Son dakika Güven Hastanesi haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Güven Hastanesi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Güven Hastanesi haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 765 guven hastanesi haberi bulunmuştur.
‘Ağrısız şişlikler lenfoma habercisi olabilir’Hematoloji uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural, boyun, koltuk altı ya da kasık bölgesinde ağrısız ve geçmeyen bir şişlik fark edilirse, bu durumun lenfomanın habercisi olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Ural, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, her yıl yaklaşık 600 bin kişiye non-Hodgkin lenfoma tanısı konulduğunu vurgulayarak, “Özellikle ağrısız lenf bezeleri büyümeleri yanında, gece terlemeleri, açıklanamayan kilo kaybı, uzun süren ateş ve halsizlik, lenfomanın en yaygın sinyalleri arasında yer alıyor. Lenfoma erken tanıyla tedavi edilebiliyor” dedi.
‘Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir’Kırmızı etin, yanlış saklandığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyleyen Uzm. Dyt. Serap Güzel, “Yeni kesilen et hemen tüketilmemeli, buzdolabında en az 24 saat dinlendirilmelidir. Et, kanlı ve sıcak halde uzun süre bekletilmemeli, temiz yüzeylerde parçalanarak saklanmalıdır. Porsiyonlara ayrılmış şekilde ve hava almayacak şekilde paketlenip derin dondurucuda saklanmalıdır. Çözdürülen et yeniden dondurulmamalı, bu işlem buzdolabının alt rafında yapılmalıdır. Etin yanında bağışıklığı destekleyen gıdalar tercih edilmeli; sebze, yoğurt ve tam tahıllarla dengeli menüler hazırlanmalı” dedi.
'Böbrek üstü bezini almadan tümörü temizleyebiliyoruz'Böbrek üstü bezi tümörlerinde bezin tamamını kaybetmeden de cerrahinin mümkün olduğunu kaydeden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Altuğ Tuncel, parsiyel adrenalektomi adı verilen kapalı cerrahi yöntemle yalnızca tümörlü dokunun çıkarılabildiğini belirterek, “Bu sayede hastalarımızın ömür boyu kortizon kullanma ihtimalini önemli ölçüde azaltıyoruz" dedi.
Güven Hastanesi'nden '50 Sanatçı & 50 Eser' sergisiGüven Hastanesi, 50'nci kuruluş yılına özel hazırlanan '50 Sanatçı & 50 Eser' başlıklı sergi ve sanat projesini, sanatseverler ve tarih meraklılarıyla buluşturdu.
‘Menopoz sonrası kanamalarda her 10 vakadan biri kanser işareti olabilir’Kadınlarda menopoz sonrası dönemde görülen kanamalar hakkında önemli uyarılarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, postmenapozal kanamanın çoğu zaman masum nedenlere bağlı olabileceğini ancak yüzde 10-15 vakada rahim kanseri gibi ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini ifade etti.
‘Ciltteki küçük değişiklikler, hayati risk taşıyor olabilir’Önemsiz zannedilen bir ben ya da iyileşmeyen küçük yara gibi değişikliklerin cilt kanseri için erken uyarı olabileceğini söyleyen Dermatolog Doç. Dr. Alev Eken, “Ciltteki küçük değişiklikler, hayati risk taşıyor olabilir. Kendi kendinize yapacağınız düzenli kontroller sayesinde değişiklikleri erken fark edebilirsiniz. Bu da erken tanı ve tedavi açısından çok kritiktir” dedi.
Prof. Dr. Burak Işık: Karın ağrısını hafife almayınGenel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Burak Işık, “Pankreas kanseri belirti vermeden ilerler, fark edildiğinde ise çok geç olabilir. Karın ağrısı, mide bulantısı gibi şikayetlerin hafife alınmaması gerekir. Whipple ameliyatı bu sessiz tehlikeye karşı en güçlü cerrahi yanıttır” dedi.
Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilirGenel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini kaydederek, “Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, erken yakalanırsa tedavisi mümkün, geç kalınırsa yaşamı tehdit eden hastalıklardır. Belirtiler hafif de olsa önemseyin” dedi.
‘Her 8 çocuktan biri astım hastası’Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada yaklaşık 340 milyon kişinin astım hastası olduğunu belirten, Doç. Dr. Zafer Aktaş, “Türkiye’de ise, Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre, her 12 yetişkinden biri ve her 8 çocuktan biri astım hastası. Astım tamamen tedavi edilemese de uygun takip ve tedaviyle kontrol altına alınabilir” dedi.
Prof. Dr. Burak Işık: Tek bir insan 50’nin üzerinde hayata umut olabilirGenel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Burak Işık, bir kişinin organ ve dokularını bağışlamasıyla 50’nin üzerinde insanın ya hayatını kurtardığını ya da yaşam kalitesini artırdığını belirtti. Organ bağışı konusundaki farkındalığın hala istenilen düzeyde olmadığını ifade eden Işık, Türkiye’de 2023 yılı itibarıyla yaklaşık 35 bin kişinin organ nakli beklediğini söyleyerek, “Bu hastaların büyük çoğunluğu, uygun organ bulunamadığı için hayatını kaybediyor” dedi.
'Çocuklarda morluk ve kanama uyarı sinyali olabilir'17 Nisan Dünya Hemofili Günü'ne özel açıklamalarda bulunan Hematoloji Uzmanı Dr. Sevinç Yılmaz, “Hemofili erken fark edilirse çocuklar sağlıklı ve özgür bir yaşam sürebilir. Bu hastalıkla başa çıkmanın anahtarı farkındalık ve düzenli takiptir" dedi.
Prof. Dr. Güzel: Prostat kanseri 60 yaş üstü erkekleri tehdit ediyorÜroloji Uzmanı Prof. Dr. Özer Güzel, “Dünya Sağlık Örgütü’nün 2023 yılı verilerine göre, 60 yaş üstü erkeklerin yaklaşık yüzde 60’ında, 80 yaş üstü erkeklerin ise yüzde 90’ında iyi huylu prostat büyümesi (benign prostat hiperplazisi-BPH) görülüyor. Erkekler 50 yaşından itibaren hiçbir şikâyetleri olmasa dahi yılda bir kez üroloji kontrolüne gitmeli, prostat sağlığını ihmal etmemelidir” dedi.
Prof. Dr. Hakan Mersin: Taranabilen kanserleri erken dönemde yakalamak mümkünMeme ve Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Hakan Mersin, “Meme, rahim ağzı (serviks), prostat, kolon (kalın bağırsak), deri ve akciğer kanserleri, tarama ile erken evrede tespit edilebilen ve tedavi başarısı yüksek kanser türleri arasında yer alıyor. Bu kanserlerde erken teşhis hem yaşam süresini hem de yaşam kalitesini artırır” dedi.
Uzmanından diyabet hastalarına bayramda beslenme uyarısıEndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, “Ramazan Bayramı, uzun süren açlık döneminden sonra lezzetli sofraların kurulduğu, geleneksel tatlıların bolca tüketildiği bir dönem. Şeker hastaları için bu sofralar, bayram sevincini gölgede bırakabilecek sağlık riskleri taşıyabilir. Hastalar ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesiyle bayramı sağlıkları pahasına kutlayabiliyor. Oysa bu bir kere yeme durumları, diyabet komplikasyonlarını tetikleyebilir” dedi.
‘Zihinsel sağlığın korunması sağlıklı yaş almanın en önemli unsuru’Sosyal Hizmet Uzmanı Buse Buket Şener, “Yaş alırken zihinsel sağlığı korumak sağlıklı yaş almanın en önemli unsurlarından biridir. Sağlıklı yaş almak yalnızca fiziksel değil, duygusal, zihinsel ve sosyal sağlıkla da bağlantılı bir süreçtir. Yaş alırken kendimize yatırım yaparak, küçük ama etkili adımlar atmak sağlıklı ve keyifli bir yaşam sürdürmemize yardımcı olabilir” dedi.
‘Türkiye’deki böbrek yetmezliğinin nedeni diyabet ve obezite’Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Yakup Ekmekçi, “Türk Nefroloji Derneği’nin verilerine göre, 2003 yılında ülkemizde diyalize giren hasta sayısı 26 bin 115 iken, bu sayı 2023 yılında 67 bin 132’ye yükseldi. Böbrek yetmezliği hastalığındaki artışın önemli nedeni, obezite, hipertansiyon ve diyabetteki vaka artışıdır. Obezite, sadece ülkemizde değil tüm dünyada çok önemli bir sağlık sorunu” dedi.
'Ramazanda mide sağlığına dikkat edilmeli'Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Harmancı, “Ramazan ayında değişen beslenme düzeni, birçok kişide mide ve bağırsak rahatsızlıklarını tetikleyebiliyor. Özellikle uzun süren açlık sonrası hızlı yemek yeme, yağlı ve ağır iftar sofraları ve yetersiz sıvı tüketimi, reflüden hazımsızlığa, mide yanmasından kabızlığa kadar pek çok sindirim problemiyle karşılaşılmasına neden olabiliyor. Ramazanda sık görülen gastrointestinal sorunlara karşı dikkat edilmeli. Bu dönemde yapılan beslenme hataları, mide sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir” dedi.
'Bronşiolit en sık 6 aylık bebeklerde görülüyor'Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Özdemir, “Bronşit ve zatürre ile çok karıştırılan hastalık bronşiolit, kış aylarında çocuklarda sıklıkla görülüyor. Bronşiolit, en sık 6 aylık bebeklerde görülen virüs kaynaklı bir hastalık. 2 yaşından küçük çocuklarda kış aylarında çok görülen bu hastalıkta bulaşıcılık yüksek. Virüsler, hasta kişilerin aksırmaları, konuşmaları ve öksürmeleri sırasında havaya karışıyor ve solunum yoluyla kolayca bulaşıyor” dedi.
Güven Hastanesi’nde ilk kez Da Vinci robotik cerrahi sistemi ile ameliyat gerçekleştirildiGüven Hastanesi Üroloji Kliniği’nde ilk kez Da Vinci robotik cerrahi sistemi kullanılarak başarılı bir ameliyat gerçekleştirildi. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Altuğ Tuncel, lokalize prostat kanseri tanısı konulan 62 yaşındaki bir hastaya uygulanan sinir koruyucu ve ekstrem mesane boynu koruyucu robot yardımlı radikal prostatektomi ameliyatının detaylarını paylaştı.
Doç. Dr. İbrahim Demirci: Obezite oranı yüzde 16’ya ulaştıEndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Demirci, Türkiye’de her 2 kişiden 1’inin fazla kilolu olduğunu söyleyerek, “Obezite artık sadece bireysel bir sağlık sorunu değil, küresel bir salgın haline geldi. Türkiye’de her iki kişiden biri fazla kilolu, toplumun yüzde 16’sı ise obez” dedi.
Uzmanından ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileriAnkara'da Diyetisyen Serap Güzel, “Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vücudumuz uzun saatler süren açlık ve susuzluk ile mücadele etmeye çalışacak. Vücudun bu düzene alışması için belli başlı kurallara uyulması gerekmektedir. Ramazanda özellikle kaçınmamız gereken yiyecekler, hamur işleri, kızartmalar, şerbetli tatlılardır. Hazır, paketli gıdaların yağ, şeker ve tuz içeriği yüksektir. Bunların tüketimi sindirim sisteminizi etkileyebileceği gibi genel sağlığınız için de zararlıdır. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları oluşumuna neden olabileceği asla unutulmamalıdır” dedi.
Prof. Dr. Alper Sönmez: Kandaki yağ oranının kontrol edilmesi önemliEndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, "Günümüzde en az obezite ve diyabet kadar sağlığımızı tehdit eden bir başka sorun da dislipidemidir. Kan yağlarının (trigliserit ve kolesterol) anormal düzeylerde olmasıyla karakterize olan dislipidemi, kalp-damar sağlığını hayati şekilde etkiliyor ve çeşitli diğer hastalıkların da önünü açıyor. Dislipideminin erken teşhisiyle kişi sağlığını kontrol edebilir ve en uygun tedavilerle sağlıklı bir yaşam sürebilir. Dislipidemi erken tanınması mümkün, tedavisi kolay bir metabolik hastalıktır. Kandaki yağ oranınızı kontrol ettirmenizde fayda var” dedi.
Güven Hastanesi ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.