İzmir lezzetleri görücüye çıktı

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)-İZMİR'de Bir Sofrada Miras temasıyla kutlanan Türk Mutfağı Haftası'nın açılış töreninde İzmir gevreği, İzmir boyozu, İzmir lokması, İzmir şambalisi, İzmir tulumu ve Urla sakız enginarı gibi lezzetler beğeniye sunuldu.
Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri, İzmir Valiliği ev sahipliğinde ve İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda 21 Mayıs - 8 Haziran 2026 tarihleri arasında İzmir'in farklı noktalarında gerçekleştiriliyor. Bu yıl 'Bir Sofrada Miras' temasıyla düzenlenen etkinliğe İzmir Kültür Sanat Fabrikası ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanlığı ve Emine Erdoğan himayelerinde 2022 yılından bu yana her yıl farklı bir tema ile Türkiye'de ve yurt dışı temsilciliklerde kutlanan Türk Mutfağı Haftası'nın açılış törenine İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir İl Turizm ve Kültür Müdürü Sadık Doğruer, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli ve çok sayıda kişi katıldı. Açılış programı kapsamında, İzmir gevreği, İzmir boyozu, İzmir lokması, İzmir şambalisi, İzmir tulumu ve Urla sakız enginarı gibi İzmir'e özgü coğrafi işaretli ürünlerin tanıtıldığı stantlar kuruldu. Türk Mutfağı Haftası kapsamında hafta boyunca İzmir genelinde mutfak atölyeleri, yemek yarışmaları, söyleşiler, seminerler ve çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenecek.
'KÜLTÜRÜMÜZ GELECEĞE TAŞINACAK'
Törende konuşan İzmir Valisi Süleyman Elban, mutfak kültürü ile sadece yeme içme, pişirme, karın doyurma üzerine kurulu bir kültürden bahsedilmediğini söyleyerek, "Aynı zamanda yaşam tarzımızı, geleneklerimizi, sevincimizi, üzüntümüzü, sıkıntımızı, dünyaya bakış tarzımızı, insani ilişkilerimizi, aile arasındaki ilişkileri, komşuluk ve kadın erkek ilişkilerini mutfak kültürümüzde ve sofra adabında yansıtıyoruz. Dolayısıyla aslında bu yılın temasına da çok uygun olan bu sofranın bir miras olması aynı zamanda bizim mutfak kültürümüzle birlikte toplumsal hafızamızı, geleneksel kültürümüzü de gelecek toplumlara taşımış olacak. Bununla sadece bir yemekten değil, çok özel bir kültürden bahsediyoruz. Dolayısıyla bu özel kültürü yaşatmak, bu mirası gelecek nesillere taşımak bizim için hakikaten büyük bir onur. Bugün Avrupa'da mevcut ülkenin kültürüne ait neredeyse hiçbir şey bulamıyorsunuz. Ülkemize gelen insanların ise aylarca kalsalar bizim mutfağımızdaki yemekleri yiyerek tüketmek konusunda gerçekten sıkıntı çekeceklerini biliyoruz" ifadelerini kullandı.
TÜRK MUTFAĞINDA AİLE VURGUSU
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Sadık Doğruer ise Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında tadım şenlikleri de yapılacağını belirtip, "Yarından itibaren ustalarımızın, esnaflarımızın, lokantalarımızın, ticaret odalarımızın ve esnaf birliklerimizin tadım etkinlikleri üniversitedeki söyleşilerle devam edecek. 5'incisini kutladığımız Türk Mutfağı Haftası'nda bu yıl Türk sofrasında sevgi, saygı, samimiyet ve aile teması işlenmektedir" dedi.
'SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS'
İTB Başkanı Işınsu Kestelli de mutfak kültürünün bir toplumun tarihsel yolculuğunu sergilediğini dile getirip, "Mutfak kültürü coğrafi etkileşimlerini ve inanç dünyasını en berrak şekilde yansıtan, somut olmayan kültürel mirasların başında gelir. Dünyanın en zengin mutfaklarından biri olarak kabul edilen Türk mutfağı da birçok coğrafyaya ve topluma ait kültürel bir harmonidir. Orta Asya bozkırlarından başlayıp Anadolu'nun kadim topraklarında nihayete eren, binyıllık bir göç, fetih ve uyum hikâyesidir.Türk mutfağının tarihsel gelişimi; Orta Asya'nın göçebe mirası, İslamiyet'in kabulüyle gelen Arap ve Fars etkisi ve Anadolu'nun yerleşik medeniyetleriyle kurulan senkronizasyonun bir bileşkesidir" diye konuştu.
Konuşmaların ardından protokol standları gezerek tadım yaptı.(DHA)






