Son dakika beslenme haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan beslenme gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan beslenme haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 4.402 beslenme haberi bulunmuştur.
Bakan Memişoğlu: Gribal enfeksiyon sayımızın önceki senelerimizden bir farkı yokSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Gribal enfeksiyon sayımızın arttığı ifade ediliyor ama kamuoyu şunu bilsin ki önceki senelerimize oranla bir farklılık yok. Aynı şekilde influenza virüs ağırlıklı bir dönem yaşıyoruz. Bu mevsimsel olan bir yükseliş. Geçen senelerden bir farkının olmadığını özellikle belirtmek istiyorum" dedi.
Araştırma: Egzersiz ve zaman kısıtlı beslenme kas kaybetmeden yağ yakıyorAraştırmalar, egzersiz yapan yetişkinlerde zaman kısıtlamalı beslenmenin (TRE) vücut kompozisyonu üzerindeki etkilerine yönelik bir çalışma yaptı. Çalışmanın sonuçları 10 Ocak'ta Uluslararası Obezite Dergisi'nde yayımlandı. 338 sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan ve en az dört hafta süre araştırmaya göre zaman kısıtlı beslenmek ve egzersiz yapmak kastan kaybetmeden yağ yakımını hızlandırıyor. Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren diyetisyen Gamze Çakaloğlu, "Sonuç, ZKB'nin doğru şekilde uygulanarak vücut kompozisyonunda olumlu değişimlere yol açabileceğini gösteriyor. Mevcut veriler ZKB ve egzersiz kombinasyonunun etkili bir yaklaşım olabileceğine işaret ediyor. Ancak bulgular daha fazla araştırma ile desteklenmelidir" dedi.
Yarıyıl tatili için ailelere 10 öneriSömestr tatilinin, aile bağlarının güçlenmesi için güzel bir zaman dilimi olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Gülşah Özgenç, “Sömestr, ‘çocuklarımızla beraber vakit geçiremiyoruz, odasından hiç çıkmıyor’ gibi yakınmalarımızın tam tersine dönmesi için güzel bir fırsattır. Bu yüzden ailelerin çocuklarıyla birlikte nasıl keyifli vakit geçirebileceklerini düşünmeleri önemlidir” dedi.
‘Her gün tüketilen yarım greyfurt, karaciğer sağlığı için önem taşıyor'GASTROENTEROLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Bülent Yaşar, karaciğer sağlığını korumak için Akdeniz tipi beslenme, düzenli egzersiz ve doğal çözümlerin önemini vurguladı. Greyfurt, filtre kahve, bitter çikolata, enginar ve nar gibi besinlerin faydalarına dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, "Sağlıklı bir yaşam için alkol ve sigaradan uzak durulması gerekiyor. Ayrıca her gün tüketilen yarım greyfurt, karaciğer sağlığı için önem taşıyor” diye konuştu.
1788 rakımlı Kekikli Mahallesi’nde asırlardır üretilen 'Kandirif peyniri' tanıtılacakErzurum'un Olur ilçesinin, 'Osmanlı Dönemi'ne ait kırsal mahallelerinden biri olan Kekikli'de asırlardır üretilen 'Kandirif Peyniri'nin geleceğe taşınması ve tanıtımı için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, çalışma başlattı. Tuz oranının düşük, yağ ve protein içeriğinden dolayı besin değeri yüksek peynir olan kandirifi dünyaya tanıtmak istediklerini belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Alpaslan Kenger, coğrafi işaret için müracaatların yapıldığını bildirdi.
1400 hastaya evde sağlık hizmeti; duygusal anlar da yaşanıyorAntalya Şehir Hastanesi'nde 1 yıl önce kurulan evde sağlık birimi, bugüne kadar 1400 hastaya hizmet verdi. Özellikle felç, Alzheimer, demans ve kanser gibi hastalara hizmet veren birim çalışanları, zaman zaman gittikleri evlerde duygusal anlar da yaşıyor. Bazı hastalar sağlık çalışanlarını görünce duygulanırken, bazıları da onları sarılarak uğurluyor.
‘Kolesterol düşürücü tedavide kişiselleştirilmiş yaklaşım dönemi başladı’Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Esen, kolesterol tedavisinde kişiselleştirilmiş yaklaşımın önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Esen, “Kolesterol düşürücü tedavide kişiselleştirilmiş yaklaşım dönemi başladı. Kolesterol düşürücü ilaçlar, damar sertliğine bağlı olayları, yani kalp krizi, inme ve ölüm oranlarını yüzde 25 oranında azaltmaktadır. Bu tedavilerin etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır” dedi.
Profesör Fahri Bayram: Türkiye, Avrupa'nın en obez ülkesiKayseri’de, 5’inci Obezite Tanı ve Tedavisinde Multidisipliner Yaklaşım Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda konuşan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fahri Bayram, "Obezite bütün dünyada ve ülkemizde global bir sorun. Türkiye, Avrupa'nın en obez ülkesi. Obezitede Avrupa şampiyonuyuz. Bu büyük bir problem" dedi.
Anne adayları, 'Her gebeye bir ebe' uygulaması ile doğuma hazırlanıyorİzmir'de yaşayan anne adayları, hamilelik süreçlerini Sağlık Bakanlığı'nın 'Her gebeye bir ebe' uygulaması ile daha güvende geçiriyor. İzmir Şehir Hastanesi'nde anne olmaya hazırlanan Begüm Görücü (29) ile Yağmur Öztürk (25), ebeleri Sinem Koca Canlı'nın rehberliği sayesinde doğuma, stresten uzak hazırlanıyor.
Bakan Memişoğlu: İnsanlarımızın hastalanmadan sağlığının korunmasını önemsiyoruzSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Her zaman hastane hizmetleri diyoruz ama Sağlık Bakanlığı’yız, hastalık bakanlığı değiliz. İnsanlarımızın hastalanmadan sağlığının korunmasını ve koruyucu hekimliği ve koruyucu sağlığı önemsiyoruz. Topluma kendi beden sağlıklarını korumalarını öneriyoruz" dedi.
Uzmanı uyardı: Şok diyetler saç döküyorBeslenme ve saç dökülmesi arasındaki ilişki hakkında bilgi veren Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, “Bilinçsizce yapılan diyetler, uzmana danışmadan yapılan kalori kısıtlaması vücuttaki her yeri etkilediği gibi saçlar üzerinde de olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yapılan çalışmalara göre düşük kalorili diyetler ve yeterli protein tüketmemek saç dökülmesine sebebiyet verebiliyor. Şok diyetler saç döküyor” dedi.
‘Kış enfeksiyonları çocuklar arasında yaygınlaştı’Kış enfeksiyonlarının çocuklar arasında yaygınlaştığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, çocukların bu hastalıklardan korunması için hijyen önlemlerinin alınması, bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiğini söyledi.
Uzman açıkladı: Ekşi mayalı ekmek ve tarhana sağlık açısından çok değerliModern beslenmede işlenmiş gıdaların yaygınlaşmasıyla birlikte geleneksel fermantasyon yöntemlerine dayanan ekmek ve tarhana gibi ürünlerin sağlık açısından öneminin her geçen gün arttığını söyleyen Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özbek, “Fermente yiyecekler hem lezzet hem de sağlık açısından eşsiz birer seçenek. Fermente yiyeceklerin probiyotikler açısından zengin olduğu da bilinen bir gerçek. Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi fermantasyonla elde edilen ürünler, pişirme süreci sırasında probiyotik bakterileri kaybetseler bile, fermantasyon sırasında oluşan biyolojik bileşikler sayesinde sağlık açısından çok değerli hale gelir” dedi.
Dudak damağı yarığıyla dünyaya gelen Muhamed bebek için tedaviye başlandıİKİ haftalık Muhamed Nasif bebek, dudak damak yarığıyla dünyaya geldi. Anne karnında tespit edilen gelişimsel anomaliye sahip olan bebek, rutin kontrollerle 4 ay boyunca sağlık yolculuğuna devam edecek. Hastalığın dudak, burun, dişlerin bulunduğu kemik yüzeyi ve damağı ilgilendiren bir yapı bozukluğu olduğunu belirten Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hilal Yılancı, “Muhamed bebek yaklaşık 7 günlükken kliniğimize başvurdu. Ağız içi ölçüsünü alarak buna uygun bir aparey yaptık. Bu apareyin amacı, ilk aşamada dudaklar arasındaki yarığı yaklaştırmaktır. Tedavisi başarıyla devam ediyor” diye konuştu.
'Bronşiolit 2 yaş altı çocuklarda ve 6 aydan küçük bebeklerde daha ağır seyrediyor’Kış aylarında artan viral enfeksiyonların özellikle 2 yaş altı çocuklarda bronşiolit riskini artırdığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, solunum zorluğu, morarma ve yüksek ateş gibi belirtilere neden olan bronşiolit hakkında aileleri uyardı. Prof. Dr. Güzel, özellikle RSV ve Influenza gibi virüslerin bronşiolit ataklarını başlatan en önemli etkenler arasında yer aldığını ifade etti. Prof. Dr. Güzel, “Bronşiolitin özellikle 2 yaş altı çocuklarda, 6 aydan küçük bebeklerde daha ağır seyrediyor. Prematüre doğan çocuklar, kronik akciğer hastalığı ve bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların risk grubunda” dedi.
'Sokak hayvanlarına iyilik yapmak isterken kötülük yapmayalım'Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tevfik Murat Karabayoğlu, kış aylarının gelmesi ile sokak hayvanlarına karşı artan bilinçsiz desteklerin çevre kirliliğine ve hayvanlarda olumsuz etkilere neden olabileceğini belirterek, "İyilik yapmak isterken kötülük yapmayalım" dedi.
‘Yeni nesilde demans riski azalıyor’Yaşlanmaya bağlı hastalıklar arasında dikkat çekenlerden birinin demans olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, yakın zamanda yapılan JAMA Nöroloji dergisinde yayımlanan çalışmayı örnek göstererek Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere yeni nesilde demans görülme riskinin azaldığını aktardı.
‘İşlenmiş et ürünleri bağırsak kanseri riskini artırabilir’Bağırsak sağlığını tehdit eden besinlere değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Levent Doğanay, “İşlenmiş et ürünleri bağırsak kanseri riskini artırır. Yüksek şekerli yiyecekler (şekerli içecekler, tatlılar) bağırsak florasında dengesizlik oluşturabilir, bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Fazla alkol ve kafein bağırsakları tahriş edebilir, mide asidini artırabilir ve ishale yol açabilir” dedi.
İHH Arama-Kurtarma ekipleri 2024’de 230 operasyona katıldıİHH Arama-Kurtarma ekipleri, 2024 yılında yurt içi ve yurt dışında 230 arama-kurtarma operasyonuna katıldığını duyurdu. Ayrıca ekipler tarafından yıl içinde 60 bine yakın kişinin katıldığı 792 eğitim programı düzenlendi.
'Kolay morarma, lipödem işareti olabilir'Kalp ve Damar Cerrahisi Prof. Dr. Barış Durukan, lipödemin genellikle kadınları etkileyen, vücudun alt veya üst bölgesinde simetrik olarak anormal yağ birikimi ile karakterize, kronik bir yağ dokusu hastalığı olduğunu söyleyerek, “Bu durum sıklıkla ağrı, hassasiyet, kolay morarma ve ödemle birlikte görülebilir. Lipödem, diyet ve egzersize yanıt vermediği için obeziteden farklıdır ve genetik bir yatkınlık gösterebilir” dedi.
Yılbaşı sonrasında vücudu rahatlatacak tariflerYeni yıl akşamı yenilen yemekler, tatlılar ve atıştırmalıklar sofraları süslese de ertesi gün şişkinlik, ödem gibi sindirim sorunlarına yol açabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Harika Özkaya Yurttatur, “Keyifli geçen geceden sonra halsizlik ve enerji düşüklüğü gibi problemler yaşanmasının kaçınılmaz olabilecektir” diyerek vücudu rahatlatacak tarifler verdi.
Uzmanından yılbaşı sofrası için sağlıklı beslenme önerileriSağlıklı ve lezzetli yeni yıl tabakları için önerilerde bulunan Uzman Diyetisyen Ege Ramadanoğlu, “Yemekleri yağda kızartarak değil; fırında, ızgarada, suda, buharda pişirebilirsiniz. Her çeşit mayonezsiz ve yağsız salatayı istediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Toplam 6-8 yemek kaşığı zeytinyağlı tercih edebilirsiniz. Ayrıca, sofraya şarküteri ve kabuklu deniz ürünleri yerine peynir, hindi füme ve taze sebzelerin koyulması daha sağlıklı bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır” dedi.
Beslenme ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.