nükleer etkinliklere katılacaktır. Nükleer enerjinin geliştirilmesine odaklananların her zaman yanında olacağız" dedi.

Yiğit Can HELVACI/RUSYA, (DHA)

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER