İhracat değeri yüksek salep bitkisinin kompost uygulamasıyla verimi artıyor
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Saliha Kırıcı, doğal florasından çoğalan tıbbi aromatik bitki olan salebin organik koşullarda üretimini araştırdı. Prof. Dr. Kırıcı, 5 ayrı gübrelemede doğal karışım olan kompostla verimin en fazla olduğunu belirterek, "Dünyaya baktığımızda 2020 yılında tıbbi aromatik bitkiler 223 milyar dolar ihracat kapasitesine sahipti. Ülkemiz bu pazardan sadece yüzde 1'lik bir pay alıyor. Bunu artırmamız ve tıbbi aromatik bitkilere önem vermemiz lazım" diye konuştu.
İhracat değeri yüksek salep bitkisinin kompost uygulamasıyla verimi artıyor
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Saliha Kırıcı, doğal florasından çoğalan tıbbi aromatik bitki olan salebin organik koşullarda üretimini araştırdı. Prof. Dr. Kırıcı, 5 ayrı gübrelemede doğal karışım olan kompostla verimin en fazla olduğunu belirterek, "Dünyaya baktığımızda 2020 yılında tıbbi aromatik bitkiler 223 milyar dolar ihracat kapasitesine sahipti. Ülkemiz bu pazardan sadece yüzde 1'lik bir pay alıyor. Bunu artırmamız ve tıbbi aromatik bitkilere önem vermemiz lazım" diye konuştu.
Salep çeşitliliğinde en zengin ülke Türkiye
Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, 8 cins ve bunlara bağlı 21 türün bulunduğu salep çeşitliliği bakımından en zengin ülkenin Türkiye olduğunu söyleyerek, "Türkiye'de 193 dekar alanda 82 ton salep üretim yapılıyor" dedi.
'15 gramlık ambalajda binde 4 oranında salep tozu var'
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, salep, limonata, muzlu veya çilekli, çikolatalı gofret, bisküvi gibi çok sayıda gıdanın ambalajında belirtilen ürünün içerikte çok az kullanıldığına dikkat çekti. Tüketicinin ambalaja aldanmayıp, etiketi okumasını öneren Manavoğlu, "15 gramlık ambalajda satılan salepte binde 4 oranında salep tozu bulunuyor. Yüzde 70'i şeker, kalanı aroma verici, kıvam artırıcı ile katkı maddesinden oluşuyor" dedi.
'15 gramlık ambalajda binde 4 oranında salep tozu var'
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, salep, limonata, muzlu veya çilekli, çikolatalı gofret, bisküvi gibi çok sayıda gıdanın ambalajında belirtilen ürünün içerikte çok az kullanıldığına dikkat çekti. Tüketicinin ambalaja aldanmayıp, etiketi okumasını öneren Manavoğlu, "15 gramlık ambalajda satılan salepte binde 4 oranında salep tozu bulunuyor. Yüzde 70'i şeker, kalanı aroma verici, kıvam artırıcı ile katkı maddesinden oluşuyor" dedi.
Salepte hasat zamanı; kilosu 300 TL'den alıcı buluyor
Mersin’in Erdemli ilçesinde, çiftçiler tarafından alternatif ürün olarak üretimi yapılan ve 'beyaz altın' olarak bilinen salebin hasadı başladı. Kilosu 300 TL'den satılan salep, üreticilerin de yüzünü güldürüyor.