Geri Dön
Politika Özgür Özel: Her emekliye 7 bin lira seyyanen zam lazım

Özgür Özel: Her emekliye 7 bin lira seyyanen zam lazım

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, “Biz emekliye, emekli kartını belediyelerden veririz ama senin en düşük emekli maaşını önce bir asgari ücret, sonra geldiğin gün gibi 1,5 asgari ücret yapman lazım. Onun için diyorum ki, her emekliye 7 bin lira seyyanen zam lazım" dedi.

Özgür Özel: Her emekliye 7 bin lira seyyanen zam lazım

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, memleketi Manisa'daki Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde vatandaşlara seslendi. Özel, konuşmasının büyük bölümünü tekrar aday olan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün'e ayırdı. Ergün'ün şehrin aleyhine olduğunu belirttiği bazı icraatlarına CHP’nin Manisa Büyükşehir Belediye başkanı adayı Ferdi Zeyrek'in karşı çıktığına dikkati çeken Özel, "Ferdi Zeyrek, 'Ulupark'a dokunmayın', 'Beyaz Fil Yıkılmasın' platformunu kurdu. Bütün kent suçlarına karşı mücadele başlattı. Cengiz Ergün ne talimat geldiyse, Manisa'nın güzelliklerini verdi. Cengiz Ergün’ü bizim Ferdi durdurdu" dedi. Özel, kendisine ait reklam raketlerinin özellikle de memleketi Manisa'da kırılmasına da tepki gösterdi.

'ŞEHZADELER'DE YENİ BİR HİKAYENİN BAŞLAMASINA İHTİYAÇ VAR'

Geçen seçimde Manisa'da, ittifak ortağı oldukları İYİ Parti adayına destek verdiklerini hatırlatan Özel, "Geçen seçimde Şehzadeler ve Yunusemre'de bir büyük ittifak için biz fedakarlık yaptık. Dediler ki, 'Özgür Özel bağrına taş basacaksın, memleketini İYİ Parti'ye bırakacaksın.' Dedik ki, 'Mademki ittifaktır, mademki iyi insanlarla beraberiz, mademki biz şehirlere dürüst yöneticiler seçeceğiz, mademki memleketimizi de Türkiye'nin pek çok memleketini de ehli namus insanlara emanet edeceğiz, peki' dedik. Bakın, dünya siyaset tarihinde belki de ilktir. Bugün partinin genel başkanı bundan önceki yerel seçimde üç oyunu da bir başka partiye verdi. Ne diye? Manisa diye. Ne diye? Sözünü tutsun, diye. Ne diye? İYİ Parti'yle ittifak kurduk, onlar kazansın diye. Maalesef benim ilçemde, Yunusemre'de 7 oy farkla, Şehzadeler'de herhalde 2 bin oy gibi bir farkla İYİ Parti kaybetti. Biz elimizden geleni yaptık. Sözümüzü tuttuk. Şimdi bu seçimlerde yine ittifak olabilirdi, olmadı. Hak veriyoruz, anlayış gösteriyoruz. Biz Ankara'da yukarıda bir ittifak, bir iş birliği kuramadık. İş, ittifakın gönüllerde kurulmasına, sandıkta kurulmasına, Manisa'nın yıllardır Yunusemre'yi kahreden Çerçi'den kurtulmasına, Şehzadeler'de yeni bir hikayenin başlamasına ihtiyaç var" dedi.

'BU SEÇİMİ ŞEHZADELER'DE GÜLŞAH DURBAY İLE MANİSA'YA KAZANDIRIN'

CHP Şehzadeler Belediye başkan adayı Gülşah Durbay için seçimde destek isteyen Özel, "Her iki tarafta da bolca anket yaptık, sandık kurduk. İki tarafta birer adayımız var. Anketlerde, Şehzadeler'de bu sefer iyilik yapmanın, fedakarlık yapmanın, seçim kaybettirmemenin ve yeni bir hikayeye Manisa'da bir Cumhuriyet kızının, bir Atatürk kızının gencecik, çalışkan birisinin bu Şehzadeler'e elini değmesine katkı sağlayacak olanlar geçmiş dönem ittifak yaptığımız ortaklarımızdır. Sizin her daim birlikte olduğunuz bir evladınız olarak, İYİ Parti'nin geçmiş seçimde hep birlikte olduğumuz, büyük bir mücadele verdiğimiz ancak geçmiş seçim şartlarında belli sebeplerden başarıya ulaşamadığımız ama bizim yükümlülüğümüzü tam yerine getirdiğimiz bütün iyi insanlarından, muhafazakar demokratlardan, milliyetçi demokratlardan, güneş gözlü güzel insanlardan bu seçimi bize kaybettirmemelerini, destek vermelerini istiyorum. Bu seçimi Şehzadeler'de Gülşah Durbay ile Manisa'ya kazandırın. Bütün anketlerde Gülşah birkaç puan önde, AK Parti'yle yarışıyor. Eğer kazanma potansiyelleri olsa Ankara'da da teklif etmiştim 'Birlikte olalım, bir ilçeyi verelim, bir ilçeyi alalım.' Ama o günlerde dinletemedim. Şimdi bu ilçede Gülşah Durbay önde gidiyor, AK Parti'yle yarışıyor. Maalesef İYİ Parti kazanmıyor ama Gülşah'a destek verirse kazandırıyor. Kendi adayında kalırsa kaybettiriyor. Ben İYİ Partililerden, iyi insanlardan hiçbir yerde yapmadığım bir şeyi burada kendime memleketimde sizin evladınız için istiyorum" diye konuştu.

'HER EMEKLİYE 7 BİN LİRA SEYYANEN ZAM LAZIM'

Özel, konuşmasında emekli maaşlarına da değinerek şunları söyledi:

“En düşük emekli maaşıyla eğer güllaç almaya kalksan geçen sene 150 liraymış kilosu, 50 kilo güllaç alıyordun. Bu sene kilosu 450 lira olmuş ve 22 kilo güllaç alıyorsun. 50 kilo güllaç alan emekli, bir senede 22 kiloya düştü. Manisalılar bir yere giderken akrabaları, asker arkadaşları, eski okul arkadaşları beklerler ki, mesir getirsinler. Geçen sene 190 liraydı, mesirin kilogramı. En düşük emekli maaşıyla 40 kilogram mesir macunu alınıyordu. Bu sene kilogramı 404 lira olmuş, 25 kilogram alıyorsun. 40 kilogram mesir alan emekli bu sene maaşıyla 25 kilogram mesir macunu alabiliyor. Biz emekliye, emekli kartını belediyelerden veririz ama senin en düşük emekli maaşını önce bir asgari ücret, sonra geldiğin gün gibi 1,5 asgari ücret yapman lazım. Onun için diyorum ki, her emekliye 7 bin lira seyyanen zam lazım."


DENİZLİ'YE GEÇTİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa'daki programının ardından Denizli'de partisinin düzenlediği mitinge katıldı. 29 Ekim Bulvarı Özay Gönlüm Meydanı'nda düzenlenen mitingde konuşan Özel, "Eskiden herkes biliyor ki; 1 kilo buğday satınca, 1 litre mazot alıyordun. Bugün tam 7 kilo buğday satıyorsun, 1 litre mazot alamıyorsun. Daha geçen mayıs 'Verin oyu bu kardeşinize, enflasyon nasıl düşecek, döviz nasıl düşecek' diyen birisi önce 4 liralık mazotu 19 lira yapmıştı. O günden bugüne de 44 lira yaptı. Ekerken, dikerken, sürerken, toplarken, satarken mazot. Ne ekersen ek mazotun bu fiyatı çiftçinin belini büküyor. Yatlara, katlara verilen mazot, çiftçilere verilmelidir. Emeklilerin ve emekçilerin sesi olacağız. 1 Nisan'dan sonra büyük mitinglerle verilmeyen haklarımızı alana kadar, sesimizi duymayanlar duyana kadar, hep birlikte mücadele edeceğiz. Çiftçinin hakkını başkasına verenlerle karşı karşıyayız" dedi.

'VAHŞİ MADENCİLİK YAPIYILOR'

Konuşmasında Denizli'de 'vahşi madencilik' yapıldığını söyleyen Özel, "Denizli dünyanın en güzel şehirlerinden bir tanesi. Üstüne titrememiz gereken bir şehirde vermişiz maden ruhsatlarını. Üzerinden uçakla geçtiğinizde içiniz parçalanıyor. Her tepeyi kazmışlar, 'vahşi madencilik' yapılıyor. İliç'te dokuz tane evladımız göçük altındayken, burada madenciliğe izin veriliyor. Tarım arazileri ortadan kaldırılıyor. Denizli ilçeleri büyük sıkıntı içerisinde. Bu madencilik uygulamalarına yerel yöneticiler ses çıkarmamaktadır. Bir maden şirketi geliyorsa, halkın önüne geçmek ve mücadele etmek gerekmektedir. Biz böyle belediye başkanları istiyoruz. Sizin karşınıza aday diye çıkarıyoruz. Cumhur İttifakı'nın belediye başkan adayları bu konuda son derece pasif davranan, şirketlerin suyuna giden, birazcık söz söyleyecek olduklarında Ankara'dan gelen telefonla pısan kişilerdir. CHP'de maden şirketine teslim olacak, onun önünü açacak bir belediye başkanı bulamazsınız" ifadelerine yer verdi.

'İKİ ELİM TAYYİP ERDOĞAN'IN YAKASINDADIR, EMEKLİYİ EZDİRMEM'

Emeklilerin perişan durumda olduğunu söyleyen Özel, "Evlerinde oturuyorlardı, sesleri çıkmıyordu, örgütlenme hakları yoktu. Sendika kuruyor kapatılıyordu. Türkiye'de kim hak arasa terörist ilan ediliyordu. AK Parti geldiğinde en düşük emekli maaşı 1,5 asgari ücretti. Bugün emekliye 10 bin lira veriliyor. 3 Kasım 2002'de en düşük emekli maaşıyla 8 çeyrek altın alınıyordu. Bugün 2,5 çeyrek altın alabiliyorsunuz. Emeklilere gelin hakkınızı birlikte arayalım dedim. Birlikte mücadele edelim dedim. Şimdi meydana bakın. Bundan sonrasını Tayyip Bey düşünsün. Tekrarın gücü vardır. Israrın kudreti vardır. Bizde azim, emeklilerde kararlılık var. Israrla talep edeceğiz. İlk günlerde 'Özgür Efendi emeklileri kışkırtıyor' diyordu. Sabahın dördünce insanlar ucuz kıyma için kuyruğa giriyorlar. Hakkınızı aramaya, 31 Mart'ta seçim sandığına gitmeye hazır mısınız? Ben 'emekli kart ver' dedim. Önce 'olmaz' dediler. Sonrasında 'çalışıyoruz' dediler. Şimdi bankaya promosyon verdiriyorlar. Banka promosyonu emeklinin kendi hakkı. Hangi banka fazla veriyorsa gider alır promosyonu. '8 bin, 12 bin' diyor. Özel bankalar zaten 15 bin TL veriyor. Bir kere aldın mı promosyonu 3 yıl almıyorsun. Seçimde bir kerelik para verip, sizi kandırıp 5 sene de promosyondan mahrum edecek. Bizim karnımız bunlara tok. Siz ne zaman ki hakkınızı aramaya karar verirsiniz, biz ondan emeklinin hakkını söke söke alacağız. İki elim Tayyip Erdoğan'ın yakasındadır, emekliyi ezdirmem. Çıkmış saraylara, her şeye para var. Emekliye yok. Beşli çeteye, saray müteahhidine, yazlık, kışlık saraya, uçan saraya, yüzen saraya para var. 1500 odalı saraya para var, emekliye gelince para yok. Buradan Tayyip Bey'e söylüyoruz, sen kendini yukarılarda görme kardeşim. Uçaktan bakınca emeklileri karınca gibi görüyor. Karınca çalışkandır. Bu emekliler ömürleri boyunca adeta karınca gibi çalıştılar, bugünlere geldiler. Sen onlara haksızlık yaptın. 26 bin lira olacak maaşlarını, 10 bin liraya indirdin. Denizli'de ortalama kira 10 bin lira. Evi olmayan emekli ya sokakta ya da girerse bir eve aç açıkta. Ne yiyecek, yemeği ne de yakacak kömürü ne de yakacak ışığı var. Bu hale getirdiler emekliyi. Siz karıncalar gibi yan yana durun. Mitinglerini gelin doldurun. Hep birlikte olun. Karıncanın kardeşi var, o da CHP'dir" dedi.

'DİŞ MACUNU TÜPTEN ÇIKTI, GERİ GİRMİYOR'

Pandemi sürecinde her ülkenin sıkıntılar yaşadığını ve her ülkede enflasyonun yükseldiğini hatırlatan Özel, "Pandemiyle üretim aksadı. Tedarik zincirleri kırıldı. Enflasyon yukarı çıkmaya başladı. Dünyanın her yerinde oldu bu. Para dövize kaçmasın diye diğer ülkeler tedbir aldılar. Enflasyonun üzerinde faiz verdiler. Hepsi enflasyonu düşürmeyi başardı. Ama bizim ekonomist, 'ben bilirim' ben diyen birisi 'enflasyon sebep değil sonuçtur' dedi. 'Esas sebep faizdir' dedi. 'Faizi artırmakla enflasyon düşmez aksine faizleri inadına indireceğiz' dedi. 'Yapma' dediler. Yapma diyene kızdı. 'Nas ortada' dedi. 'Yapma' dediler 'benden iyi bilemezsin' dedi. Merkez Bankası başkanları olmaz dediler. Her şey pahalanır dediler. Hayır, 'İndirmezsen seni indiririm' dedi, 4 yılda 5 kez Merkez Bankası başkanı değiştirdi. 19 olan faizi indirdi, 15 olan enflasyon 90-120 oldu. Yüzde 120 enflasyona geldik. Ve o noktadan sonra geri dönülemez bir yerdeydik. Şimdi yeni gelen bakan ve Merkez Bankası Başkanı o politikalara ne diyor, irrasyonel. Yani akıl dışı politikalar. 'Onları terk ettik' diyor ama iş işten geçti. Ekonomi cebin yırtılması gibi değil. Yırttın geriye dikince her şey düzelmiyor. Şimdi faizi artırıyorlar ama enflasyonu düşüremiyorlar. Diş macunu tüpten çıktı. Geri girmiyor. Şimdi faizler başladı. Faiz oldu 50. Ne diyordu geçmişte, 'Nas var dine aykırı bunu bana yaptıramazsın' diyen Erdoğan 11 ayda 9 kez faiz artırıldı, sesi çıkmıyor. Ecevit'in 43 ile bıraktığı faiz 50, 27 ile bıraktığı enflasyon TÜİK'e göre yüzde 60 ama gerçek rakam yüzde 120.  Senden önce görev yapanlarla mezarında bile uğraşıyorsun ya senin daha çok çekeceğin var" diye konuştu.

'NECMETTİN ERBAKAN'IN OĞLUNA 'İP CAMBAZI' DİYOR, 'ZÜBÜK, PAZARLIKÇI, ŞANTAJCI' DİYOR'

Denizli'de eski ittifak ortaklarının CHP'ye oy vermesi halinde seçimi kazanacaklarını söyleyen Özel, "Açık ve net söylüyorum. Anketler şunu söylüyor. Eski ittifak ortaklarımız CHP'ye oy verirse, CHP kesin kazanıyor. Ama başka bir partiye oy verirlerse, verdikleri parti değil, Denizli'de AK Parti kazanıyor. Onun için burada samimiyetle söylüyorum. Bundan sonra bir başka partiye oy verirseniz, belediye AK Parti belediyesi olur. Ama CHP'ye oy verirseniz, belediye sizin de belediyeniz olur. İyi insanlara, yakasında, gönlünde, gözünde güneş açanlara sesleniyorum. Gelin 31 Mart'ta sandıkta vicdanın ittifakını yapalım. Ankara'da siyasetin ittifakını yapamadık. Biliyorsunuz AK Parti'nin ittifakından Yeniden Refah Partisi ayrıldı. Düne kadar övdüğüne küfrediyor Tayyip Bey. Necmettin Erbakan'ın oğluna 'ip cambazı' diyor. 'Zübük, pazarlıkçı, şantajcı' diyor. Bizden de ayrılanlar var. Ben canları sağ olsun diyorum. Eski dosttan düşman olmaz diyorum. Buradan bütün iyi insanlara sesleniyorum. Sandıkta birleşelim, AK Parti'yi gönderelim. Tek talebim, tek isteğimdir. Bu ittifakın adı Denizli ittifakıdır" dedi.

Özel, daha sonra CHP Denizli Büyükşehir Belediye başkan adayı Bülent Nuri Çavuşoğlu ile ilçe belediye başkan adaylarını tanıttı. Özel, miting sonrası kentten ayrıldı.