Geri Dön
Politika Bakan Bolat: Dünyaya hükmetmeye çalışan egemen güçlerin, ikiyüzlü politikasını görmüş olduk

Bakan Bolat: Dünyaya hükmetmeye çalışan egemen güçlerin, ikiyüzlü politikasını görmüş olduk

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına ilişkin, ''Dünyaya hükmetmeye çalışan egemen güçlerin buna seyirci kaldıklarını, bunu haklı gördüklerini, duyarsız kaldıklarını ve böylesi ikiyüzlü bir politika izlediklerini bir kez daha görmüş olduk. Maskeler düştü ve hakikaten bu konuya nasıl çifte standartla yaklaştıklarını görmüş olduk” dedi.

Bakan Bolat: Dünyaya hükmetmeye çalışan egemen güçlerin, ikiyüzlü politikasını görmüş olduk

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bugün Konya'da, Necmettı̇n Erbakan Üniversı̇tesı̇'nin Akademı̇K Yıl Açılış Töreni’ne katıldı. Konferans salonunda öğrenciler ve akademisyenlerle bir araya gelen Bakan Bolat, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına değinerek, şunları söyledi:

''Cami, okul, hastane, hatta kiliseyi bile ayırt etmeden yapılan bir mezalim, maalesef dünyaya hükmetmeye çalışan egemen güçlerin buna seyirci kaldıklarını, bunu haklı gördüklerini, duyarsız kaldıklarını ve böylesi ikiyüzlü bir politika izlediklerini bir kez daha görmüş olduk. Maskeler düştü ve hakikaten bu konuya nasıl çifte standartla yaklaştıklarını görmüş olduk. İslam dünyası ve Türkiye olarak bütün gücümüzle Gazze'nin yanında yer almak için başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Gazze'nin ve Gazzelilerin yanındayız ve yanında olmaya inşallah devam edeceğiz. Önce ateşkes ve sonra da inşallah iki devletli bölgede bir düzenin kurulmasıyla ancak bu kanın durdurulması mümkün olacak.” 

‘SOSYAL MEDYADA GENÇLERİMİZE KÖTÜ PROPAGANDA POMPALANIYOR’

Bakan Bolat, sosyal medyadan gençlere batı ülkelerinin yaşam koşulları iyi olduğu şeklinde kötü bir propaganda yapıldığını belirtti. Salondaki öğrencilere uyarılarda bulunan Bakan Bolat, ''Şimdi üzülerek görüyorum. Sosyal medya mecralarında maalesef gençlerimize çok kötü şeyler pompalanmaya çalışılıyor. 'Yok bu ülkede yaşanmaz', yok 'Batı çok daha iyi', 'Koşalım Amerika'ya'. Arkadaşlar bunların hepsi kötü propaganda. Eğitim için gidelim. Biz de gittik, görevimizi yaptık, geldik. Ülkemize, vatanımıza, halkımıza fayda üretmeye gayret ettik. Buradaki hocalarımız da aynısını yaptı. Hemen hepsi gitmiştir. Kendi ülkemizi kötüleyerek yapılan kara propagandaya sakın itibar etmeyin arkadaşlar” diye konuştu.

‘İHRACATIMIZIN YÜZDE 60’INI GELİŞMİŞ ÜLKELERE YAPIYORUZ’

Türkiye’nin ihracatının yüzde 60’ının gelişmiş ülkelere yapıldığını açıklayan Bakan Bolat, “Eskiden bize, 'Siz onu yapamazsınız, bunu yapamazsınız. Biz size satalım' derlerdi ama hamdolsun prangaları kırdık, öz güvenimiz tam. Her şeyi yapabiliyoruz. 200 ülkeye 11 bin 500 kalem ürün satıyoruz arkadaşlar. İhracatımızı da son 20 yılda 7 kat arttırdık. Bu anlamda ihracatımızın yüzde 45’ini de gelişmiş zengin ülkelere yapıyoruz. Amerika, Kanada, İngiltere’yi kattığımızda ihracatımızı yüzde 60’dan fazlasını bu ülkelere yapıyoruz. Demek ki kaliteli ve rekabetçi fiyatlarda yapıp, satabiliyoruz ki adamlar alıyor” ifadelerini kullandı.

‘SAHTE İLAN YÖNETMELİĞİ 1 KASIM’DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK’

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Konya'da programı kapsamında 'Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’ne katıldı. Burada konuşan Bakan Bolat, dünyada küresel talep daralması yaşandığını, ama buna rağmen Türkiye’nin ihracat rakamlarının iyi seviyelerde olduğunu belirtti. 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depreminin ihracatı etkilediğini söyleyen Bakan Bolat, ''Depremden, 5'i ağır olmak üzere 11 şehrimiz etkilendi. İhracatımız da etkilendi. Arkadaşlarımızın yaptığı etki analizlerine göre depremden şu ana kadar 8 ayda 6 milyar dolar ihracat kaybımız var. Ama buna rağmen ilk 9 ay itibarıyla ihracatımız, geçen yıla göre kafa kafaya. 6 milyar dolar kaybetmişiz, dünya ticareti durgunlaşmış, batı pazarlarında gerilemiş, ama biz şu anda kafa kafayız'' dedi.

1 Kasım'da yürürlüğe girecek olan sahte ilan yönetmeliğinin uzatılmayacağını açıklayan Bakan Bolat, şunları söyledi:

''Ticaret Bakanlığı olarak hemen hemen bütün sektörlerde düzenleyici ve denetleyici yetkilere sahibiz. Piyasada gözetleme, stokçuluk ve haksız piyasa işlemlerini denetleme ve cezalandırma yetkimiz var. Bunu etkin bir şekilde kullanıyoruz. Otomotiv piyasasında çip kriziyle başlayan 2- 2,5 yıldır kaotik bir dönemde, araçların bulunamaması, stokçuluk, araçlarda 6 ay, 1 sene beklemeler, bunun karşısında ikinci el piyasasının sıfır araç fiyatlarının da aşarak aylık yüzde 30, yüzde 40 para kazanma gibi spekülatif işlemler vardı. İlk aylarda bunlar üzerinde çok yoğun çalıştık. Önemli, düzenleyici yönetmelikler çıkardık, denetimleri arttırdık. Bu konuda piyasalar ağustos ayının ortalarından itibaren düzene girdi. Sıfır araçta ve ikinci el araçta çok ciddi fiyat indirimleri başladı. Tüketici biraz daha iner mi, diye bekleyeyim moduna girdi ve piyasa düzene girdi. Aynı şey emlak için de geçerli oldu. Emlakta da daire satışlarında, daire fiyatları, dükkan fiyatları, arsa fiyatlarında düşme var. Ciddi manada ve biz 31 Ağustos'ta önemli bir yönetmelik çıkardık. 2 ay uygulama süresi verdik. 1 Kasım'da bu başlıyor. Emlak ve oto satışlarında sahte isimlerle, ‘fake’ hesaplarla, fiyatları yükseltmek için yapılan manipülatif çabaları ağır cezalandıracağız. Bunları yayınlayan ilan siteleri bu cezalardan sorumlu olacaklar. Buna göre programlar hazırlamaları gerekiyor. Elemanlarını hazırlamaları gerekiyor. Bu yönetmelik kesinlikle uzatılmayacak 1 Kasım'da yürürlükte olacak.''

‘AYKIRI DAVRANAN CEZAYA UĞRAYACAK’

Kural ve yönetmeliklere aykırı davrananlara gerekli ceza işlemi uygulanacağını belirten Bakan Bolat, ''Şimdi torba yasa hazırlanıyor. Biz de bakanlık olarak hazırlıklarımızı yaptık. Cezaları artırıyoruz. Zaten enflasyon oranı da belli, onun üzerinde artırıyoruz ve kapatma cezası da gelecek. Hükümetin kanaati bu yönde. Biz de uygulamacı bir kuruluşuz. Kanunla her sektörün yönetmelikleri var. Ticarette, kurallara uygun olarak çalışılması gerekiyor. Bu kural ve yönetmeliklere aykırı davranan otomatikman cezaya uğrayacak. Bunu birkaç kere tekrar ettiği takdirde o zaman geçici kapatma süresi gelecek” dedi.

BAKAN BOLAT: GÜMRÜKLERDE 10 AYDA 8 MİLYAR LİRALIK UYUŞTURUCU YAKALANDI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Konya'da programı kapsamında 'Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’nin ardından MÜSİAD Konya'da ‘İş Dünyası İstişare Toplantısı’na katıldı. 10 ayda 8 milyar liralık uyuşturucunun gümrüklerde yakalandığını açıklayan Bolat, "Birlik, beraberlik içinde, diğer kuruluşlarla kardeşçe, işbirliği içinde çalışarak Konya'nın ve Türkiye'nin gelişmesi için daha fazla çalışacağız. Biz Ticaret Bakanlığı olarak ana işimiz dış ticaretimizi arttırmak ama ihracat cephesinde arttırmak. O gözle bakıyoruz. Lazım olan ithalatı da yapmak görevimiz. Yerli ve milli sanayimizin gelişmesine önderlik etmek istiyoruz. Katkıda bulunmak istiyoruz. Bunun yanında bu ticaretin yapıldığı yer gümrükler. Milyar dolarlık ticaret gümrüklerden geçiyor. Gümrükleri hızlı ve etkin bir şekilde yönetmek görevimiz. Kaçak malları Allah korusun, uyuşturucu maddelerini vesaire kaçakçılığı engellemek görevimiz. Bakın bu sene 10 ayda 18 nokta 8 milyar liralık uyuşturucu ve ticari kaçak eşya yakaladık. Gümrük muhafaza olarak Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığımızla. Yakında bir protokol imzalayacağız. Bu kaçakçılık olaylarını daha sert tedbirlerle inşallah üzerine gideceğiz.” dedi.