Oynatma Listesi
VİDEO

Üniversite mezunlarının yüzde 72’si lisans eğitiminde öğrendiklerinin hızla eskidiğini söylüyor 

Uluslararası eğitim platformu Laba’nın, NielsenIQ Türkiye araştırma şirketi ile 2022 yılında gerçekleştirdiği Türkiye geneli E-Learning (e-öğrenme) Algı Araştırması’nın sonuçları açıklandı. 21-45 yaş arası aktif iş hayatına katılım sağlayan ve online eğitim alan katılımcılar ile gerçekleştirilen araştırmadan elde edilen bulgulara göre online eğitimleri tercih eden katılımcıların yüzde 72’si üniversitede öğrendikleri bilgilerin hızla eskidiğini söylerken katılımcıların sadece yarısı üniversite diplomasını hedefledikleri kariyer ve maddi kazanç noktasında yeterli buluyor. Aynı araştırmada pandemi ile online eğitim satın alma oranı yüzde 54’e ulaştığı belirlendi.

Pandemi dönemiyle yükselen bir trend haline gelen online eğitimler, katılımcıların kariyerlerini ve iş yaşamını desteklemenin yanı sıra çalışma ve iş arama motivasyonlarında da önemli bir yere sahip. Online eğitimler, özellikle aktif çalışma hayatı olan kişilerin en çok tercih ettiği eğitim alma yöntemlerinin başında geliyor. 48 ülkede faaliyet gösteren uluslararası eğitim platformu Laba’nın, NielsenIQ Türkiye araştırma şirketi ile 2022 yılında gerçekleştirdiği Türkiye geneli E-Learning Algı Araştırması’nın sonuçları Ortaköy’de bir kafede Laba CEO’su Yevhen Feldman, Laba Türkiye Ülke Müdürü Elif Tuzlakoğlu, Nielsen Non-FMCG Sektör Lideri Dilek Baylam ve çok sayıda basın mensubunun katıldığı toplantıyla açıklandı.  

ARAŞTIRMA 11 İLDEN 506 KİŞİ İLE YAPILDI  

Türkiye çapında iş dünyasına yönelik e-learning eğitim algısını ve yükseköğretim kurumlarına yönelik bakış açısını öğrenmek amacıyla yapılan araştırmaya İstanbul, İzmir, Adana, Erzurum, Trabzon gibi 11 ilden 506 kişi katıldı. Kantitatif araştırma yaklaşımı online (CAWI) veri toplama tekniğiyle yapılan çalışmada iş dünyasıyla ilgili insan kaynakları, pazarlama, yönetim, analiz gibi programlara yönelik online eğitim alan kişiler yer aldı. 21-45 yaş arasındaki kişilerle gerçekleşen araştırmada kadın ve erkek dağılımı yüzde 50 olarak belirlendi.  

FELDMAN: HER YERDEN HER ZAMAN EĞİTİME ULAŞABİLİR HALE GELİNDİ 

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Laba CEO’su Yevhen Feldman, “2015 yılında Ukrayna’da değişime ihtiyaç vardı. Biz de küçük şirketleri tecrübe sahibi kişilerle bir araya getirmek için harekete geçtik ihtiyacın olduğunu gördük ve Laba’yı kurduk. Sadece iş dünyasına odaklanmadık farklı alanlarda da çalışmalarımız oldu. Dünyanın önde gelen ülkelerinde online eğitim veren platformlar sıralamasında ilk üçte olmayı hedefliyoruz. Tabi ki pandemi sektörümüzü etkiledi ama öncesinde de online eğitime talep vardı. Klasik eğitimde insanlar yer ve zamanla sınırlandırılmışlardır. İnternetin insanlara sunduğu fırsatla bu sınırlardan kurtuldu. Her yerden her zaman eğitime ulaşabilir hale geldiler. Bir öğretmenin, CEO’nun örneğin Artvin’deki bir kişiye ulaşması mümkün değildi. Aynı zamanda masraflı da işte online eğitimle biz bu masrafları da düşürüyoruz. Araştırma Türkiye’deki eğitim sektörünün çok dinamik olduğunu gösterdi. Bu anlamda yapacak çok işimiz var. Çalışmadaki rakamlar çok etkileyici süreç içerisinde yerimizi alacağız. Online eğitime ilgi duyanlar birkaç yıl içerisinde ismimizi mutlaka biliyor olacak” dedi. 

TUZLAKOĞLU: ARAŞTIRMA SEKTÖRE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK 

Laba Türkiye’nin Ülke Müdürü Elif Tuzlakoğlu ise yapılan E-Learning Algı Araştırması’nın genel anlamda sektöre büyük bir katkısı olacağını ve şirketlerin eğitim alanına daha çok yatırım yapması gerektiğini dile getirdi. Tuzlakoğlu, “Geçen yıl haziran ayında Laba Türkiye organizasyonunu başlattık. Pazara hızlı bir giriş yaptık çünkü pandemiyle online eğitim önem kazandı. Pazarı ölçümlemek için bu algı araştırmasını yaptık. Nielsen ile bir yolculuğa çıkarak bir araştırma projesine imza attık. Yüzde 72’lik sonuç bizim için teşvik edici oldu. Hedef kitlemizi belirleyip pazara yönelik hedeflerimizi netleştirmemize ışık tuttu. Pandemi sonrasında satışlarımızda herhangi bir düşüş olmadı bu trendin devam edeceğini düşünüyorum. Araştırma eğitime bakış açışını geliştirecektir” diye konuştu.  

Araştırmanın sonuçlarına göre online eğitim alanların yüzde 72’si, üniversitede öğrendikleri bilgilerin hızla eskidiğini dile getirirken katılımcıların sadece yarısı üniversite diplomasını, hedefledikleri kariyer ve maddi kazanç noktasında yeterli buluyor. 

PANDEMİ İLE ONLİNE EĞİTİM SATIN ALMA ORANI YÜZDE 54’E ULAŞTI 

Katılımcıların yüzde 54’ü, daha önce online eğitim almadıklarını ve pandemiden sonra online eğitimleri tercih etmeye başladıklarını söylüyor. Sonuçların tesadüf olmadığına değinen Laba Türkiye Ülke Müdürü Elif Tuzlakoğlu, pandemi döneminin evden çalışma modelinin şekillenmesinde etkili olduğuna ve çalışanların bu sayede kişisel gelişimleri için daha çok zaman yaratabildiklerine dikkat çekti. 

KATILIMCILARIN SADECE YARISI DİPLOMASINI YETERLİ BULUYOR 

Yakın zamanda iş dünyası ile ilgili online eğitim satın aldığını belirten katılımcıların yüzde 72’si üniversitede öğrendikleri bilgilerin hızla eskidiğini söylüyor. Yapılan araştırmaya göre katılımcıların sadece yüzde 50’si üniversite diplomasının hedefledikleri kariyer için yeterli olduğunu düşünürken yüzde 54’ü, kendi işini kurmasında ve çok kazanmasında üniversite eğitiminin etkili olacağını düşünüyor. Katılımcıların yarısı, daha az para kazanacağını bilse bile kesinlikle üniversitede eğitim gördüğü alanda çalışmak istediğini söylüyor. 

Online eğitimleri tercih etme sebepleri arasında yüzde 59 oranıyla kariyere katkı sağlaması başı çekerken bireysel gelişimlerine katkı sağlaması nedeniyle tercih edenlerin oranı yüzde 57 olarak öne çıkıyor. Sadece yeni şeyler öğrenmek istedikleri için online eğitim alan katılımcıların oranı ise yüzde 50. Katılımcıların online eğitim seçimlerinde etkili olan en önemli unsur ise yüzde 59 ile eğitmen kalitesi olarak öne çıkıyor. 

ONLİNE EĞİTİM YÜZDE 31 ORANIYLA EN ÇOK KIŞ MEVSİMİNDE TERCİH EDİLİYOR 

Araştırma katılımcılarına iş dünyası ile ilgili eğitimleri hangi sıklıkla almayı tercih ettikleri sorusu yöneltildiğinde, katılımcıların yüzde 15’i 2 haftada 1, yüzde 10’u 3 haftada 1, ve yüzde 15’i ise ayda 1 kez eğitim almayı tercih ettiklerini dile getiriyor. Tüm katılımcılar özelinde bir değerlendirme yapıldığında ise ortalama olarak bir kişinin yılda 9 kez online eğitim satın aldığı dikkat çekiyor. Katılımcıların yüzde 31’i ise en çok kış mevsiminde online eğitim satın almayı tercih ettiklerini belirtiyor. Online eğitim tercihlerinin mevsime bağlı olmadığını belirten katılımcıların oranı ise yüzde 29. 

KATILIMCILARIN YÜZDE 88’İ ÇALIŞTIKLARI ŞİRKETİN EĞİTİM PLANLAMASI YAPMASININ KENDİSİNİ MOTİVE EDECEĞİNİ SÖYLÜYOR 

Katılımcılar için çalışılan veya ileride çalışılacak şirketin online eğitime yönelik desteği büyük bir önem taşıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 84’ü online eğitimlerin yeniliğe teşvik ettiğini, yüzde 82’si ise iş verimini yükselttiğini belirtiyor. İş seçiminde eğitim fırsatlarının tercih sebebi olmasına yönelik katılım oranı yüzde 84 olarak ortaya çıkıyor. Katılımcıların yüzde 88’i ise şirketlerin çalışanlarına özel eğitimler planlamasının motivasyonu artıracağını dile getirirken katılımcıların yüzde 57’sinin eğitim ödemelerini şirketleri yapıyor.  

Araştırmaya katılanların yüzde 79’u iş seçiminde kurumun sunduğu eğitim fırsatlarını göz önünde bulunduruyor. Katılımcılar, kendileri için satın alınan eğitimlerle özel hissettiklerini ve bilgi boşlukları var ise onları kapatarak sürekli olarak gelişimlerini sürdürdüklerini belirtiyor.  

LABA HAKKINDA 

Uluslararası eğitim platformu Laba, 7 yıldır alanında profesyonel eğitmenler ve yazarların yer aldığı online eğitim sistemi ile kullanıcılarının profesyonel kariyerlerinin gelişimine katkı sağlamaktadır. 'Zekiler Sevilir' sloganıyla yola çıkan eğitim platformu şimdiye kadar 48 ülkede 52 binden fazla kullanıcıya ulaştı. Laba, insan kaynakları, iş ve finans, pazarlama, yönetim, analiz ve programlar olmak üzere 6 ana dalda 60’tan fazla online kurs içeriği sunmaktadır.

Gül KABA-Özgür KUMANOVALI/İSTANBUL, (DHA) –  

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER