06:31İki kolunu kaybetti; yılmadı KAAN’ın modelleyecisi oldu, Atmaca ve Cirit projelerinde yer aldıTürkiye'de küçükbaş hayvan varlığı bakımından ilk sıralarda yer alan Van'da, özellikle Gürpınar ilçesinde yetiştirilen Norduz koyunu dikkat çekiyor. Dünyada sadece Gürpınar ilçesinin Norduz bölgesinde bulunan bu koyun, dayanıklılık, yaşama süresi ve adaptasyon yeteneğiyle biliniyor. Kendisine has özellikleri ile diğer türlerinden ayrılan Norduz koyunu, Türkiye'nin önemli gen kaynakları arasında ve nesli koruma altında bulunuyor. Bu koyunların başka özelliği de 13 kaburgasının bulunması.
NESLİ TEHLİKEYE GİRDİ
Bölgede 1990'lı yıllarda yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle birçok yetiştiricinin hayvanlarını satarak göç etmesi, Norduz koyununun da neslini tehlikeye soktu. Ancak Gürpınar'a yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Geçerli Mahallesi'nde hayvanlarını satmayarak bölgede kalan yetiştiriciler, bu ırkın günümüze ulaşmasında önemli rol oynadı. 2007 yılında Norduz koyununu koruma çalışmaları resmi olarak başlatıldı. Norduz koyununun korunması ve yetiştirilmesi amacıyla 2018 yılında YYÜ bünyesinde Norduz Koyunu ve Keçisi Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Bu merkez, Gürpınar ilçesinde yetiştirilen ve üstün özellikler gösteren Norduz koyunu ile ilgili çalışmalar sürüyor.
DOĞUMLAR BAŞLADI
Merkez Müdürü Doç. Dr. Selçuk Seçkin Tuncer, Norduz koyununun bölge için önemli olduğunu belirterek, "Bu ırk, yok olma tehlikesi altında. Burada Van Kedisi neyse aslında Norduz koyunu da aynı şekilde korunması gereken, buranın sembol değerlerinden biri. Şu an doğum mevsimindeyiz ve 31 Norduz kuzusu dünyaya geldi. Merkezimizde yıllar itibarıyla yüzde 25 oranında ikizlik oranı mevcut. Tabii beslenme ve bakımına göre bu oran daha da yükselebilir. Doğum mevsimindeyiz ve bir o kadar daha doğum bekliyoruz. İçeride gebe koyunlarımız da var" dedi.
ÖNEMLİ BİR IRK
Norduz koyununun önemli bir değer olduğunu belirten Doç. Dr. Tuncer, "Kıymetli bir değer tabii. Gen havuzu açısından çok önemli. Ne kadar gen havuzu çoğalır ve korursak, çünkü dünyada 200’den fazla ırk var, ne kadar korursak ilerde o kadar çeşitlilik olacaktır. Bu bölgenin de lokal ırkıdır. Tıpkı Van Kedisi gibi buranın lokal yerli ırkı ve korunması lazım. Bu Norduz koyun ırkının özellikle teşvik edilmesi lazım. Yapılan teşviklerle bu ırkın yok olması önlenebilir" diye konuştu.
00:52Küçükçekmece'de seyir halindeki otomobilden rastgele ateş açan 3 şüpheli tutuklandı
00:37Jandarma 1847 şüpheliyi fotokapanlarla yakaladı
03:21Gaziosmanpaşa’da yokuş aşağı kayan otomobil doğal gaz kutusuna çarptı; 3 katlı bina tahliye edildi
00:40Araçlarından inip trafikte kavga eden sürücülere 362 bin TL para cezası
00:14Sahilde bulduğu İHA'yı, arazı aracıyla evine götürdü
00:27Kırşehir'de asayiş uygulama noktalarını paylaşan Whatsapp gruplarına operasyon: 12 gözaltı
00:38Hafriyat kamyonundan fırlayan taşın otomobilin camını kırdığı anlar kamerada