Geri Dön
Politika TBMM Başkanı Kurtulmuş, Tacikistan Temsilciler Meclisi Başkanı Zokirzoda ile görüştü

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Tacikistan Temsilciler Meclisi Başkanı Zokirzoda ile görüştü

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Tacikistan Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmadtoir Zokirzoda ile bir araya geldi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Tacikistan Temsilciler Meclisi Başkanı Zokirzoda ile görüştü

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Asya Parlamenter Asamblesi (APA) 14'üncü Genel Kurulu dolayısıyla bulunduğu Bakü'de, Tacikistan Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmadtoir Zokirzoda ile görüştü. Kurtulmuş, görüşmede, Tacikistan'ın, hem Orta Asya'nın önemli ülkelerinden birisi olması hem de iki ülkenin halkları arasındaki ilişki dolayısıyla Türkiye için önemli bir ülke olduğunu belirtti. Bundan sonraki süreçte dünya dengelerinde Orta Asya'nın ayrı bir yerinin olacağını dile getiren Kurtulmuş, bunun için özelikle Orta Asya ülkeleriyle çok yakın iş birliği içerisinde olmayı arzuladıklarını ifade etti. Bölge ülkelerinin çok daha yakın iş birliği içerisinde bulunması gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, bölgedeki ülkeler arasında var olan bazı ufak politik farklılıkları da büyütmeden, karşılıklı diyaloglarla çözerek ortak bir şekilde yol almak gerektiğini vurguladı. Türkiye olarak Tacikistan'la üst düzey ilişkileri devam ettirdiklerini, buna ek olarak iki ülkenin faydasına olacak şekilde parlamenter diplomasinin imkanlarından da yararlanmak gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, dostluk grupları üzerinden iki ülke parlamentosunun daha yakın çalışmasını arzuladıklarını bildirdi. Tacikistan'ı da en kısa zamanda ziyaret etmek istediğini söyleyen Kurtulmuş, karşılıklı ziyaretlerin ülkeleri birbirine daha çok yakınlaştıracağını belirtti. TBMM Başkanı Kurtulmuş, düzensiz göçle mücadele, sınır güvenliği konularında iş birliği imkanlarının bulunduğunu ifade ederek, yakın zamanda bu alanda çalışma yapabileceklerini de ifade etti. Tacikistan Temsilciler Meclisi Başkanı Zokirzoda ise TBMM Başkanı Kurtulmuş ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ile her alanda karşılıklı iş birliklerine hazır olduklarını bildirdi. İki ülke devlet başkanlarının ilişkilerinin iyi bir seviyede olduğunu dile getiren Zokirzoda, dostluk gruplarıyla ve karşılıklı üst düzey ziyaretlerle de parlamenter diplomasinin imkanlarından yararlanmayı istediklerini kaydetti. 

Görüşmede, Türkiye- Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, AK Parti Aydın Milletvekili Ömer Özmen, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu ve Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı da yer aldı.

BAE FEDERAL ULUSAL KONSEYİ BİRİNCİ BAŞKANVEKİLİ AL TAYER'İ KABUL ETTİ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Asya Parlamenter Asamblesi (APA) 14'üncü Genel Kurulu dolayısıyla bulunduğu Bakü'de, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Federal Ulusal Konseyi Birinci Başkanvekili Tariq Humaid Matar Mohd Al Tayer'i kabul etti. Kurtulmuş, kabulde yaptığı konuşmada, BAE'ye bir süre resmi ziyaret gerçekleştirdiğini, kendisine ve heyetine dostça ve kardeşçe bir karşılama gösterildiğini söyledi. BAE Federal Konsey Başkanı Saqr Ghobash'ın ev sahipliğinden memnuniyet duyduklarını ve BAE ziyaretinde faydalı görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Kurtulmuş, ziyaret vesilesiyle birçok alanda iş birliği olanaklarını görmekten de mutlu olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaklaşık 10 gün önce BAE'ye yaptığı ziyaretinden de son derece güzel sonuçlar elde edildiğini kaydeden Kurtulmuş, bu olumlu adımların hızla sonuçlandırılmasını arzu ettiklerini söyledi. BAE Federal Ulusal Konseyi Birinci Başkanvekili Al Tayer ise iki ülke arasındaki ilişkilerinin dostluk ve kardeşlik temelinde, üst düzeyde devam ettiğini belirtti.

TAYLAND KRALLIĞI TEMSİLCİLER MECLİSİ BAŞKANI WAN NOOR İLE GÖRÜŞTÜ

TBMM Başkanı Kurtulmuş, daha sonra Tayland Krallığı Temsilciler Meclisi Başkanı Wan Muhamad Noor Matha ile bir araya geldi. Görüşmede, ikili ve parlamentolar arası ilişkilerin yanı sıra küresel konular ele alındı.

KURTULMUŞ, UMMAN ŞURA MECLİSİ BAŞKANI AL MAAWALİ İLE GÖRÜŞTÜ

Numan Kurtulmuş, ardından Umman Şura Meclisi Başkanı Al Maawali ile görüştü. Kurtulmuş, görüşmede, Umman ve Türkiye halklarının kardeş, dost iki halk olduğunu belirterek, ülkeler arasında güzel bir ilişkinin bulunduğunu, bunu çok daha ileriye götürme arzusunda olduklarını belirtti. Hükümetler arası ilişkinin yanı sıra parlamentolar arası ilişkinin de artırılması gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, üst düzey karşılıklı ziyaretlerin de hızlandırılmasını istediklerini ifade etti.

İKİLİ İLİŞKİLERİN TÜRKİYE- UMMAN İŞ BİRLİĞİNİ DAHA DA İLERİ GÖTÜRECEĞİ MESAJI

Umman Şura Meclisi Başkanı Khalid Bin Nasser Al Maawali ise çeşitli programlarda bir araya gelmekten memnuniyet duyduklarını belirterek, ikili ilişkilerin Türkiye- Umman iş birliğini daha da ileri götüreceğini söyledi. Kurtulmuş’un, APA’nın 14’üncü Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Müslümanları ilgilendiren konulara değindiğini dile getiren Al Maawali, Filistin davası doğrultusunda kendilerinin de aynı vurguyu yaptıklarını ifade etti. 

Görüşmelerde, Asya Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, Türkiye- Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu ve Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı da yer aldı.