Son dakika balık ölümleri haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan balık ölümleri gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan balık ölümleri haber sayfamızda...
İzmir Körfezi'nde kötü koku sürüyor; denizin rengi kahverengiye döndüİzmir Körfezi'nde kirliliğe bağlı yayılan kötü koku Alsancak, Bayraklı, Karşıyaka ve Turan sahillerinde etkili olurken, denizin rengi de kahverengiye döndü. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Bu koku ve körfezin renginin koyu kahverengi ve kızıla dönmesi de plankton patlamasından kaynaklanıyor" dedi.
Botan Çayı’nda toplu balık ölümleriSiirt’te, Botan Çayı’nda son bir haftada görülen toplu balık ölümleri nedeniyle Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından inceleme başlatıldı.
Botan Çayı’nda toplu balık ölümleriSiirt’te, Botan Çayı’nda son bir haftada görülen toplu balık ölümleri nedeniyle Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından inceleme başlatıldı.
İzmir Körfezi'nde balık ölümleri sürüyorİzmir Körfezi’nde ölü balıklar kıyıya vurmaya devam ediyor. Özellikle Bayraklı, Karşıyaka, Turan sahillerinin yanı sıra Konak’taki kordon boyunda kıyıya vuran ölü balıklar ekipler tarafından toplanıyor.
İzmir Körfezi'nde balık ölümleri sürüyorİzmir Körfezi’nde ölü balıklar kıyıya vurmaya devam ediyor. Özellikle Bayraklı, Karşıyaka, Turan sahillerinin yanı sıra Konak’taki kordon boyunda kıyıya vuran ölü balıklar ekipler tarafından toplanıyor.
İzmir Körfezi'nde balık ölümleriİzmir'de geçen yıl körfezdeki kirliliğe bağlı oluşan ve hava sıcaklığının artmasıyla yeniden ortaya çıkan pis koku zaman zaman bölgede etkisini sürdürürken, balık ölümleri de tekrar başladı. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "2023 yılında kötüye gittiğimiz konusunda uyarılarda bulunduk. Fabrikalardan ve derelerden gelen suyun arıtması gerektiğini vurguladık" dedi.
İzmir Körfezi'nde balık ölümleriİzmir'de geçen yıl körfezdeki kirliliğe bağlı oluşan ve hava sıcaklığının artmasıyla yeniden ortaya çıkan pis koku zaman zaman bölgede etkisini sürdürürken, balık ölümleri de tekrar başladı. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "2023 yılında kötüye gittiğimiz konusunda uyarılarda bulunduk. Fabrikalardan ve derelerden gelen suyun arıtması gerektiğini vurguladık" dedi.
Kuraklık nedeniyle Çınarlı Göleti'nde balık ölümleri arttıBursa’nın Mudanya ilçesinde vahşi sulama yöntemleri ve kuraklığın etkisiyle kuruma noktasına gelen Çınarlı Göleti’nde su seviyesinin hızla düşmesiyle balık ölümleri arttı. Gölette binlerce balığın telef olduğunu söyleyen Çınarlı Mahallesi Muhtarı Mehmet Turan, “Bir an önce yetkililerin buraya su takviyesi yapması ya da kalan balıkların sağlıklı bir şekilde başka barajlara nakledilmesi gerekiyor” dedi.
Kuraklık nedeniyle Çınarlı Göleti'nde balık ölümleri arttıBursa’nın Mudanya ilçesinde vahşi sulama yöntemleri ve kuraklığın etkisiyle kuruma noktasına gelen Çınarlı Göleti’nde su seviyesinin hızla düşmesiyle balık ölümleri arttı. Gölette binlerce balığın telef olduğunu söyleyen Çınarlı Mahallesi Muhtarı Mehmet Turan, “Bir an önce yetkililerin buraya su takviyesi yapması ya da kalan balıkların sağlıklı bir şekilde başka barajlara nakledilmesi gerekiyor” dedi.
Bursa’daki 42 yıllık Çınarlı Göleti kuruma tehlikesiyle karşı karşıya; balıklar can çekişiyorBursa’nın Mudanya ilçesindeki Çınarlı Göleti, vahşi sulama yöntemleri ve kuraklığın etkisiyle kuruma noktasına geldi. Su seviyesinin düşmesiyle gölette balık ölümleri de artarken, Kaymakoba Mahalle Muhtarı Murat Şen, “Son 10 gün içinde göletteki su fazlasıyla tüketildi. Balıklar dar bir alana sıkıştı, adeta can çekişiyor. Bu durum devam ederse göletteki yaşam tamamen sona erecek” dedi.
Bursa’daki 42 yıllık Çınarlı Göleti kuruma tehlikesiyle karşı karşıya; balıklar can çekişiyorBursa’nın Mudanya ilçesindeki Çınarlı Göleti, vahşi sulama yöntemleri ve kuraklığın etkisiyle kuruma noktasına geldi. Su seviyesinin düşmesiyle gölette balık ölümleri de artarken, Kaymakoba Mahalle Muhtarı Murat Şen, “Son 10 gün içinde göletteki su fazlasıyla tüketildi. Balıklar dar bir alana sıkıştı, adeta can çekişiyor. Bu durum devam ederse göletteki yaşam tamamen sona erecek” dedi.
Çanakkale'de kısmen kuruyan çayda toplu balık ölümleri sürüyorÇanakkale'nin Biga ilçesinde Kocabaş Çayı'nın bazı bölümlerinde yaşanan kuraklık nedeniyle balık ölümleri yaşanmaya devam ediyor.Biga ilçesinde bulunan Kocabaş Çayı'nda, 1 ay önce ölü balıkları gören vatandaşlar, durumu yetkililere bildirdi. İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan incelemelerde, balık ölümlerinin yaşanan kuraklık nedeniyle çayın bazı bölümlerinde su seviyesinin düşmesi ve oksijen yetersizliğinden kaynaklandığı tespit edildi. Kısmen kuruyan çayda toplu balık ölümlerinin sürdüğü bildirildi.
Prof. Dr. Özkan: Körfez 1-2 yılda düzelir demekle kendimizi kandırmış oluruzİzmir Körfezi'nde geçen yıl kirlilik nedeniyle ortaya çıkan kötü koku ve balık ölümleri bu yıl da görüldü. İzmir Körfezi Bilim Kurulu Üyesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan, alınan tedbirlerle balık ölümleri miktarında azalma yaşansa da sorunun köklü olduğunu belirtip, "İzmir Körfezi 40 yıllık bir süreçte bu hale geldi. 1-2 yılda körfez düzelir, demekle kendimizi kandırmış oluruz" dedi.
Prof. Dr. Özkan: Körfez 1-2 yılda düzelir demekle kendimizi kandırmış oluruzİzmir Körfezi'nde geçen yıl kirlilik nedeniyle ortaya çıkan kötü koku ve balık ölümleri bu yıl da görüldü. İzmir Körfezi Bilim Kurulu Üyesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan, alınan tedbirlerle balık ölümleri miktarında azalma yaşansa da sorunun köklü olduğunu belirtip, "İzmir Körfezi 40 yıllık bir süreçte bu hale geldi. 1-2 yılda körfez düzelir, demekle kendimizi kandırmış oluruz" dedi.
Katı atık bertaraf tesisi borusunun patlaması sonrası balık ölümlerine incelemeGiresun’un Görele ilçesine bağlı Çavuşlu beldesindeki katı atık bertaraf tesisinin dere içerisindeki atık su tahliye borusu patladı. Derede çoklu balık ölümleri yaşanırken, beldedeki su motorları tedbir amaçlı kapatılınca, yöre halkı susuz kaldı. Tutanak tutan belediye ekiplerinin, dereden aldığı numuneler, incelemeye alındı. Muhtar Sami Durmuş, dereden kötü kokular yayıldığını belirterek “Çöp tesisinin borusu patladı. Şiddetli yağışlarda bu borular patlıyor. Borunun patlaması sonucunda deredeki tüm canlılar öldü. 1 haftadır su akmıyor. Marketlerden evimizde bidonlarla su taşıyoruz” dedi.
Katı atık bertaraf tesisi borusunun patlaması sonrası balık ölümlerine incelemeGiresun’un Görele ilçesine bağlı Çavuşlu beldesindeki katı atık bertaraf tesisinin dere içerisindeki atık su tahliye borusu patladı. Derede çoklu balık ölümleri yaşanırken, beldedeki su motorları tedbir amaçlı kapatılınca, yöre halkı susuz kaldı. Tutanak tutan belediye ekiplerinin, dereden aldığı numuneler, incelemeye alındı. Muhtar Sami Durmuş, dereden kötü kokular yayıldığını belirterek “Çöp tesisinin borusu patladı. Şiddetli yağışlarda bu borular patlıyor. Borunun patlaması sonucunda deredeki tüm canlılar öldü. 1 haftadır su akmıyor. Marketlerden evimizde bidonlarla su taşıyoruz” dedi.
İzmir Körfezi’nde pis koku sürerken, balık ölümleri de başladıİzmir'de geçen yıl körfezdeki kirliliğe bağlı oluşan ve hava sıcaklığının artmasıyla yeniden ortaya çıkan pis koku bölgede etkisini sürdürürken, balık ölümleri de başladı. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Körfez ile ilgili 47 yıldır çalışma yürütüyorum. İlk kez 2 yıl üst üste balık ölümü gördüm. Denizimiz maalesef çok kirli. Çok fazla plankton patlaması var ve denizin rengi koyu kahverengi" dedi.
İzmir Körfezi’nde pis koku sürerken, balık ölümleri de başladıİzmir'de geçen yıl körfezdeki kirliliğe bağlı oluşan ve hava sıcaklığının artmasıyla yeniden ortaya çıkan pis koku bölgede etkisini sürdürürken, balık ölümleri de başladı. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Körfez ile ilgili 47 yıldır çalışma yürütüyorum. İlk kez 2 yıl üst üste balık ölümü gördüm. Denizimiz maalesef çok kirli. Çok fazla plankton patlaması var ve denizin rengi koyu kahverengi" dedi.
İzmir Körfezi'ni kokutan siyanobakterilermişEge Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Levent Yurga, İzmir Körfezi'nde zaman zaman hakim olan kötü kokuya kaynak olarak, hem ölü planktonik organizmaları hem de ölü omurgalı omurgasız hayvanları çürüten bakterileri gösterdi. Dr. Yurga, "Siyanobakteriler, diyatom ve dinoflagellatların çoğalmaları toplu balık ölümlerine sebep oldu. En dayanıklı balıklar olarak bilinen kıkırdaklı balıklar bile 2025 yılı başlarında bu toplu balık ölümlerinden etkilendi. Böyle bir ortamda kirlilik azaltılmadığı sürece koku devam edecektir" dedi.
Düden'de kirlilikten sonra sevindiren 'endemik' gözlemAntalya'da 4 yıl önce dökülen kimyasal atıklar nedeniyle köpürüp, binlerce balık ölen Düden Çayı, normale dönmeye başladı. Kirliliğin yaşandığı dönemde canlı hayatının neredeyse yok olduğu Düden'e yapılan dalışta, nesli yok olma tehlikesi altındaki endemik tür siraz balığı (Capoeta antalyensis') yıllar sonra tekrar görüntülendi.
Balık Ölümleri ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.