Geri Dön
Politika TBMM Başkanı Kurtulmuş: Milli mücadelenin kararlılık gerektirdiğini öncü nesilden öğrenmiş bulunuyoruz

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Milli mücadelenin kararlılık gerektirdiğini öncü nesilden öğrenmiş bulunuyoruz

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Daha ortada henüz devlet yokken, hem milli mücadeleyi veren hem de devletin kurulmasını sağlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk başkanı ve ilk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk öncülerini saygıyla yad ediyoruz, onları hürmetle anıyoruz. Milli mücadelenin bir kararlılık gerektirdiğini, vatanseverlik gerektirdiğini o öncü nesilden öğrenmiş bulunuyoruz" dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Milli mücadelenin kararlılık gerektirdiğini öncü nesilden öğrenmiş bulunuyoruz

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis'te '23 Nisan Ulusal Egemenlik' temalı yarışmaların ödül törenine katıldı. Törende, Kurtulmuş'un yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bakan yardımcıları, öğrenciler ve veliler yer aldı. Törende konuşan Bakan Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayarak, "Şu anda Türkiye'de 41 bini resmi olmak üzere yaklaşık 50 bine yakın okulda, yine 11 milyonun üzerinde resmi olmak üzere 15 milyona yakın çocuğumuz, yani temel eğitim çağındaki çocuğumuz, şu an burada yaptığımıza benzer etkinlikler içerisindeler. Kendilerine Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından emanet edilen Cumhuriyeti, milli egemenliği, bu ülkenin geleceğini korumak için kendilerini, azimli ve kararlı bir şekilde yetiştirmek için çaba sarf ediyorlar. Bu emanete sahip çıkacaklarını göstermek için uğraşı içerisindeler. Ve bu uğraşlarını, bu çabalarını bizlerle paylaşmak istiyorlar. O yüzden ben bu çocuklarımızı, bu çocuklarımızı yetiştiren öğretmenlerimizi, hep beraber alkışlamanızı rica ediyorum" dedi.

'EMANETE SAHİP ÇIKACAK KUŞAKLAR YETİŞTİRMEMİZİ İSTİYORLAR'

Bakan Tekin, literatürde 'emanet'in çok kutsal bir kavram olduğunu belirterek, "Emanet edilen şey; bu kutsallığı katbekat artıran milli egemenlik, milli hakimiyet. Ulusal kurtuluş mücadelemizi yürüten ve bu mücadeleyi başarılı bir şekilde sonuçlandırarak bize bağımsızlığı emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere şehitlerimiz, bizden bu emanete sahip çıkacak kuşaklar yetiştirmemizi istiyorlar. Bizler de bunları yetiştirmeye çaba sarf ediyoruz. Biz de Milli Eğitim Bakanlığı olarak 2 şey yapıyoruz bu kapsamda; bir tanesi çocuklarımızın çabalarına destek olmak, onları mümkün olduğunca desteklemek. Bir taraftan da biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak çocuklarımızın aldığı resmi müfredatın içerisinde bu emaneti sahiplenecek referans değerlerini kendileriyle paylaşmak istiyoruz. Başta vatanseverlik olmak üzere hukuk devleti, Cumhuriyet, demokrasi gibi kavramlara sahip çıkacak, bu kavramları koruyacak bir nesil yetiştirmek için çaba sarf ediyoruz. Yaklaşık 1 milyon 200 bine yakın öğretmenimizle, 20 milyonun üzerindeki öğrencimizle biz bunları yapmaya çaba sarf ediyoruz. Bu mücadelenin içerisine ne kadar çok sayıda paydaş dahil edersek, ne kadar çok sayıda katkı verecek kişi dahil edersek kuşkusuz başarılı olma ihtimalimiz o kadar doğru veya yerinde olacaktır" diye konuştu.

KURTULMUŞ: ATALARIMIZ TBMM'NİN ŞAHSINDA YENİ DEVLETİN KURULUŞUNU TEMİN ETMİŞLER

TBMM Başkanı Kurtulmuş ise, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın iftiharla kutlanan milli bayramlardan biri olduğunu vurgulayarak, "Meselenin 2 adından da anlaşılacağı gibi bu bayram bize 2 önemli konuya işaret ediyor ve yoğunlaşmamızı istiyor. Bunlardan birisi ulusal egemenlik meselesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, dünyada hiçbir meclise nasip olmamış, bir büyük onura, bir büyük şerefe sahiptir. Yıkılmış, dağılmış, birçok yeri işgal edilmiş ama Milli Mücadele ile birlikte ‘Ya Allah’ diyerek ayağa kalkan bir milletin yeniden bir devlet kurmasının öncüsü olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Daha ortada henüz devlet yokken, hem milli mücadeleyi veren hem de devletin kurulmasını sağlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk başkanı ve ilk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk öncülerini saygıyla yad ediyoruz, onları hürmetle anıyoruz. Milli mücadelenin bir kararlılık gerektirdiğini, vatanseverlik gerektirdiğini o öncü nesilden öğrenmiş bulunuyoruz. Böylece ortada devlet yokken, devleti için mücadele edebilmeyi başaran ve fevkalade zor şartlarda büyük bir galibiyet elde eden atalarımız TBMM’nin şahsında yeni devletin, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşunu da temin etmişler, tesis etmişlerdir" ifadelerini kullandı.

'BAYRAMIN ÇOCUKLARA EMANET EDİLMESİ FEVKALADE ÖNEMLİ'

Kurtulmuş, 23 Nisan 1920'nin sadece bir tarih olmanın ötesinde bir mücadele ruhunun da açıkça miras bırakıldığı, tarihin şerefli sayfalarından biri olduğunu işaret ederek, "Meselenin diğer tarafı ise bunun bir çocuk bayramı halinde, bir miras, bir emanet olarak sonraki nesillere devredilmesi için ortaya konulan kararlılık ve çabadır. Bir milletin en önemli hususiyetlerinden birisi, hele bizim gibi kökü güçlü olan, fevkalade büyük bir tarihi olan, tarihte devlet kurup yeni başarılar ortaya koyabilmiş olan, bir millet için sadece bugün değil, sadece geçmişteki başarılar değil aynı zamanda ve en az onlar kadar önemli olan gelecek nesillerin güçlü ve başarılı olmasıdır. Dolayısıyla milli egemenlik bayramının yanına bir de çocuk bayramı kavramının eklenmesi ve bu bayramın çocuklara emanet edilmesi de fevkalede önemli bir gelişmedir. Böylece her alanda çocuklarımızın daha güçlü bir Türkiye'yi kurabilmesi için, çocuklarımıza sahip çıkmamız, onlara yol göstermemiz, onlara imkan temin etmemiz ve onlara, önlerine konulacak milli hedeflerle daha güçlü yarınlara yürümelerini temin etmemiz gerektiğini biliyor ve bu bayramı da bu vesileyle sadece geçmişi anmak değil aynı zamanda geleceğe hazırlanmanın bir vasıtası olarak görüyoruz" dedi.

DÜNYA ÇOCUKLARINI KABUL ETTİ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Türkiye'de bulunan dünya çocuklarını TBMM Tören Salonu'nda kabul etti. Kabulde konuşan Kurtulmuş, TBMM'nin, bağımsızlık mücadelesinin yanı sıra cumhuriyetin kurulması için büyük çaba sarf ettiğini belirterek, "Bu büyük başarı öyküsüyle birlikte dünyaya önemli bir armağan daha verilmiştir. O da 23 Nisan Egemenlik bayramının aynı zamanda çocuk bayramı olarak kutlanmasıdır. Böylece sadece sahip olduğumuz, elde ettiğimiz ulusal bağımsızlık meselesi değil. Aynı zamanda geleceğe ilişkin hedeflerimiz ortaya konmuştur. Çünkü şunu biliyoruz ki dünyanın geleceği, ülkelerin geleceği çocuklardır. İyi yetişmiş, özgür, vicdanı ve fikri hür yetişmiş çocukların daha güzel bir dünya kuracağı aşikardır" diye konuştu.

'FİLİSTİNLİ ÇOCUKLAR İNSANLIĞIN EN AĞIR YÜKÜNÜ TAŞIYOR'

Şu anda Gazze'de yaşayan Filistinli çocukların insanlığın en ağır yükünü taşıdığını belirten Kurtulmuş, "Açık bir cezaevi olmanın ötesinde açık bir mezarlığa dönüştürülen Gazze'deki o Filistinli çocukların cılız bedenleri üstünde maalesef insanlığın en ağır yükü taşınmaktadır. Başta Filistinli çocuklar olmak üzere dünyanın dört bir tarafındaki çocukların yaşadığı bu zorluklara bir kez daha Ankara'dan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle dikkat çekmeyi bir vazife olarak telakki ediyoruz" ifadelerini kullandı.

FİLİSTİNLİ LAYA: DÜNYANIN ÇOCUKLAR İÇİN GÜVENLİ BİR YER OLMASINI İSTİYORUZ

Programın onur konuğu olan Filistinli çocuk Laya Abdulnaser Naser Abuzeıneh da Filistinli çocuklar için gösterdiği çabalardan olayı TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a teşekkür ederek, "Çocuklar bu dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın, dünyanın güvenli ve keyifli bir yer olmasını istiyoruz. Sevgili ülkem Filistin'de çocuklar, dünyanın diğer çocukları gibi değil. Kalem çığlık attığı zaman yazısını Filistinli çocukların kanıyla yazıyor maalesef. Üzgünüm Filistinli çocuklar, kanın yanında mürekkebin değeri nedir ki. Filistinli çocuklar, uluslararası ortamdan izole bir şekilde yaşıyorlar. Dünyadaki tüm çocukların sahip olduğu en temel uluslararası haklardan, her türlü yoksunluğun acısın çekiyorlar. Kuşatmanın, açlığın, çocukluğunun anlamını çocukken kaybediyorlar" dedi.

TBMM'DE ÇOCUK ÖZEL OTURUMU

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle TBMM'de düzenlenen programlar kapsamında, Meclis Genel Kurulu'nda 'Çocuk Özel Oturumu' gerçekleştirildi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Genel Kurul'da milletvekillerini temsil eden çocuklara bir konuşma yaptı. Kurtulmuş, TBMM'nin devlet kuran ender meclislerden birisi olduğunu belirterek, "Böyle bir Meclis'in içerisinde bugün geçici de olsa sizleri Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin misafirleri, üyeleri olarak burada ağırlıyoruz. 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir' düsturu altında inşallah aranızdan çok sayıda evladımızın gelecekte bu Meclis çatısı altında ülkeyi yöneteceğini biliyoruz" dedi.


'SAVAŞLARLA İNİM İNİM İNLEYEN EVLATLARIMIZIN OLDUĞUNU BİLİYORUZ'

Türk çocuklarına olan güvenin 23 Nisan törenlerinde bir kere daha tecelli ettiğini söyleyen Kurtulmuş, "Şu anda dünyanın birçok yerinde, böylesine bir çocuk bayramı kutlarken, birçok yerindeki çocukların durumunun içler acısı olduğunu biliyoruz. Dünyanın birçok yerinde açlıkla, baskılarla, kıtlıkla, zulümlerle, savaşlarla inim inim inleyen evlatlarımızın olduğunu biliyoruz. İnsanlık ailesinin değerli fertleri olan ve insanlığın geleceğinin teminatı olan gençlerin içinde bulunduğu bu acı duruma fevkalade ciddi bir şekilde üzülüyor, kaygı duyuyoruz. Her şeyden önce açık bir cezaevi olmanın çok ötesinde artık açık bir kabristana dönmüş olan Gazzeli çocukları, hep beraber Türkiye'nin çocuklarıyla birlikte rahmetle, minnetle hatırlıyor; onlara Cenabıallah'tan yardım diliyoruz. Çocukların güldüğü, çocukların neşeyle hayata bağlandığı, çocukların bu anlamda dünyanın geleceği olduğu günlerin yakın olmasını temenni ediyoruz. Dünyanın birçok yerindeki acıların timsali olan bu genç evlatlarımızın, çocuklarımızın ne yazık ki insanlığın bütün yükünü, ağır yükünü o cılız omuzlarında taşımak zorunda kaldığını üzüntüyle takip ediyoruz. Duamız odur; Türkiye'de ve dünyanın her yerinde çocukların başı dik, onurlu, iyi eğitim almış, iyi hayat standartlarına kavuşmuş bir şekilde dünyayı daha ileri bir noktaya götürmelerini, taşımalarını temenni ediyoruz" diye konuştu.

'ÇOK DAHA GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE'Yİ DEVREDİN'

Kurtulmuş, Genel Kurul salonundaki çocuklara başarılar dileyerek, "Hayatınız boyunca nice parlak günlerin sizlerle birlikte olmasını diliyorum. Birinci asrını geride bıraktığımız Cumhuriyetimizin 2'nci asrında, yani Türkiye Yüzyılı olarak önümüze milli bir hedef olarak koyduğumuz önümüzdeki 2'nci asrımızda bilimde, teknolojide, sanatta, kültürde, sporda, eğitimde; her alanda çok güçlü, dünya çapında parmakla gösterilen gençlerin sizlerin arasından çıkacağına adım kadar eminim. Bu anlamda her birinize ayrı ayrı başarılar diliyorum. Mutluluklar diliyorum. Ve inşallah sizin yönettiğiniz, aranızdan birçoğunun burada, bu Meclis'in içerisinde olduğu, o önümüzdeki yılların, 10 yılların, Türkiye'nin çok daha güçlü olmasını temenni ediyorum. Ve siz de sizden sonraki gelen nesillere Cumhuriyet'in 3'üncü asrına geldiğinizde sizden sonraki nesillere devrederken çok daha güçlü bir Türkiye'yi devretmenizi temenni ediyorum’’ diye konuştu.

KURTULMUŞ, KOLTUĞUNU AYSİMA ARSLAN'A BIRAKTI

Kurtulmuş, konuşmasının ardından özel oturumun Başkanlık Divanı için seçim yapılacağını söyledi. Meclis Başkanı seçilen Aysima Arslan ve katip üyeliklerine seçilenler kürsüye davet edildi. Ardından Kurtulmuş'un koltuğuna oturan Aysima Arslan, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Arslan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın tüm millet ve insanlık için iyiliklere ve güzelliklere vesile olmasını dileyerek, "Bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış tarihiyle birlikte egemenliğin millete verildiği mutlu bir gün. O günlerde Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki milletimizin nice zorluklarla nasıl da kahramanca mücadele ettiğini ve hangi güç durumlara göğüs gererek bize bu aziz vatanı ve milli irademizin sembolü Türkiye Büyük Millet Meclisi'mizi emanet ettiklerini çok iyi biliyoruz. Bugün milli egemenliğin bayramıdır; kutlu olsun. Bugün bağımsızlığımızın bayram günüdür; kutlu olsun. Bugün çocukların bayramıdır; kutlu olsun. Milli egemenlik bilinciyle dopdolu olduğumuz bugünü biz çocuklara bayram olarak hediye eden Atatürk'e olan şükranımızı Türkiye sevgimizle, çalışkanlığımızla, yüksek hedeflere odaklanışımızla göstereceğiz. Türk çocukları olarak tüm dünya çocukları için de barış ve esenlikler diliyoruz" ifadelerini kullandı.