Son dakika Gıda güvenliği haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Gıda güvenliği gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Gıda güvenliği haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.000 gida guvenligi haberi bulunmuştur.
Bakan Yumaklı: Gıda arz güvenliği, su ve iklim krizi meseleleri dünyanın gündemine oturduTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Toprağın, suyun, ormanın, alın terinin her türlü hal ve gerçekliğini insanların dikkatine sunabilmemiz gerekiyor. Gıda arz güvenliği, su ve iklim krizi meseleleri dünyanın gündemine oturmuş durumda. Mesele sadece hayatımızı daha iyi idame ettirmek değil, aynı zamanda gelecek kuşaklara daha iyi bir dünya bırakma meselesidir” dedi.
Otobüsle uygunsuz taşınan sarma ve dolmalar imha edildiIsparta'da otogarda yapılan denetimde, satışı yapılmak üzere Ankara'dan gönderildiği belirlenen 9 kova ve 7 tencerede yaprak ve lahana sarma ile dolma el konularak, imha edildi.
Emine Erdoğan: Kadınlar, müreffeh ve adil bir dünya inşasının ana aktörleridirCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Sierra Leone'deki kadın ve kız çocuklarına ilişkin programa video mesaj gönderdi. Erdoğan, "Yaşam hakkı başta olmak üzere gıda güvenliği, temiz suya erişim ve eğitim gibi temel insan haklarından mahrum olarak hayat mücadelesi veren milyonlarca kadın ve çocuğun varlığı, dünyanın adalet karnesinin kırıklarla dolu olmasının birinci sebebidir. Unutmayalım ki kadınlar, müreffeh ve adil bir dünya inşasının ana aktörleridir" dedi.
Sokakta, pazarda 'doğal, taze' sanılan 'tehlikeli' lezzetGıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, yol kenarlarında soğuk zincir, üretim ve hijyen kurallarına uyulmadan satılan midye, mısır, döner, simit, çekirdek, pamuk şeker gibi lezzetler ile pazar tezgahında 'taze' ve 'doğal' düşüncesiyle tercih edilen süt, peynir ve yoğurt, sucuk, kuru yemişin, tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
Sokakta, pazarda 'doğal, taze' sanılan 'tehlikeli' lezzetGıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, yol kenarlarında soğuk zincir, üretim ve hijyen kurallarına uyulmadan satılan midye, mısır, döner, simit, çekirdek, pamuk şeker gibi lezzetler ile pazar tezgahında 'taze' ve 'doğal' düşüncesiyle tercih edilen süt, peynir ve yoğurt, sucuk, kuru yemişin, tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
‘Kuraklık milyonlarca insanın göçüne neden olabilir’Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülşen Kum, kuraklığın göç dalgasına sebep olabileceğini belirterek, “Avrupa'nın ilk durağı Türkiye. On milyonlarca insan ülkemize geldiği zaman bunlarla ilgili ne yapacağımız konusunda bir planlama yapmak zorundayız” dedi.
Uzmandan çorba otomatları için 'bakım ve temizlik' uyarısıDışarıda tüketilen besinler konusunda vatandaşları uyaran uzmanlar, çorba otomatlarının da gerekli temizlik ve güvenlik sağlanmadığı takdirde riskli olabileceğine dikkat çekiyor. Gıda Güvenliği Denetim Uzmanı ve Gıda Mühendisi Nurten Sırma, çorba otomatlarında yapılan temizlik ve bakım eksiklerinin ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu belirterek, "Çorba otomatlarının sıcaklık kontrolünü yapacaklar ve bütün otomatların doğru temizliği yapılacak, kalıntı kalmayacak. Dışarıda bir yemekhaneden çorba alın çorbanın altında bir ısıtıcı hazne vardır, her zaman o çorbayı sıcak tutar ve bu riski azaltır ama şimdi otomatlarda o sıcaklık dengede tutulmuyorsa, sıcaklık riskli aralığa düşüyorsa, dolayısıyla o tehlikeli aralık üremeye sebebiyet verecek" dedi.
Uzmandan çorba otomatları için 'bakım ve temizlik' uyarısıDIŞARIDA tüketilen besinler konusunda vatandaşları uyaran uzmanlar, çorba otomatlarının da gerekli temizlik ve güvenlik sağlanmadığı takdirde riskli olabileceğine dikkat çekiyor. Gıda Güvenliği Denetim Uzmanı ve Gıda Mühendisi Nurten Sırma, çorba otomatlarında yapılan temizlik ve bakım eksiklerinin ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu belirterek, "Çorba otomatlarının sıcaklık kontrolünü yapacaklar ve bütün otomatların doğru temizliği yapılacak, kalıntı kalmayacak. Dışarıda bir yemekhaneden çorba alın çorbanın altında bir ısıtıcı hazne vardır, her zaman o çorbayı sıcak tutar ve bu riski azaltır ama şimdi otomatlarda o sıcaklık dengede tutulmuyorsa, sıcaklık riskli aralığa düşüyorsa, dolayısıyla o tehlikeli aralık üremeye sebebiyet verecek" dedi.
Bakan Yumaklı: Gıda güvenilirliği kırmızı çizgimizdirTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Gıda güvenilirliği bizim kırmızı çizgimizdir. Bu konuda bugüne kadar taviz vermedik, bundan sonra da asla vermeyeceğiz" dedi.
Kağıthane'de şikayet edilen iş yerlerine gıda denetimiKağıthane İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından gıda zehirlenmeleri ve artan ihbarların ardından gıda üretimi ve tüketimi yapılan işletmelere denetim yapıldı. Denetimlerde hijyen kurallarına uymayan işletmelere eksiklerini tamamlamaları için 10 gün süre verildi.
Gıda işletmelerine ses ve görüntü kaydı zorunluluğu; uzmanından doğru ekipman önerisiProLife Güvenlik'in kurucusu Emrullah Korkmaz, İstanbul Valiliği kararına göre ilde yürürlüğe giren tüm gıda satış ve üretim işletmeleri için 24 saat boyunca kesintisiz ses ve görüntü kaydı alma zorunluluğuna ilişkin değerlendirme yaptı. Dün alınan kararın gıda işletmelerinde meydana gelen denetim eksikliğini gidermeye yardımcı olacağını söyleyen Korkmaz, "Üretim süreçlerinde şeffaflık hem tüketiciyi hem üreticiyi hem de personeli koruyacaktır. Ancak yeni düzenleme, işletmelerin mevcut güvenlik altyapılarını hızla yenilemesini zorunlu kılıyor. Doğru ekipman seçimi yapılmadığı takdirde uzun vadeli maliyetleri artabilir" dedi.
Anahtar Parti Sözcüsü Geçen: Biz Kürt vatandaşlarımızı PKK’ya hiç değdirmedikAnahtar Parti Sözcüsü Fuat Geçen, “Biz Kürt vatandaşlarımızı PKK’ya hiç değdirmedik. Kürt deyince PKK, PKK deyince Kürt anlayışına şiddetle karşı çıkan bir kadroyuz. Kürt vatandaşımızla Türkmen vatandaşımız arasında herhangi bir farkın olmadığını en bariz ve en net şekilde dile getiren Anahtar Parti kadrolarıdır, sayın genel başkanımızdır” dedi.
Gıda güvenliğine karşı uyaran Prof. Dr. Çopur: Tarladan çatala uzanan süreç doğru yönetilmeliTürkiye'de son günlerde artan gıda zehirlenmeleri, besin güvenliği tartışmalarını gündeme taşırken, uzmanından uyarı geldi. Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur (66), tüketicilere, gıdanın temini, muhafazası, tüketimi ve sağlıklı gıdaya nasıl ulaşılabileceğinin püf noktalarını anlattı. Gıda güvenliğinin tarladan başladığını söyleyen Prof. Dr. Çopur, "Gıda ürünlerinde tarladan çatala kadar olan süreç iyi yönetilmelidir. Tüketici öncelikle satın alma sürecini doğru yönetmelidir" dedi.
İstanbul Valiliği'nde 'Gıda Güvenliği' toplantısı: 8 karar alındıİstanbul Valiliği'nde 'Gıda güvenliği' toplantısı düzenlendi. Toplantıda gıda güvenliği ve halk sağlığının korunması amacıyla 8 karar alınırken Vali Gül, "2025 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 10 ay içerisinde 196 bin denetim yapıldı. Sağlıklı gıda ve konaklama alanında vatandaşlarımızın gönül rahatlığıyla yiyebileceği, içebileceği ve konaklayabileceği alanları sağlamak bizim görevimiz" dedi.
'Kasaplar Odası'ndan 'gıda güvenliği' uyarısıİzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, son dönemde toplu yemek alanlarında yaşanan gıda zehirlenmeleri ve bazı kasaplarda tespit edilen tek tırnaklı hayvan eti vakalarına ilişkin gıda güvenliği konusunda uyarılarda bulunarak, "Vatandaşlarımız uzun yıllardır bildiği, güvendiği yerlerden alışveriş yapsın. Küçük esnaf hala bu ülkenin direği" dedi.
'Kasaplar Odası'ndan 'gıda güvenliği' uyarısıİzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, son dönemde toplu yemek alanlarında yaşanan gıda zehirlenmeleri ve bazı kasaplarda tespit edilen tek tırnaklı hayvan eti vakalarına ilişkin gıda güvenliği konusunda uyarılarda bulunarak, "Vatandaşlarımız uzun yıllardır bildiği, güvendiği yerlerden alışveriş yapsın. Küçük esnaf hala bu ülkenin direği" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uçağın neden düştüğünü şeffaf bir şekilde paylaşacağızCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 askerin şehit olduğu uçak kazasına ilişkin, "Kaza kırım ekibimizin topladığı veriler ışığında ve kara kutunun incelenmesi neticesinde 20 canımızı şehit verdiğimiz elim hadisenin neden yaşandığını çok daha net görebileceğiz. Bunları da başta şehit yakınlarımız olmak üzere kamuoyumuzla şeffaf bir şekilde paylaşacağız" dedi.
Gıda Güvenliği ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.