Geri Dön
Politika TBMM Başkanı Kurtulmuş: İsrail zulmü önlenmezse, hiçbir insan emniyette olamaz

TBMM Başkanı Kurtulmuş: İsrail zulmü önlenmezse, hiçbir insan emniyette olamaz

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, "Eğer burada bu vahşet, kötülüğün şahikası, kötülüğün başyapıtı olan bu İsrail zulmü önlenemezse dünyada hiçbir insan emniyet altında olamaz" dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş: İsrail zulmü önlenmezse, hiçbir insan emniyette olamaz

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Ordu'da Valilik tarafından düzenlenen Sivil Toplum Buluşması isimli programa katıldı. Kurtulmuş, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının bir an önce durdurulması gerektiğini söyledi. Batı ülkelerinin güçten korktuğunu ve tarih boyunca haklının yanında durmayıp, güçlünün yanında durduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Dün Hitlere, faşistlere ses çıkarmayanlar, en fazla işte ‘Öyle ama…’ diyerek mazluma da bir şekilde suç bulmaya çalışanlar aynı insanlardı" diye konuştu.

'ÖLENLERİN SAYISI 10 BİNİ GEÇTİ'

“Dili, dini, rengi, siyaseti ne olursa olsun, biz insanlıktan yanayız” diyen Kurtulmuş, “Türkiye'nin önündeki en önemli meselelerden birisi, dünyadaki bu insanlık cephesini harekete geçirmek ve insanlık cephesi arasında bir ittifakın oluşmasını temin etmektir. Her bir insanı yaratılışta eş olarak görüyoruz. Nasıl Yahudi'nin orada var olma hakkı varsa, Filistin’in de var olma hakkı vardır diyen ve bunun için çaba sarf eden herkesi aynı cephede toplanmaya çağırıyoruz. Şimdi bütün bunların üstüne, belki bunların hepsini daha fazla artıracak yeni bir ateş yakılmıştır. Kötülüğün başyapıtı olarak, kötülüğün dünyada şimdiye kadar Hazreti Adem'den bu yana insanoğlu yaşadığı en büyük kötülük senaryosu olarak, İsrail maalesef Gazze'deki insanları ölüme mahkum etmek üzere kollarını sıvamış vaziyette. Ölenlerin sayısı 10 bini geçti. Biz burada konuşurken belki yüzlerce masum çocuk daha hayattan koparıldı, belki yüzlerce yaşlı insan hayattan koparıldı. Hastaneler artık çalışmıyor. İnsanlar elleriyle neler yapabilirse, tıbbi malzemeler olmadığı için bir şekilde yaralılarına müdahale etmeye çalışıyor. Suyun, elektriğin, yakıtın, ekmeğin olmadığı 2,3 milyon insanın köşeye sıkıştırıldığı bir yer Gazze. Ama bundan daha acısı, sadece orada o soykırım boyutlarına ulaşmış katliamı yapanlar sorumlu değildir, bunu görmezden gelen ya da bunu bir bilgisayar başında savaş oyunu oynarmış gibi seyreden bütün insanlık da bunun suçlusudur” ifadelerini kullandı.

'PROTESTOLAR DÖNÜM NOKTASIDIR'

İnsani yardım malzemelerinin Gazze'ye ulaştırılmadığını söyleyen Kurtulmuş, "Amerika Birleşik Devletleri en büyük uçak gemisini buraya niye gönderdi? Madem gemiyi göndermeyi biliyorsun da bir gemi de insanlar için tıbbi malzeme, ihtiyaç malzemesi getir de Gazze limanlarından o malzemeleri soksana. O gemiyi oraya getirerek bütün bölge ülkelerini, bütün dünya halklarını tehdit etmeyi biliyorsun da Gazze'de insanlık can çekişirken, bütün insanlar maalesef yok oluşa doğru sürüklenirken niye bu yardımın yapılmasını sağlamıyorsunuz? Bırakın siz yapmıyorsunuz, dünyanın bu yardımı yapması için niye müsaade ettirmiyorsunuz? Bütün bunların üstüne maalesef gelir gelmez söyledikleri şey nedir? İsrail'e bir kırmızı çizgi çekmiyoruz. ‘Yani vur vurabildiğin kadar, öldür öldürebildiğin kadar.’ Bu sürdürülebilir bir durum değildir. İnsanlığın bittiği yerdir. Dünyanın birçok yerinde gerçekten insanlıktan yana olan, mazlumdan yana olan, hakkaniyetten yana olan, ‘Yeter artık, böylesine büyük bir zulme seyirci kalmayacağız’ diyen milyonlarca insan sokağa çıkıyor, kendi ülkelerinde İsrail sempatizanı, İsrail sevdalısı yöneticilerine rağmen sokaklarda protesto ediyorlar. Bu bir dönüm noktasıdır” dedi.

Programa, Ordu Valisi Muammer Erol, AK Parti Ordu milletvekilleri Mahmut Özer, İbrahim Ufuk Kaynak, Mustafa Hamarat, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adil Levent Karlıbel, Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman ve AK Parti Ordu İl Başkanı Selman Altaş da katıldı.

ORDU ÜNİVERSİTESİ'NDE KONUŞTU

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Ordu Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katılıp, konuşma yaptı. Türkiye'nin önemli bir dönemden geçtiğini belirten Kurtulmuş, bugünlerde günlerin, saatlerin hatta dakikaların bile önemli olduğunu söyledi. 29 Ekim ile 'sözü güçlü, gücü tesirli Türkiye yüzyılı' olarak tanımlanan Cumhuriyet'in ikinci asrının başladığını ifade eden Kurtulmuş, "İnşallah bu dönemde Türkiye hem geçtiğimiz ilk asrımızdaki tecrübelerden istifade ederek hem de bugün sahip olduğumuz imkan ve fırsatları milletimizin hayrına sonuçlandırarak, yoluna çok daha güçlü bir şekilde devam eder. Onun için, 'Türkiye Yüzyılı' için herkesin bulunduğu yerde, zamanda, mevkide işlerini en iyi şekilde yapması, sorumluluklarını layıkıyla yerine getirmesi gerekiyor. Kim olursak olalım, nerede faaliyet yapıyor olursak olalım; yapacağımız işlerin en iyisini, birlik ve beraberlik içerisinde ortak milli hedeflere yönelerek gerçekleştirmek zorundayız" dedi.

'ÇOK DAHA DİKKATLİ OLARAK YOLUMUZA DEVAM ETMELİYİZ'

Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın, büyük çatışmaların ve gerilimlerin merkezi haline geldiğini belirten Kurtulmuş, "Balkanlar'daki gerilimler, Karadeniz'de Rusya-Ukrayna arasında çatışma, Kafkaslardaki gerilimler, çatışmalar, Orta Doğu'daki bu yaşamakta olduğumuz ve öyle görünüyor ki bir müddet daha yaşamaya devam edeceğimiz bu büyük sıkıntılar, bu büyük gerilimler... Bir tarafta vekalet savaşının unsurları olarak kullanılan terör örgütleri üzerinden Orta Doğu coğrafyasını dizayn etmeye çalışanlar, diğer taraftan bu işi bir adım öteye götürerek 'vekil devletler' üzerinden bölgeye dizayn etmeye çalışanlar, Orta Doğu'yu da yaşadığımız bu geniş coğrafyayı da fevkalade tehlikeli, fevkalade riskli bir alan haline getirmişlerdir. Bu üç temel nedenden dolayı bizim çok daha dikkatli, çok daha hazırlıklı, çok daha birikimli olarak yolumuza devam etmemiz lazım" diye konuştu.

'ADALET, HER TÜRLÜ BASKIDAN ÇOK DAHA KUVVETLİDİR'

Filistin'deki son duruma ilişkin de Kurtulmuş, "Bugün bazıları, Gazze'yi uzakta bir tiyatronun parçası olarak görebilir. Ama Gazze, Filistin bizim için tarihimizin, milletimizin, geleneğimizin, geçmişinizin bir parçasıdır. İnşallah Gazze, kıyamete kadar da Gazzelilerin toprağı olarak kalmaya devam edecektir. Bu zulmün, vahşetin, katliamın karşısında birileri de bunun olağan olduğunu söylüyor. Biz söylemiyoruz, kendileri söylüyor. Beyefendi kalkıyor diyor ki; 'İsrail'e kırmızı çizgi çekiyoruz.' Ne demek? Vur, öldür, görmüyorum, bilmiyorum, ne yaparsan yap. Böyle bir şey olabilir mi? Ancak hesap edemedikleri bir şey var. İnsan onuru, her türlü politik manevradan çok daha güçlüdür. İnsanların içindeki hakkaniyet, adalet duygusu her türlü baskıdan çok daha kuvvetlidir. Şimdi bunların elinde silahlar var, dünya medyası var, karar verici mekanizmalarında etkin adamları var. Zannediyorlar ki istediğimizi yaparız" dedi.

'MUTLAKA CEZA ALACAKLARDIR'

Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Zaten Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nda dayımız var; elini kaldırır, 'hayır' der, bizim yaptığımız zulmü görmezden gelir. Ama 7,5 milyar insanın içerisinde insanlıktan nasibini almış, vicdanı, insafı, hakkaniyet duygusu olan çok sayıda insanın olduğunu unutuyorlar. Çok açık bir şey söyleyeceğim. Gazze, Allah'ın izniyle bir hayra da vesile oluyor. Bu zulmü kınıyoruz. Şunu da çok net söyleyeyim. Nasıl Auschwitz'in kasapları, nasıl Srebrenitsa'nın kasapları, uluslararası mahkemelerde hesap verip, mahkum oldularsa; şu anda Gazze'de, insanlığı ölüme sürükleyen, masumları öldüren bu sivil katliamlarının sorumluları da başta Netanyahu olmak üzere Likud cephesinin faşistleri de bir gün hakim karşısına çıkacak ve mutlaka cezalarını alacaklardır. Bunu böyle istediğim için söylemiyorum. İnsanlık bize böyle emrettiği için söylüyorum."

ORDU'DA KONUŞTU

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerinde yapımı tamamlanan tesislerin toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, memleketinde hemşehrileriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kurtulmuş, Ordu’da gün boyu gerçekleştirdiği programlarla verimli bir gün geçirdiklerini söyledi. 

Ordu’ya her geldiğinde daha güzel hizmetler yapıldığını görmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Kurtulmuş, “Ordu’da yıllar içerisinde çok güzel hizmetler yapıldı. Hem merkezi hükümetimizin hem belediyelerimizin yaptığı hizmetler her türlü övgünün üstündedir. Ordu ilimizde ve ilçelerimizde yapılan hizmetlerde emeği geçen arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu. Konuşmasında İsrail'in Gazze'ye saldırılarına da değinen Kurtulmuş dünyanın gözü önünde İsrail’in büyük bir saldırganlıkla Gazze’deki masum, mazlum halkı katlettiğini, Gazze halkını tarihten silmeye çalıştığını ifade ederek şöyle devam etti:

“Böyle insanlık olur mu? Altı tane birer tonluk bombayı aynı hastane etrafına atarak orada binlerce insanın şehit olmasına vesile olmuştur. Bütün uluslararası platformlarda bu insanlık dramına son verilsin, acil bir ateşkes sağlansın ve oraya insani yardımlar yapılsın diye gayret ediyoruz. İnanın ki bunu samimi olarak söylüyorum ki, dünyanın her yerinde yüreği yanarak, içi sızlayarak bu soruna çözüm bulmak için tarihsel bir sorumluluk hissederek mücadele eden Türkiye’dir, Türkiye’nin Cumhurbaşkanıdır, Türkiye’nin Dışişleri Bakanıdır, Türkiye’nin bakanlarıdır, Türkiye’nin yetkilileridir.”

Türkiye olarak hep beraber 7’den 70’e, haktan, insanlıktan, vicdandan ve masum, mazlum Gazze halkından yana durduklarını ortaya koyduklarını ve ortaya koymaya devam edeceklerini belirten Kurtulmuş, “İnsanlık eninde sonunda kazanacaktır” dedi. 

Kurtulmuş, hiçbir zulmün ilanihaye devam etmeyeceğini de vurgulayarak, “Siyonistlere şunu hatırlatmak isterim. Zulüm payidar olur zannediyorlarsa dönsünler Hitlerin tarihini okusunlar, zulüm payidar olur zannediyorlarsa dönsünler Mussolini’nin tarihini okusunlar, kendilerine zulmeden, zulmederken de ‘Biz dünyayı kıyamete kadar yönetiriz’ zanneden Hitlerin yerinde yeller esiyor. Netanyahu’nun da yerinde yeller esecek, bu zalimlerin de yerlerinde yeller esecek” dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, yapılan duanın ardından yapımı tamamlanan tesislerin açılışını kurdele keserek gerçekleştirdi.