Son dakika zeytinyağı haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan zeytinyağı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan zeytinyağı haber sayfamızda...
'Kalp pilimle maraton koşacak seviyeye geldim'
Ankara'da nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran emekli Osman Çetin Düzgün (56), kalp pili takılarak sağlığına kavuştu. Çetin, "Rampa çıkamıyordum, şu an rampayı normal bir şekilde yürümeye başladım. ‘Maraton koşacak seviyeye geldim’ derler ya öyle bir haldeyim" dedi.
Uzmanları uyardı: 50 yaş altı kanser vakaları artıyor
Kanserin, dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını söyleyen Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar, “Kanserin bu kadar yaygınlaşmasının sebepleri arasında artan stres, tütün ve alkol tüketimi, yanlış beslenme, işlenmiş gıdalar, sanayileşmenin getirdiği hava kirliliği bulunuyor. Özellikle 50 yaş altı kanser vakalarının son 30 yılda daha da arttığı biliniyor. Bu nedenle Z kuşağı olarak da bilinen kitle için kanserle mücadele büyük önem taşıyor” dedi. Kanserle mücadelenin yolunun bilinçli beslenme ve tarama programlarından geçtiğini ifade eden Genel Cerrahi uzmanı Doç. Dr. Ozan Akıncı ise “50 yaş altı kanser vakaları son 30 yılda daha da artmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ülkemizde 50 yaş altı kanser vakası oranı yüzde 66’dır. Bu ciddi oranı göz önünde bulundurursak Z kuşağının kanserle mücadelesi daha da önem kazanmaktadır” dedi.
Uzmanından mide yaralarına ve ülsere iyi gelen bitki önerileri
Mide yarası ve ülser oluşumunda bilinçsiz ağrı kesici kullanımı, sigara, kahve, stres ve çevre kirliliğinin zemin hazırladığına dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, “Mide yaralarını iyileştirmek ya da sık rastlanan bazı mide yakınmalarını geçirmek için ilaç tedavisine ek olarak bitkisel ürünler de kullanılabilir. Bunlar arasında; kudret narı, zeytinyağı, sarı kantaron yağı, papatya çayı başta olmak üzere çeşitli bitkisel çaylar ve çeşitli baharatlar bulunur. Ancak alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bitkisel takviyeler almadan mutlaka doktora danışılması gerekir” dedi.
Kadir İnanır'ın rahatsızlığı 'inme', dünyada sakatlıkların 1'inci, ölümlerin ise 3'üncü sebebi
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezi Sorumlusu ve Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Üyesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, sanatçı Kadir İnanır'ın rahatsızlığıyla gündeme gelen inmenin dünyada sakatlıkların 1'inci, ölümlerin ise 3'üncü sebebi olduğunu söyledi.
Kadir İnanır'ın rahatsızlığı 'inme', dünyada sakatlıkların 1'inci, ölümlerin ise 3'üncü sebebi
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezi Sorumlusu ve Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Üyesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, sanatçı Kadir İnanır'ın rahatsızlığıyla gündeme gelen inmenin dünyada sakatlıkların 1'inci, ölümlerin ise 3'üncü sebebi olduğunu söyledi.
Uzmanından Ramazan'da tok tutan beslenme önerileri
Ramazan'da tok tutan yiyeceklere dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Selin Nur Uçar, “Ramazan ayında sağlıklı kalırken uzun süre tokluk sağlamak hepimiz için oldukça önemli. Bunun için beslenmede yumurta, az tuzlu peynir, az tuzlu/tUzsuz zeytin, çiğ kuruyemişler (çiğ ceviz, çiğ fındık, çiğ badem vb.), yoğurt, kefir gibi sağlıklı yağ ve protein kaynaklarına yer vermek tokluğu artırmaktadır" dedi.
Ramazan öncesi Eyüpsultan'da gıda denetimi
Eyüpsultan'da Ramazan ayı öncesi gıda satışı yapılan işletmelere yönelik denetimler yapıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan denetim sırasında hijyen kurallarına uymayan bir fırına 70 bin lira para cezası kesilirken, 3 işletmeye de eksiklerinin tamamlanması için süre verildi.
Hamza Dağ: Bergama'ya Kozak Fıstık Araştırma ve Rehabilitasyon Enstitüsü'nü kazandıracağız
İzmir'in Bergama ilçesinde tarım sektörüyle ilgili projelerini tanıtan AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Hamza Dağ, Kozak çam fıstığının veriminin arttırılmasıyla ilgili çalışmalara öncülük edeceklerini belirtip, "Kozak Fıstık Araştırma ve Rehabilitasyon Enstitüsü'nü Bergama'mıza kazandıracağız. Kozak çam fıstığının veriminin arttırılması konusunda uzun yıllardır birçok çalışma yapılizdı. Vatandaşlarımızın bizden talepleri oldu. Bu noktada çalışmaları hızlandıracak, ivedilikle inceleyecek ve bu çalışmalara öncülük edeceğiz" dedi.
Marketlerde Ramazan öncesi fahiş fiyat ve etiket denetimi
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ekipleri, Ataşehir ve Ümraniye'deki marketlerde ramazan öncesi denetim yaptı. Denetimlerde ürünlerde fahiş fiyat olup olmadığına bakılırken, ürünün etiket fiyatıyla kasa fiyatı arasında fark olup olmadığı da kontrol edildi. İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, "Geçen yıl vatandaşlarımızdan gelen yaklaşık 20 bine yakın İstanbul içi şikayet vardı. hepsini değerlendirdik ve tek tek vatandaşlarımıza dönüş yaptık. Ramazan ayıyla birlikte yaklaşık 200 kişiyle denetimlerimiz devam edecek" dedi.
“Ceviz, badem gibi kuruyemişler hafızayı güçlendiriyor”
Hafızayı güçlendiren besinlerden bahseden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Levent Gül, “Omega-3 yağ asitleri içeren balıklar, özellikle somon ve sardalya gibi deniz ürünleri beyin sağlığını destekler. Ayrıca, ceviz, badem gibi kuruyemişler, antioksidanlar bakımından zengindir ve hafıza fonksiyonunu artırabilir” dedi.
Aydın’da bir fabrikada 10 ton 960 litre sahte zeytinyağı ele geçirildi
Aydın’ın İncirliova ilçesinde, sahte zeytinyağı imalatı yapıldığı bilgisi üzerine polis ekipleri harekete geçti. Belirlenen iş yeri ve depolarda yapılan aramalarda 10 ton 960 litre sahte olduğu değerlendirilen zeytinyağı ele geçirildi. Tarım ve Orman ilçe Müdürlüğü ekiplerince alınan numuneler tahlile gönderilirken, iş yeri sahibi gözaltına alındı.
'Sosyal medyadaki deneylerle zeytinyağı kalitesi anlaşılmaz'
Çukurova Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı (ÇÜMERLAB) Müdürü Prof. Dr. Serkan Selli ile öğretim görevlisi Onur Sevindik, Türkiye'de son dönemde verim düşüklüğü nedeniyle fiyatı oldukça yükselen zeytinyağında sahteciliğin anlaşılabilmesi için sosyal medyada çeşitli kimyasalların karıştırılarak saflık analizi yapılmaya çalışılmasının doğru sonuçlar vermeyeceğini söyledi. Uzmanlar, zeytinyağında hilelerin anlaşılması için hassas teknolojik yöntemlerin kullanılması gerektiğinin altını çizip, zeytin kokusunun en net belirteç olduğunu vurguladı.
'Sosyal medyadaki deneylerle zeytinyağı kalitesi anlaşılmaz'
Çukurova Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı (ÇÜMERLAB) Müdürü Prof. Dr. Serkan Selli ile öğretim görevlisi Onur Sevindik, Türkiye'de son dönemde verim düşüklüğü nedeniyle fiyatı oldukça yükselen zeytinyağında sahteciliğin anlaşılabilmesi için sosyal medyada çeşitli kimyasalların karıştırılarak saflık analizi yapılmaya çalışılmasının doğru sonuçlar vermeyeceğini söyledi. Uzmanlar, zeytinyağında hilelerin anlaşılması için hassas teknolojik yöntemlerin kullanılması gerektiğinin altını çizip, zeytin kokusunun en net belirteç olduğunu vurguladı.
TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 14 bin 431 TL oldu
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) araştırmasına göre 2023 Aralık ayında 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarı 14 bin 431 TL oldu.
Uzmanından kronik hastalara yılbaşı beslenmesi uyarısı
Kronik hastalarının yılbaşı akşamı beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Serkan Aksoy, “Yılbaşı akşamı ve gecesinde kronik hastalığı olanlar tabaklarını hazırlarken özel beslenme programlarından sapmamalı. Yeni yıla evlerinde girecekler salata veya zeytinyağlı sebze yemeği ile başlayıp, sırasıyla pişirilmesine dikkat edilerek yapılmış hafif ızgara veya fırında beyaz et (hindi, tavuk, balık) tercih edebilir” dedi.
Bakan Yumaklı: Milletimiz zeytin üzerinden yapılan spekülasyonlara itibar etmesin
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl 180 bin ton civarında olması beklenen zeytinyağı üretimin, stoklar göz önünde bulundurulmasa dahi iç tüketimi karşılayabilecek düzeyde olduğunu belirterek, vatandaşların spekülasyonlara itibar etmemesini istedi.
Bakan Yumaklı: Milletimiz zeytin üzerinden yapılan spekülasyonlara itibar etmesin
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl 180 bin ton civarında olması beklenen zeytinyağı üretimin, stoklar göz önünde bulundurulmasa dahi iç tüketimi karşılayabilecek düzeyde olduğunu belirterek, vatandaşların spekülasyonlara itibar etmemesini istedi.
Zeytinyağında ucuz üründe taklit ve tağşiş tehlikesi
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, zeytinyağında hileli ürünlere karşı uyarılarda bulundu. Toprak, zeytinyağı olarak farklı yağlardan oluşan karışımların ucuza satıldığını belirtip, "Ucuz gördüğünüz ürünleri almayın. Yol kenarında plastik şişelerde satılan ürünleri 'Ali Amca' ya da 'Ayşe Teyze' diye güvenip, alıyoruz ama bu ürünlerde taklit ve tağşiş yapılma olasılığı oldukça yüksek" dedi.
Zeytinyağı ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.