Son dakika su ürünleri ihracatı haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan su ürünleri ihracatı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan su ürünleri ihracatı haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 268 su urunleri ihracati haberi bulunmuştur.
Bakan Yumaklı: Su ürünlerinde 2,3 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştıkTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "2025 yılında su ürünlerinden ülkemiz 2,3 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştı. Bunun da yaklaşık 500 milyon doları yine bizim Türk somonu dediğimiz ve artık dünya pazarlarına ulaşmış olan ürünümüzden gelmiş oldu" dedi.
Filipinler’e kanatlı eti ile su ürünleri ihracatında kısıtlamalar kaldırıldıTicaret Bakanlığı, tarım ve gıda ihracatında karşılaşılan pazara giriş engellerini ülke ve ürün bazında tespit edip çözmeye yönelik Gıda ve Tarım İhracatındaki Teknik Engellerin Aşılması (GATE) Projesi kapsamında, Filipinler’e kanatlı eti ile su ürünleri ihracatındaki kısıtlamaları kaldırdı.
Kanada'ya su ürünleri ihracatındaki kısıtlamalar kaldırıldıTicaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yürütülen 'Gıda ve Tarım İhracatındaki Teknik Engellerin Aşılması (GATE)' Projesi kapsamında, Kanada'ya su ürünleri ihracatında uygulanan kısıtlamaların kaldırıldığı açıklandı.
Cevdet Yılmaz: Hiçbir çiftçimizi kaderine terk etmeyeceğizCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Tarım sigortası sisteminin kapsamını her geçen gün genişletiyor, afetlere karşı dirençli bir üretim altyapısını inşa etmek için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Bu kapsamda Meclis araştırması komisyonu kurulmasına dair karar, dünkü Resmi Gazete'de yayınlandı. Komisyon; yaşanan zirai don afetinin tüm yönleriyle ele alınması ve benzer afetlere karşı daha etkin önlemlerin geliştirilmesi amacıyla çalışmalarına başlayacak. Toprağa emek veren her üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz, hiçbir çiftçimizi kaderine terk etmeyeceğiz" dedi.
Bakan Yumaklı: Tarihin en yüksek su ürünleri ihracatına ulaştıkTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "2023'te 1,7 milyar dolar olan su ürünleri ihracatımız, 2024'te 2 milyar 16 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Bu rakamla tarihin en yüksek su ürünleri ihracatına ulaşmış olduk" dedi.
Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu'ndan, Türkiye'ye 4'üncü kez 'Tam Uyum Ödülü'Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) çatısı altında Akdeniz ve Karadeniz'deki balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetlerini düzenlemek üzere çalışan Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu'nun (GFCM) Türkiye'ye 4'üncü kez 'Tam Uyum Ödülü' verdiğini açıkladı.
Bakan Yumaklı: Balıkçılığın gelişmesi için 22 yılda 42 milyar lira destek sağladıkTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Balıkçılık sektörümüzün gelişmesi için son 22 yılda güncel rakamlarla; 23,2 milyar lira ÖTV indirimli yakıt desteği, 16,5 milyar lira yetiştiricilik desteği, 561,6 milyon lira küçük ölçekli balıkçılık desteği ve diğer desteklerle toplam 42 milyar lira destek sağladık" dedi.
'Balıkçı barınaklarının kanuni alt yapısı güçlendirilmeli'Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, "Balıkçı barınakları, başarılı olamadığımız konulardan biri. Bu konu ilgili de Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) araştırma yaptırdık. Balıkçı barınaklarının tamamının elden geçirilmesi, kanuni altyapısının güçlendirilmesi gerekiyor" dedi.
Kültür balıkçılığı, alabalık, levrek ve çipura ile üretim rekoru kırdıTürkiye'nin 849 bin 808 ton su ürünleri üretiminin yüzde 60'ını oluşturan kültür balıkçılığı, 2022'de 514 bin 805 tonla üretim rekoru kırdı. Yetiştiricilik yoluyla yapılan üretimin 368 bin 742 tonu denizlerde, 146 bin 63 tonu iç sularda gerçekleşti. Yetiştirilen en önemli balık türü iç sularda alabalık, denizlerde ise levrek ve çipura oldu.
Kültür balıkçılığı, alabalık, levrek ve çipura ile üretim rekoru kırdıTürkiye'nin 849 bin 808 ton su ürünleri üretiminin yüzde 60'ını oluşturan kültür balıkçılığı, 2022'de 514 bin 805 tonla üretim rekoru kırdı. Yetiştiricilik yoluyla yapılan üretimin 368 bin 742 tonu denizlerde, 146 bin 63 tonu iç sularda gerçekleşti. Yetiştirilen en önemli balık türü iç sularda alabalık, denizlerde ise levrek ve çipura oldu.
Türkiye, su ürünleri yetiştiriciliğinde Avrupa'da 1'inci sıradaTarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'nin su ürünleri yetiştiriciliğinde son 4 yılda Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında 1’inci sıraya yerleştiğini, 2022 yılında 103 farklı ülkeye su ürünleri ihracatı yapılarak, 1,7 milyar dolar gelir elde edildiğini açıkladı.
Türkiye, su ürünleri yetiştiriciliğinde 1'inci sıradaTarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Türkiye, son 3 yılda 800 bin ton su ürünleri üretimi ile Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında 1'inci sırada yer aldı. 2021 yılındaki su ürünleri üretiminin 328 bin tonu avcılıktan, 472 bin tonu ise yetiştiricilikten elde edildi. Rakamlardaki artış ihracata da yansıdı ve 1,4 milyar dolar değerinde 239 bin ton su ürünleri ihracatı yapıldı.
Türkiye, su ürünleri yetiştiriciliğinde 1'inci sıradaTarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Türkiye, son 3 yılda 800 bin ton su ürünleri üretimi ile Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında 1'inci sırada yer aldı. 2021 yılındaki su ürünleri üretiminin 328 bin tonu avcılıktan, 472 bin tonu ise yetiştiricilikten elde edildi. Rakamlardaki artış ihracata da yansıdı ve 1,4 milyar dolar değerinde 239 bin ton su ürünleri ihracatı yapıldı.
Su ürünleri ihracatında 2023 hedefi erken aşıldı; ihracat 1,4 milyar dolara yaklaştıTürkiye'nin su ürünleri ihracatında 2023 hedefi olan 1 milyar dolarlık ihracat rakamı erken aşıldı. Son 5 yılda su ürünleri ihracatı yaklaşık yüzde 75'lik artışla 1,4 milyar dolara çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Altuğ Atalay, "En çok levrek ihraç ediliyor, arkasından ise çupra. Özellikle Japonya, Kore, Amerika dahil pek çok ülkeye ihracat yapıyoruz" dedi.
Hamsinin Türkiye'den ABD'ye 10 bin kilometre yolculuğuBalık avı yasağının 1 Eylül'de sona ermesinin ardından denizlerde başlayan hareketlilik devam ediyor. Gürpınar Su Ürünleri Hali'ndeki bolluk, balık ihracatına da yansıdı. Gürpınar Su Ürünleri Hali'nden Amerika ve İsviçre'ye hamsiden mezgite, istavritten kalkana kadar kasa kasa balık ihracatı gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 10 bin kilometre uzaklıktaki Amerika'ya 4 hafta içerisinde 2 tondan fazla balık gönderildi.
Avrupa pandemide Türkiye'den balık yediİzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, salgın döneminde Türkiye'deki balığa Avrupa'dan talebin yüzde 50 arttığını söyledi.
Bakan Pakdemirli: Su ürünleri üretimimiz yüzde 511 arttıTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, su ürünleri sektörüne 2003 yılından bu yana toplam 1 milyar 350 milyon lira destek verdiklerini belirterek, "Bu destekle yetiştiricilik tesisi sayısı yüzde 70 artışla 2 bin 127’ye, üretim miktarı da yüzde 511 artarak 373 bin tona yükseldi" dedi.
Koronavirüsten sonra artan somon siparişlerine yetişemiyorlarRizeli girişimci Hasan Kuzuoğlu, Artvin'in Borçka Barajı gölüne kurduğu çiftlikte Karadeniz somonu üretiyor. Yılda 3 ton balık, 15 bin lira ciro ile işe başlayan Kuzuoğlu, 9 yılda 16 bin ton somon balığı üretimine ulaştığı çiftliğinde 500 milyon gelir elde edip, 12 ülkeye de ihracat yapıyor. Kuzuoğlu, bağışıklığı güçlendiren somonun koronavirüs salgını sonrası satışının arttığını, siparişlere zor yetiştiklerini söyledi.
Bakan Pakdemirli: Balıkçılık av yasağı bugün başladıTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2019-2020 balıkçılık av yasağının bugün itibariyle başladığını belirterek; sezonun mezgit, kalkan, hamsi, istavrit, sardalya ve çaça gibi balıkların avcılığı açısından verimli geçtiğini açıkladı.
UzOman, Hektaş Özbekistan'a ortak oluyorUmman Yatırım Otoritesi (OIA) ile Özbekistan Hükümeti'nin ortak yatırım şirketi UzOman, OYAK şirketlerinden Hektaş'ın Özbekistan'daki yatırımı Hektaş Asia LLC'ye, sermaye artırımı yoluyla 24.9 milyon dolar bedel karşılığında yüzde 33,3 oranında ortak oldu. Şirketin çoğunluk hissesine sahip olarak yönetim ve stratejik karar alma süreçlerinde etkin rol üstlenmeye devam edecek olan Hektaş, Özbekistan'daki yatırımla Türki Cumhuriyetler'de kalıcı üretim altyapısı oluşturmayı ve bölgesel pazarlara yerinden ve rekabetçi erişim sağlamayı amaçlıyor.
Su Ürünleri İhracatı ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.